Skúsenosti s Nokiou N8

  • bolesovan 15.12.2013 - 23:38

    N8, mam uz viac ako 3 roky a tazko ju niecim nahradit. Spominane zaseknutie sa cas od casu stane. Aplikacii je dost, aj mimo nokia obchodu. Vadi mi, ze nemam 5" displej, to je teraz in, ze nie som stale online a nokia mi sa mi nevtiera s fb a pod. Teraz vazne. Co mi vadi, je slaby procesor, poznat to hlavne pri surfovani. Cenim si spolahlivosti systemu, moznost automatickej dennej zalohy na kartu, tak sa nebojim straty kontaktov, sprav a pod. A hlavne tieto dve funkcie, volanie a sms, v telefone potrebujem a v N8 su spracovane jednoducho a logicky, co mi setri cas a nervy.

  • Richard Hombauer16.12.2013 - 00:58 Trvalý odkaz

    Načo je dobrá záloha na kartu, keď mobil stratím, ukradnú mi ho, či mi padne z mosta? Práve online zálohovanie je jedinou istotou. Neberte moju otázku ako útok, ale ako úprimnú zvedavosť.
    A naozaj neviem, prečo by mal byť 5'' displej či nainštalovaný facebook v smartfónoch s iným OS povinnosťou.
    Mám veľmi rád argumenty v prospech starých dobrých telefónov, ale facebook ani menší displej nimi jednoznačne nemôžu byť, pretože facebook je možné ignorovať na úplne každom mobile sveta a v prípade displeja si stačí vybrať smartfón s menšou obrazovkou.

    janesbond116.12.2013 - 01:37 Trvalý odkaz

    Richard napísal presne to co som chcel ja :-).. Ešte dodám, že obľúbenosť fonov s veľkými napr. aj 5" displejmi o niecom svedčí.. Asi nie o tom, ze sú horšie, nepohodlnejsie, alebo nepraktickejsie. Neverim, že si ich ludia kupujú (často krát za velke peniaze) len kvôli tomu, že sú v mode.

    Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

    mental.disease16.12.2013 - 08:24 Trvalý odkaz

    Mozno to myslel tak, ze to z tej karty zalohuje kazdy den do PC..
    Ale zalohu na kartu poskytuje aj android. Ono nie kazdy chce mat tel. zoznam na serveroch google.
    Ja ked pouzival Symbian tak toto bolo zrovna velke PLUS, ze zapol som Notebook a PC suite sa automaticky cez BT synchronozovali s mobilom a outlookom. Takto dobre to snad nema ziaden android.. ale rad sa necham poucit.

    ondrakomous16.12.2013 - 20:22 Trvalý odkaz

    n8-katastrofalni display, neni to ani tak velikosti displaye ale spis nizkym rozlisenim, system se seka brutalne, nikdy sem neprisel na to, cim to je. sekal se mi i po cistym reinstalu a to je dost neprijemna vec. nevim jestli ma n8 procesor a pamet, spis hadam, ze tam bude jen tak neco nalepenyho. Zaloha na symbianu se da provist pouze pres nokia soft, kontakty z googlu nejdou previst vubec, musite otrocky prekopirovat jeden kontakt po druhym, nejde to vyexportovat najednou, tak sem to vyresil, ze sem si cisla vubec neukladal a cekal na to, kdo zavola. No, nastesti volala akorat moja mama. Baterku zere jak rakovina, vydrzela mi max den pri normalni zatezi, pokud zapnu net, tak se divam, jak mi po sekundach mizi procenta baterky. Jediny obrovsky plus je fotak, kdyz jsem s ni zacinal fotit, tak sem neveril tomu, ze je neco takovyho moznyho s mobilem, rikal jsem si wow, to se inzenyri z nokie fakt pochlapili, kolikrat jsem mel lepsi vysledky jak ze zrcadlovky, pokud fotis cistou street fotografii, tak ses PAN, nafotil jsem s tim nadherny nocni snimky z ruky bez stativu, dokonaly hdr-ale opravdovy hdr pres camera pro v pociku skladal pres photomatix, nosil jsem si malickej stativ do kapsy, no pecka. V protisvetle musis akorat davat bacha na odlesky, ale jdou nastesti videt na displayi. Super je siroky ohnisko 28, daji se s tim fotit paradni krajinky, nebo architektura, ve meste je n8 fantasticky silna, paradne kresli detaily, barvy sou krasne prirozeny, na oslavach uz je to horsi, blesk je moc silnej, neda se regulovat a pomalu se nabiji, pokud treba potrebuju sekvencne snimat nejaky pohyb s bleskem, tak mi to taky moc neslo. Nocni snimky se mi darilo udelat pouze na iso 800, sice tam byl velky sum a nasledny sliti detailu, ale pri nastaveni iso 100,200,400 automaticky dopocitava casy, nebyl jsem schopnej prodlouzit expozicni cas, vysledkem byly vetsinou tmavsi snimky, ktery jsem pak nasledne musel softwarove upravovat a to me zrovna dvakrat nebavilo.

