Sony Xperia XZ1 Compact - malý android bez konkurentov

  • rtg 25.09.2017 - 22:07

    Ostré rohy a hrany sa dajú jednoducho vyriešiť puzdrom predsa :)

  • Peter Šalantay26.09.2017 - 00:29 Trvalý odkaz

    No, pre tento stroj to ale asi nebude najstastnejsie riesenie vzhladom na hrubku.

    Ondrej26.09.2017 - 01:36 Trvalý odkaz

    Mám pocit, že ste dostali absolútne divný produkt na recenziu. Čo sa týka fotoaparátu na GSMArene písali, že rohy na fotkách sú už konečne ostré a že aj kontrast je skvelý. Ďalej písali, že tento typ plastu, ktorý použili pôsobí robustne a odolne a že sa to tomu phonu hodí (čo je zas dosť subjektívne hodnotenie).

    Nightmare26.09.2017 - 01:57 Trvalý odkaz

    ja si z toho nic nerobim,na nejaky fon som cital X recenzii a da sa povedat v kazdej nieco ine kritizovali :D

    Ondrej26.09.2017 - 11:51 Trvalý odkaz

    Nie som si istý, či je to spôsobené len subjektívnosťou recenzenta. Aj tá batéria. Znova spomeniem GSMarénu, že tento fón má najväčšiu výdrž zo všetkých SONY telefónov. Aj rôzne review na youtube spomínajú batériu ako hlavné plus. Samozrejme, nieje opísané na čo všetko sa telefón využíval. Ak sa tam hrali celý deň hry a pozerali videá a natáčalo sa 960FPS tak áno výdrž môže byť opodstatnená. Ale pochybujem, že pri zapnutom wifi, gps a dátach telefón pravidelnom browsovaní po nete a počúvaní hudby nevydrží viac ako deň.

    shaggy26.09.2017 - 12:15 Trvalý odkaz

    "...ja však mám pocit, akoby sa Sony zaseklo pred dvomi rokmi. Od uvedenia Xperie Z5 neprinieslo žiadne výrazné zmeny dizajnu."

    Sony sa zaseklo uz pri Z1 zo Sep 2013. 4 roky sa nikam nepohli...
    Aj zahrievanie ostalo 4 roky nevyriesene.

    Borland26.09.2017 - 14:13 Trvalý odkaz

    Tiež sa mi nezdá tá výdrž batérie. Možbo by bolo dobré robiť nejaké štandardizované testy.

    viperman26.09.2017 - 14:21 Trvalý odkaz

    co tam chces menit na dizajne? je to telefon a aj to ako telefon vyzera :) to je subjektivne, mne sa paci ze nerobia ziadne hluposti stylu bezramcekovych telefonov alebo stupidny pomer stran 18:9. chvalabohu ze tu je Sony..

    co sa tyka zahrievania mam xperiu X, a hreje jemne iba v lete, taka Z2 hriala viac... inak je to v pohode, kamos ma S7-micku a ze zatial najviac hrejivy telefon aky kedy mal, a ze s najhorsou vydrzou baterie.... a to prechadzal na samsung z xperie a predtym mal aj iphone.

    Tomáš Brestovanský26.09.2017 - 14:59 Trvalý odkaz

    Odurko, Borland: telefón som používal ak každý iný, teda Wi-Fi, LTE, BT, občas GPS, hry žiadne, fotografovanie a nahrávanie len výnimočne. Čiže primárne aplikácie na komunikáciu a samozrejme prehliadanie internetu. Všetky telefóny takto testujem a výdrž hodnotím na základne niekoľkých dní, zvyčajne aspoň 4. Takže, keď mi XZ1 Compact vydrží trikrát 4 hodiny a niečo SOT a raz 5 hodín a niečo SOT, považujem to za bežnú výdrž, s akou som sa stretol na veľa telefónoch. Pri mojom používaní sú 4 hodiny SOT jeden deň, a ak sa telefón ráno o 10 vypne, nepokladám to za dvojdňovú výdrž. Telefóny sa vždy snažím používať rovnako a ako lepšie otestovať výdrž než pri reálnom používaní?

    Shaggy: máš pravdu, dizajn je veľmi podobný, ale menil sa, rovnako aj použité materiály a vodeodolnosť. Posledné roky je to však naozaj na jedno kopyto a mne osobne sa to nepáči. Ako ale môžeš vidieť, vipermanovi sa to páči, takže dizajn je naozaj subjektívny.

    Borland26.09.2017 - 14:59 Trvalý odkaz

    @ viperman: Kamoš má potom nejaký problém s jeho S7-čkou. Keď je horúci a zároveň sa mu veľmi vybíja, zrejme mu tam beží na pozadí proces. Nechcem obhajovať S7, ale jeho batéria patrí k tým lepším.

    K téme - mne sa tiež Sony dizajn veľmi páči. A vôbec mi nevadia rámiky pri XZ1 Compact. Na druhej strane je fakt, že Sony vie robiť krásne bezrámikové displeje a dizajnu by to istotne pomohlo a zrejme oslovilo väčšie portfólio záujemcov.

