Slovak Telekom vraj zneužíva postavenie

  • Peter Čapkovič 09.05.2012 - 10:29

    V EU zase objavili vesmír o ktorom tu už mý vieme 20 rokov... Je to smutné ale je to tak.

  • huje®09.05.2012 - 12:53 Trvalý odkaz

    Kto vie, čo si o tom všetkom myslí najväčší samozvaný analytik súčasnosti Manobb ;-)

    Nech mi redakcia odpustí tento odkaz http://tinyurl.com/83y7oj8
    ale nemôžem ho sem nedať...

    Telekom požičal v 2011 Deutsche Telekomu 1.67-krát viac ako zarobil

    Tri pôžičky vo výške 40 miliónov, 60 miliónov a 90 miliónov boli poskytnuté s úrokovou sadzbou 2.05% až 2.12%...
    Spoločnosť Slovak Telekom poskytla spoločnosti Deutsche Telekom, svojmu majoritnému akcionárovi ovládajúcemu slovenskú spoločnosť, v minulom roku pôžičky vo výške spolu až 190 miliónov eur.

    Deutsche Telekom ovládajúci spoločnosť Slovak Telekom si pravidelne namiesto vyplatenia ziskov akcionárom vo forme dividend peniaze požičiava sám sebe. V minulom roku si ale požičal výrazne viac ako v predchádzajúcich rokoch, keď v roku 2009 si požičal 80 miliónov a v roku 2010 celkom 85 miliónov.

    Deutsche Telekom, majúci nad Slovak Telekomom so svojim 51% akcionárskym podielom kontrolu, opakovane odmieta vyplatiť Slovensku so 49% podielom, zastúpenému Ministerstvom hospodárstva a Fondom národného majetku, celý neprerozdelený zisk vo forme dividend.

    Ako vyplýva z týchto údajov, podstatná časť neprerozdeleného zisku z predchádzajúcich rokov zatiaľ nekončí v podobe investícií na Slovensku ale pravidelne ako pôžičky pre Deutsche Telekom. Ten napríklad na svojom domácom trhu v Nemecku buduje LTE sieť, optickú sieť a v metalickej sieti poskytuje už päť rokov služby technológiou VDSL2. Navyše ale podľa plánu z roku 2010 v posledných rokoch vypláca svojim akcionárom veľké dividendy. 32% akcionárom Deutsche Telekomu je Nemecko.

    Rovnaký meter totiž Manobb platí aj pre ružových/zelených/oranžových/červených/modrých/bodkovaných... prevádzkovateľov (kedysi) monopolných pevných sietí. Uvidíme, či sa toho bude držať aj EK.