    bolesovan16.12.2013 - 23:58 Trvalý odkaz

    Zalohy na kartu... V pripade, ze ja alebo niekto zmaze celu konverzaciu miesto jednej sms, vytiahnem zalohu z predosleho dna. Ak pridem o mobil, je to uz horsie, ale v pc sa najde najviac mesiac stara zaloha.
    Druha vec, napisal som fb a podobne. Pred rokom som kupil SGS3. Google chcel registraciu, Samsung tiez. Fakt otravne. Bez predoslych skusenosti s Androidom a casu zvykat si som to vzdal a vratil k Symbianu.
    Velky displej, je fajn na internet, filmy, prezeranie office dokumentov,fotie... Ale napr pri bicyklovani to mat vo vrecku nohavic? Nesedim len v kancli s mobilom odlozenym na stole.
    Vobec nie som proti novym veciam. A rad si necham poradit od vas, ak poznate mobil, ktory dokaze nahradit n8

    Richard Hombauer17.12.2013 - 12:01 Trvalý odkaz

    problem je, ze takych je malo. ale lumie vstavaju z popola a myslim, ze taka 925-ka je velmi slusny nastupca. ak xenon, tak 1020. ale aj ta pyta udaje, do microsoft konta. kvoli aplikaciam to inak nejde.

    Orol2419.12.2013 - 13:12 Trvalý odkaz

    Bolesovan a Richard – už od začiatku mobilnej komunikácie doporučujem kúpu mobilu môjmu priateľovi, predsedovi družstva a teraz už majiteľovi. Nebudem všetko rozpisovať. Keď som ja mal HTC Desire HD jemu som odporučil N8, lebo sa mi fakt páčila a omakal som si ju v obchode Nokia Prešov aj v Max-e. Ukázalo sa, že je to skutočný nepodarok. Nielenže stále zamŕzal, pre nemožnosť odpojenia niektorých sieti, ale pri nižších teplotách displej, ktorý bol fakt mútny a slabo čitateľný. Na družstve zamrzla voda pre dobytok a predseda potreboval súrne riešiť havarijnú situáciu a mobil bol nefunkčný. Musel prehodiť kartu do starej Nokie , aby zvládol havarijnú situáciu. Do predchádzajúcej Nokie, neviem názov, nejako Excelent, alebo niečo podobné. Dal som mu do nej nainštalovať program od priateľom z Martina , ktorý keď sa postavil na hociktoré miesto svojho chotára, tam mu hneď ukázal list vlastníctva a majiteľov pozemku. V júni 2013 som mu odporučil S4 s ktorým už bol nad mieru spokojný. Pred týždňom mu spadol a praskol displej. Doporučil som mu HTC ONE no keď sme prišli do predajne, rozhodol sa znovu pre S4, ja som si zobral HTC ONE. Richard, nikde v recenzii si nespomenul, že na tomto displeji nie sú viditeľné šmuhy po prstoch, čo si myslím, je ďalšia najväčšia devíza tohto mobilu. V puzdre, ktoré slúži zároveň, ako stojan, je to momentálne neprekonateľný mobil.

    nerd19.12.2013 - 23:05 Trvalý odkaz

    ako sa pozera video v kvalite HD na displeji ktory ma 360 riadkov?

    janesbond120.12.2013 - 00:02 Trvalý odkaz

    Tak akoby hd ani nebolo. Vidis len to, co dokaze zobraziť displej.... Darmo do litroveho pohara nalejes tri litre vody ;-)

