Na jeden záber: Sony Xperia XZ1

  • Fyi de Will 22.02.2018 - 11:25

    richard, možno by sa chcelo trošku naučiť niečo o fotografovaní a aplikácii fotoaparátu v xperiách (mne narozdiel od teba apk foto vyhovuje). to na čo ty chceš klikať, aby si zaostril na daný objekt a majú to všetci výrobcovia, tak sony má na to hardwérovú spúšt, kedy si na daný objekt zaostríš stlačením harvérovej spúšte do prvej polohy a pri jej podržaní si upravíš kompozíciu fotkytak, že posunieš záber tak, aby si mal zaostrený objekt tam, kde ho cheš mať a spúšť dotlačíš a odfotíš. podľa mňa je to rýchlejšie, samozrejme, keď to vieš. hdr je síce až v menu, ale automatický režim si sám detekuje protisvetlo a dolu v pravom rohu sa ti zjaví ikona protisvetlo a vtedy fotí mobil v režime hdr. tamsa vždy objaví ikona s popisom, akú scénu fotoaparát detekuje. k rozmazaniu pozadia: na to má sony vo svojom fotoaparáte aplikáciu tiež, ale keď vieš niečo o hľbke ostrosti, tak nepotrebuješ softvérový bokeh efekt a dokážeš urobiť fotku i bez neho a na to sa žiadna softvérová apka nechytá. inak, keď zapneš fotoaparát, tak ak nevieš, tak nad videom sú aplikácie fotoaparátu, kde máš ten bokeh efekt, časozberné video, obrázok so zvukom a ďalšie. a hardwérová spúšť u mňa nie je prežitok, pretože vďaka nej viem urobiť fotky, ktoré by sa bez nej urobiť nedali. takže odo mňa asi toľko.

  • Tomas22.02.2018 - 13:11 Trvalý odkaz

    A ako tym hardverovym tlacidlom zaostris na nieco co je v rohu bez toho, aby si pohol telefonom? Nijak.

    Fyi de Will22.02.2018 - 13:16 Trvalý odkaz

    a prečo by som nemal hýbať telefónom? tomu nerozumiem. zaostrím na daný objekt a s pridržanou spúšťou posuniem foťákom tak, aby som mal zaostrený objekt na fotke tam, kde ho chcem mať. čo je na tom také náročné?a inak, xperia má i sledovanie objektu aj v automatickom režime, tak ak klepnem na nejaký objekt, tak sa mi naň mobil zaostrí a dokáže ho stále sledovať aj keď hýbem foťákom a zaostrovať naň.

    Karol22.02.2018 - 18:10 Trvalý odkaz

    Ja už normálne odpadnem z tých reklám na tejto stránke!Kliknem na videorecenziu a spolu s ňou sa mi pustí aj reklama,ktorú ani nejde zastaviť,kým sama neskončí.Moje nervy!

    Tomas22.02.2018 - 19:36 Trvalý odkaz

    A co ak chces mat telefon zamiereny urcitym smerom, ale zaostrit chces na nieco v rohu a tiez aby telefon exponoval fotku podla svetla v tom rohu? Nespravis to pomocou hw tlacidla.

    Fyi de Will22.02.2018 - 21:36 Trvalý odkaz

    to merrick: nehľadaj problémy, kde nie sú, len aby si obhájil svoj blud. koľko máš rokov, že nerozumieš písanému textu? prečítaj si viackrát. a písal som aj o sledovaní objektu, tak keby som nechcel pohnúť mobilom, tak klepnem do rohu na objekt a ten tam zaostrí a prispôsobí expozíciu. ak by sa náhodou ten objekt pohol niekde inde, tak mobil bude stále naň zaostrovať narozdiel od tvojho klepnutia do rohu, kedy tebe mobil ostane zaostrený stále len na roh, ak manuálne nepreostríš. to, že niekto o niečom nevie, neznamená, že to neexistuje. dúfam, že ti je to už jasné. ale no daj nejaký tip, kedy nemôžeš, alebo pohnúť mobilom. rád sa dám poučiť. ;-)

    Tomas22.02.2018 - 21:57 Trvalý odkaz

    Neviem kto z nas dvoch obhajuje blud... Apka fotaku od Sony je zastarala a vsetky vyhrady, ktore k nej Riso mal su opodstatnene. To len ty si Sony fanboy a za kazdu cenu sa snazis obhajit to, co ti Sony dalo, namiesto toho, aby si prijal kritiku. Potom to so Sony aj tak vyzera...

