Dilema: Xiaomi Mi A1 vs. Redmi 5 Plus

  • Scotty 15.04.2018 - 19:37

    práve som si pozrel camera testy a telefony sú natom plus mínus rovnako kúsok dalej v kvalite mi prišlo mi a1 ale rozhodne fotoaparát nieje natolko rozdielny aby to bol dovod pre kúpu jedného znich....najpodstatnejší rozdiel vidím v softvére a pomeru strán displeja no v tomto poradiť niekomu je ťažko je to vec osobných preferencí... ak chce ale byť trendy tak 5 plus má navrch...natiahnutý displej, odomykanie tvárov a hlavne čo sa mne najviac páči ovládanie gestami ktoré je podobné na IOS ktoré je velmi návykové ..mimochodom zaujímalo by ma či spolahlivo funguju tie gesta aj pri aplikáciach tretích strán má niekto skúsenosť ?

  • Michal15.04.2018 - 21:11 Trvalý odkaz

    Ahojte,osobne mám Redmi 5 plus a telefón mi plne vyhovuje. Gestá sú výborné, fungujú všade, avšak v global rom ešte nie je odomykanie tvárou. Veľký display mi vyhovuje na maily a prácu, foťák stačí na bežné FB zábery, či momentky. Zvlášť v dennom svetle a za slnka sú naozaj zábery veľmi pekne. Batéria vydrží celý jeden deň pri naozaj silnom používaní ( počas prac dňa asi dve hodiny hovoru, vybavovanie mailov počas celého dňa, nejaký web,riešenie veci cez chat, večer netflix a seriály ). Za mňa môžem redmi 5 plus 4/64 odporučiť. Je však dosť veľký, konkurencia to vie aj kompaktnejšie..

    Nightmare15.04.2018 - 23:08 Trvalý odkaz

    Ak nechces natiahnuty displej ber A1

    robis15.04.2018 - 23:45 Trvalý odkaz

    Stojím pred podobným rozhodnutím. Zvažujem nad A1 alebo 5+ a však môj najväčší problém je v tom, že sa mi dizajnovo ale hlavne veľkosťou najviac páči LG Q6 v takmer identickej cene. Mám dosluhujúci LG G2mini ten má 4,7" displej a kompaktné telo a preto hľadám náhradu.
    Stále Váham nad oboma xiaomi ale zdajú sa mi obrovské oproti q6.
    LEn pre porovnanie:
    G2 mini rozmery: 130 x 66 x 10 mm, hmotnosť: 121 gramov
    Q6 rozmery: 143 x 69 x 8,3 (8,4) mm hmotnosť: 149 gramov
    Redmi 5+ rozmery: 159 x 78 x 8,0 (8,9) mm, hmotnosť: 178 gramov
    A1 rozmery: 155 x 76 x 7,3 mm, hmotnosť: 165 gramov

    ešte keby tak redmi 5 malo displej a HW z 5+ to by bola paráda a ešte ťažšie rozhodovanie.
    rozmery: 152 x 73 x 7,7 mm, hmotnosť: 157 gramov

    Zámerne neriešim HW pretože na moje telefonovanie, a internetovanie stačí bohate aj G2mini
    A ešte mám jednu otázku, majú xiaomi (či Q6) notifikáciu na zamknutej ploche? alebo treba doinštalovať apku?

    A ako ste si zvykali na takéto veľké telefóny?

    Piskot: Poraď, ktorá konkurencia je kompaktnejšia?

    Michal16.04.2018 - 10:17 Trvalý odkaz

    Ahoj, Redmi 5 Plus až taký široký nie je, má 75,5 mm.. Je to však rozhodne väčší telefón, napr. taká novinka Huawei P20 lite je rozmerovo inde 148x71x74, ale zase cenovo je Xiaomi tiež niekde inde okolo 209 € v ofic. obchode.. Mne osobne ten telefón vyhovuje a bol za babku. Na to načo ho potrebujem je naozaj dobrý. Za ten krátky čas došli už aj dve aktualizácie na global rom, teraz mám 9.5.4.0. a gestá sú naozaj spoľahlivé a veľmi sa mi páči takéto ovládanie telefónu.