    salatin20.12.2013 - 01:36 Trvalý odkaz

    Používam nokiu n8 asi rok a vo väčšine súhlasím s autorom článku. N8 bola moja vôbec prvá dotykovka (po nokii 6303) a spočiatku som celý dotykový systém nenávidel. Chcelo to len čas nech si človek zvykne na iný štýl používania tel.Tel. som mal 2x v servise (raz kvôli vlastnej blbosti-zlé nastavenie) až kým som pochopil,že to je vlastne malý počítač.
    Obrovskou výhodou tohto tel. je to,že sa dá kúpiť pod rukou za nejakých cca 60e čo je na taký nadupaný tel.super cena.Vložil som 16 GB pamäťovku, dokúpil HDMI kábel a teraz riešim problém akú náhradu za n8. Potrebujem tel.ako je n8: kvalitný foťák, čiže android nehrozí a dať toľko peňazí za iphone nechcem,takže zostanem pri nokii lumii.počkám kým klesne cena 1020,prípadne super cenu do 200e má lumia 920.lenže tu mi chýba zopár vecí na ktoré som zvyknutý pri symbiane,tak váham a zatiaľ frčím na n8.Občas uvažujem nad nokiou 808.
    To,že n8 frčí na mŕtvom symbiane absolútne nijak nepociťujem.Ak potrebujem aplikáciu,existuje kopec stránok (vrátane českých),ktoré sa venujú výlučne tomuto tel. a kde sa dá stiahnuť kvantum aplikácií.
    Tel.mám nejaký ten piatok a čo sa týka baterky,vydrží cca 2-3 dni pri bežnom používaní.Ak mám net zapnutý nonstop,ráno nabíjam a večer opäť.
    Podľa mňa tento tel.netrpí nejak extra zamŕzaním.Aj moja n8 občas zamrzne,ale stalo sa to max.tak desať krát.
    Hlavným problém tohto tel. je problém s C pamäťou tel.Ak čokoľvek stiahnete,ubudne vám z pamäte tel.Prečo,neviem.Na fanúšikovských stránkach nokie n8 je kopec rád a návodov ako si udržať dostatok pamäte v tel.Tu každý odporúča stiahnuť aplikáciu x-plore.
    Niekedy uvažujem,že keď mi doslúži tento tel či si opäť nezadovážim rovnaký....Kvalita nokie je nepopierateľná a navyše tá cena :-)

    Bonyek@azet.sk20.12.2013 - 04:26 Trvalý odkaz

    ondrakomous, zálohu na symbiane spravíš cez menu, kontakty, kopírovať, na pamäťovu kartu. na androide tiež v menu kontaktov import/export, a pošleš to cez BT zo symbianu na android a opačne...

    marek20.12.2013 - 10:37 Trvalý odkaz

    Salatin, mohol by si mi hodiť nejaký ten link na tie CZ stránky s aplikáciami pre Symbian? Dcéra po mne zdedila 3ročnú Nokiu X6 tak hádam by sa tam našli nejaké aplikácie a hry aj na tento mobil.
    Ďakujem

    ondrakomous20.12.2013 - 16:26 Trvalý odkaz

    nevim, kde zijete, zadny druhy telefon nemam, nevlastnim tri mobily, prijde mi to jako zbytecnost, s blutooth si hrajou decka nekde na zakladce. potrebujete plnohodnoty sync uctu-kalendar, poznamky, kontakty. to co tady pisou nekteri sou naprosty nesmysly, zalohy konverzaci, zalohy do telefonu, to vsechno sou prezitky, dneska je trend presne opacnej, vsechny data ukladat na virtualni uloziste, kontakty upominky, kaledare vse synchronizujete s "nejakym uctem", usetrite obrovskou spoustu casu, pac ten system to umi udelat za vas, nemusite zalohy pracne nahravat do pocitace, nebo je pracne kopirovat na pametovou kartu, prichazite tim sice o soukromi, ale mate jistotu, ze neprijdete data, takze mi z logiky veci vychazi presny opak, jak tadyhle popisuje pan, ze si vse uklada na karty, nesmysl.

    marek20.12.2013 - 18:31 Trvalý odkaz

    Ja si tiež ukladám veci na karty. Internet používam denne, ale neverím mu.

    janesbond120.12.2013 - 18:47 Trvalý odkaz

    Ja osobne na kartu zalohujem ale viac menej pouzivam google ucet. Pri vymene, poruche, strate, krádeži mam velku pravdepodobnosť, že o data nepridem.

    salatin20.12.2013 - 22:47 Trvalý odkaz

    1marek1, tá česká stránka ktorú som mal na mysli je www.mynokia.cz sú aj ďalšie,ale tie ako keby "zaspali", nie sú tam žiadne nové príspevky,nič.táto stránka je pravidelne aktualizovaná a v mojich začiatkoch s n8 mi práve ona dosť pomohla.neberte to ako reklamu stránky,ale je to tak.

    Bonyek@azet.sk23.12.2013 - 18:35 Trvalý odkaz

    Je mi to úplne jedno kto si kde akým spôsobom zálohuje udaje, netvrdil som ani že to týmto spôsobom robím aj ja, len som chcel poukázať na možnosť zálohy aj týmto spôsobom, keď niekto píše že to nieje možné... :).