    Fyi de Will22.02.2018 - 22:04 Trvalý odkaz

    hmm, keď sa míňajú argumenty, tak ... ja som svoje argumenty dal, a ty? ale ďakujem. ;-)

    Tomas22.02.2018 - 22:48 Trvalý odkaz

    Argumenty dal Riso vo videu, ake dalsie chces? Ty si sem len rychlo nabehol a podal nejake riesenie v podobe HW tlacidla spuste, ktore ale nijak neriesi Risove vyhrady. Chapeme, ze si si kupil mobil od Sony a teraz ho "musis" obhajovat.

    viperman23.02.2018 - 12:36 Trvalý odkaz

    niekto obhauje a niekto dosiel zase sony hejtovat.. ja by som tiez nechcel mobil bez hw spuste :)

    deathwalker23.02.2018 - 12:48 Trvalý odkaz

    Takto. Odfot si zaber v horsom svetle s tlacidlom na displeji a potom hw spustou. porovnaj fotky. ale nech je expozidna doba okolo polovice sekundy, alebo tak. hw tlacitlo ma nevyhodu, ze aby ho uzivatel stlacil musi zatlacit telefon do palca, ktory podopiera pristroj zozdola. co vyvola dalsi pohyb objektivu a ak nemas ho stabilizovany tak nemas pekne snimky. po dalsie. na co je vam hw spust? ked dotykovym displejom sa ostri aj foti rychlejsie? mudrujete tu a isto mate na fotenie zrkadlovky.

    Fyi de Will23.02.2018 - 16:32 Trvalý odkaz

    to deathwalker:
    je som nikde nepísal, že len hardwérová spúšť, ja som sa ohrádzal na rišove výrazy a písal čo sa dá s hardwérovou spúšťou robiť (zábery pod vodou nespomínam, lebo som ich zatiaľ nerobil. napríklad nočné zábery robím aj s mobilom na statíve a soft spúšťou a väčšinou s 3 sekundovou samospúšťou a manuálnym nastavením.
    to merick:
    áno, kúpil som si aj teraz sony, sony a sony-ericsonny som si kupoval, keď si sa ty ešte hral v uhláku na baníka. nemám potrebu si kupovať inú značku, táto mi zatiaľ vyhovuje a nesklamala ma. a fotiť som sa učil, keď si ty ešte nebol ani v pláne.

    Tomas23.02.2018 - 17:45 Trvalý odkaz

    Aj ja som mal Sony-ericsson, dokonca aj samostatny Sony a aj Xperiu. Xperia bola moj prvy "skutocny" smartfon. Ale povedz mi, ci je to taky velky problem, ked sa dotknem displeja, aby som zaostril na konkretne miesto, aby sa mi zobrazil slajder na upravu expozicie? Osobne tutu funkciu pouzivam nepretrzite a bol by to problem, nemat ju. Sony ma urcite svoje kvality, napr. XA2 sa mi velmi paci, ale zaroven ma aj svoje, casto skolacke, chyby. Nechcem sa tu s tebou hadat a preniest to do nejakych osobnych utokov a urazok a ak sa stalo, tak sa ti ospravedlnujem. Len proste suhlasim s vyhradami, ktore mal Riso vo videu:)

    Fyi de Will23.02.2018 - 18:56 Trvalý odkaz

    to merrick, ale ja ti to neberiem, používaj, čo ti vyhovuje. aj ja to používam. ja som na rišove výhrady dal len svoj názor. a fotoaparát nie je u mňa to jediné rozhodujúce na mobile, aj spoľahlivosť, odladenosť systému a výdrž, veľkosť (teda compact) atď. každý výrobca má svoje špecifiká a tak to má byť, aby bola možnosť výberu. keď mi sony prestane vyhovovať prejdem inde a nebudem plakať po fórach, čo by som chcel od neho. keďže mobily nevyrábam, tak si zas vyberiem niečo, čo mi bude vyhovovať.