    Ak sa pýtaš na niečo ako ambientný display, Redmi 5 plus také niečo nemá (A1 áno). Má ale notifikačnú diódu a display vieš prebudiť poťukaním naň.

    robis16.04.2018 - 21:43 Trvalý odkaz

    Piskot: Ďakujem za info a upresnenie. Netuším čo je ambientný display, ale chcel som len vidieť či mi niekto nevolal bez prebudenia telefónu. Niečo ako má Samsung alebo MOto G5.

    Michal16.04.2018 - 22:11 Trvalý odkaz

    No to je presne ambientny display, že sa na ňom zobrazujú aj v zhasnutom stave ikonky a upozornenia. Toto ale Redmi nemá, možno cez app tretej strany.. Ja som to neskúšal a nechýba mi to až tak životne, nakoľko bliká dióda ak niečo zmeškam.

    Piatro19.04.2018 - 13:54 Trvalý odkaz

    tiež rozmýšľam nad kúpou nového telefónu a do oka mi padol Redmi note5 pro. Podľa recenzií vyzerá fajn (až na tie hnusné foťáky vzadu). Počkám si mesiac, kým dorazí na náš trh a dúfam, že bude aj vo verzii so 6GB RAM. ak nie, 4GB mi budú bohate postačovať, nie som náročný používateľ, nemením často telefóny, ale pred každou investíciou rozmýšľam niekedy viac ako pol roka.

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne19.04.2018 - 17:24 Trvalý odkaz

    cykly zivotnosti niektorych telefonov su 1 rok (s dodatocnym dalsim rokom softverovej podpory, iba google pixel ma 3, (a huawei?ci ten lendva?) niektori maju iba rok., niektori vyrobcovia maju polrocne intervaly a zopar cinskych vypusta telefony halabala. z ekonomickeho hladiska vidim vyhodu kupovat nove zariadenie bud v okamihu ked je to novinka, aby komponenty mali vyssi odrazovy mostik a lepsi vykon, alebo v case ked je relativne silny model nahradeny novou generaciou (napriklad rada S od Samsungu). Ale sledovat pol roka telefon, to uvidis akurat ako mu klesa cena a ked ho kupis bude klesat este viac. v okamihu ked ho kupis pride od ineho vyrobcu v ekvivalentnej cene lepsi, novsi, krajsi, vykonnejsi model...

    Knoxville19.04.2018 - 17:43 Trvalý odkaz

    Pozerat pol roka po telefone. Nakoniec kupit v case ked pridi lepsi,krajsi,vykonnejsi model je blaznovstvo. Ako pise Wayne. Kupit hned po predstaveni kde su tie parametre a technologie najnovsie. Ale hned po uvedeni noveho modelu od Samsungu zobrat predchadzajuci stale vykonny model za nizsiu cenu. Ja som kupoval Oneplus 5 v case predstavenie 5T ale okrem vacsieho displeja a citacky vzadu som ine vylepsenia nepostrehol a to ma neprinutilo k vymene. Uvidime ako bude na tom OnePlus 6. Ci to bude stat za to.

    Piatro20.04.2018 - 09:33 Trvalý odkaz

    ako som písal, nemením často telefóny. posledný mi vydržal cca 4 roky. preto sledujem a rozmýšľam do ktorého investovať peniaze na ďalšie (dúfam) 4 roky.

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne20.04.2018 - 10:43 Trvalý odkaz

    Ak je to iny telefon ako Apple, ktory tu podporu po 4 rokoch realne stale ma aj ked system je uz spomaleny, ja by som to neriskoval... telefony na to ani nie su stavane, tazko sa opravuju, komponenty zastaravaju, baterie stracaju kapacitu atd.. Ak sa ti Note5 Pro paci, kludne si ho kup, ohladom 4 rocnej vydrze by som vsak bol skepticky.

    Nightmare20.04.2018 - 16:35 Trvalý odkaz

    Dakedy vydrzali tolko ja mam doteraz ten Sony Ericsson C702 akurat som musel uz nedavno kupit baterku...nezmar je riadny ale...teraz je to skor s fonmi tak ako pise Wayne

    Ak natrafis na dobry kus moze vydrzat :)

    Martin22.04.2018 - 23:23 Trvalý odkaz

    Viete mi povedat rozdiely medzi android one a Miui nadstavbou? čím sa tieto systemy líšia, čo od nich môže človek očakávať? Rozmýšlam nad xiaomi a neviem sa rozhodnuť, čomu dať prednosť, MI A1 alebo Redmi 5 plus?

    ondrakomous23.04.2018 - 12:19 Trvalý odkaz

    hlavni rozdil je tom, ze android One je updatovany primo googlem, MIUI je nadstavba od xiaomi, takze pro laika lisi se to rychlosti updatu a delkou podpory u android one mas jistotu, u uzivatelske nadstavby nemas jistotu nikdy. druha věc je rozdil obou systemu, android one je cisty android s minimem uživatelských nastaveni, MIUI je presny opak objemna nadstavba se spoustou uživatelských nastaveni, kazdej ma rad něco jiného, někdo preferuje "osekany" system a jiny chce zase hodne moznosti upravit si system dle potřeby. osobne bych si vybral spis mi A1, protože mi vyhovuje vic cisty android. je taky potřeba rict, ze v MIUI byva dost chyb, ale nemyslim si ze je vhodna doba pro koupi mi A1, protože co nevidet vyjde dvojka a ta bude podle nejakych prvních stripku vyborna, muze se dostat na trh pocitam do dvou mesicu max, když pujde všechno dobře tak třeba v pulce kvetna. asi best buy s androidem one je Nokia 7 plus. podle recenzi, takze bych hodne zvazoval jestli koupit xiaomi mi 1A, nebo prave zminovanou nokii 7plus. kdybys prece jen zvazoval redmi 5plus, tak se koukni ještě po honorech 8,9, sezenes taky levne a uživatelskou nadstavbu ma huawei lepsi jak xiaomi si troufam rict, mozna i nejaky huawei 10lite není od věci.

    Michal23.04.2018 - 12:35 Trvalý odkaz

    Súhlasil by som s Ondrom vo vysvetlení, pekne to napísal. Čo sa týka rýchlosti aktualizácii na nadstavbu MIUI , je tu aj možnosť pre skúsenejšieho užívateľa si telefón "odomknúť" a je tu výborná CZ/SK komunita, ktorá sa o nadstavbu stará a aktualizácie na ňu sú pravidelné.
    Pri globálnej verzii MIUI, zatiaľ došli v priebehu mesiaca čo mám Redmi 5 plus 2 aktualizácie. Ako to bude ďalej, ťažko povedať, ale Xiaomi je na svoju nadstavbu "hrdé" a vcelku sa stará, oproti iným výrobcom... Ako spomínal Ondro, musíš vedieť, či chceš všeličo nastavovať, alebo máš rád minimalistickú krásu :)

    Matej23.04.2018 - 19:08 Trvalý odkaz

    Ak máš možnosť tak skús pár dní počkať na MI 6X / MI A2, vyzerá to zatiaľ veľmi dobre.
    Inak s MI A1 chybu určite nespravíš, za cca 200eur je to super kúpa. Teraz ho budem krátku dobu používať ako daily fon, doteraz ako náhradný ale v nicom nesklamal..

    Martin24.04.2018 - 12:20 Trvalý odkaz

    Viete mi ale bližšie špecifikovať tie všelijake nastavenia pri MIUI? oproti A1? Aby som mal predstavu čo všetko sa v tom systeme dá ponastavovať.

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne24.04.2018 - 13:03 Trvalý odkaz

    Tu je prehlad funkcii MIUI9

    https://www.youtube.com/watch?v=sMkguEak7gU

    V podstate, MIUI zjednocuje vzhlad systemovych aplikacii (budik, kalkulacka, telefon, spravy, ...), pridava funkcie z inych aplikacii (cc cleaner?), zjednodusuje systemove nastavenia a pracu s upravami (zasobnik aplikacii ktore je mozne presuvat medzi plochami), atd...Vsetko co by si si pracne musel dotvarat rucne v holom systeme uz ma MIUI pripravene k pouzitiu. Nie su to veci nevyhnutne pre zivot, no celkom uzitocne...

    tu je porovnanie rychlosti

    https://www.youtube.com/watch?v=pUjXp9T-A8k

    Cokolvek si na nete najdes Mi 5x vs Mi A1, rozdiel uvidis sam :)

    Michal24.04.2018 - 15:24 Trvalý odkaz

    Ako, píše Wayne a dokonca bola dobrá recenzia/porovnanie medzi A1 a Mi5x priamo tu na fony.sk