    @ Tomáš: štandardizovaný test je vždy za určitých konkrétnych podmienok. To, že ty používaš telefón na prehliadanie internetu, "občas GPS", "občas BT" atd... to ešte neznamená, že tak rovnako používajú telefón aj ostatní recenzenti v tíme. Matúš môže telefón používať úplne inak a jeho výsledky batérie na inom telefóne budú rozdielne. Nedá sa potom porovnať výdrž batérie, pretože obaja používate telefón inak. Nehovoriac o tom, že popis "občas zapnuté GPS" je prakticky nulová informácia.

    Ako štandardizovaný proces považujem napr. púšťanie rovnakého videa pri 75% jase a sledovanie, o koľko klesne batéria. Alebo hodinový hovor vs. úbytok batérie. Alebo otvorený internetový prehliadač pri 50% jase počas 1 hodiny => úbytok batérie.

    ondrakomous26.09.2017 - 15:06 Trvalý odkaz

    baterce verim, všechny xperie z rady compact mely vždycky skvělou vydrz, 108 hodin je v první desitce ze všech testovanych mobilu, to je vynikajici hodnota. cemu ale neverim je fotak, gsm arena testuje jako první, vyrobci zamerne podle me posilaji vždycky nejaky predprodejni vzorek, který kolikrat ani neodpovida realite, takze si myslim, ze recenze tady na fony.sk bude daleko vic objektivni.
    Borland: tech pricin proc mobil topi a zere baterku muze byt strasne moc, od hardwarových přes softwarove. me s7 prisla v pohode, jako ze netopila vůbec. ale vydrzi baterie se to neda vůbec srovnávat s radou compact od sony, ta vydrzi daleko vic. sony mivaji dost často problem s zivotnosti baterky, dost se resilo třeba vypinani mobilu na 20-30% baterky. sony rozhodne nevyrabi tak kvaliti hardware jako třeba Samsung, tim chci rict, ze Samsung ma daleko kvalitnejsi baterky, co se tyka zivotnosti, ale kdyby mi někdo řekl, ze s7 ma spatnou vydrz a topi, tak se mu asi vysmeji, holt nesmis nakupovat přes bazos se spatnou zakladni deskou a baterkou.

    Ondrej26.09.2017 - 15:41 Trvalý odkaz

    Preto je veľmi málo pravdepodobné, že by vydržala tak málo. No xz1 tiež nerobila rozmazané hrany fotoaparátu keď som videl porovnania na youtube. A majú rovnaký foťák a aj soft. Toto môže byť aj vada jedného vzorku na fony.sk.

    S7 som mal a nehriala. Je pravda, že výdrž batérie nebola zrovna svetoborná ale hrial len keď bol na nabíjačke. Ale netreba sa vyhovárať na ten bazos, tam sa dá tiež kúpiť za dobrú cenu a k tomu so zárukou. To sú len blbé alibistické reči. Nie každý telefón musí prejsť na 100% na výbornú a je možné, že sa toto vyskytne na nejakom percentne telefónov.

    rtg26.09.2017 - 21:09 Trvalý odkaz

    Priehľadné púzdro má hrúbku +- 0,6 mm, sú aj tenšie, skutočne drastické riešenie, však?

    rtg26.09.2017 - 21:32 Trvalý odkaz

    Stotožňujem sa úplne s názorom, telefón si kupujem pre účel a nie pre to, aby som si ho v krčme vyložil na stôl ako primitív. Tým ale nechcem povedať, že dizajn Sony je zlý, práve naopak, dizajn majú ako jeden z mála úplne špičkový a originálny, vôbec nič nekopírujú, čo sa o ostatných značkách povedať nedá, možno ešte okrem HTC. Za to, že sa robia bezrámikové telefóny a že je to momentálne v móde ešte neznamená, že je to niečo pekné a už vôbec nie praktické.

    Medino26.09.2017 - 22:43 Trvalý odkaz

    Orientačná cena: 569 € ????????????????

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne26.09.2017 - 23:02 Trvalý odkaz

    Už Z3 compact stála pri uvedení 549.

    Ondrej27.09.2017 - 01:05 Trvalý odkaz

    Medino: na alze ako študent za 536€

    Peter Šalantay27.09.2017 - 01:30 Trvalý odkaz

    :-) drasticke nie, niekomu to ale vadit moze. Ja napriklad preferujem malinko hrubsie puzdra nech uz ochrani aj pri pade.

    adamkofirda@gm…27.09.2017 - 09:07 Trvalý odkaz

    No neviem ako na tom bude XZ1, avšak Xz Premium vydržala nahrávať 4k video okolo 1,5 hodiny a až potom sa vypla(a to kvôli tomu že jej došlo miesto), takže sa neprehrieva, tak podobne by mohla dopadnúť aj XZ1 https://www.youtube.com/watch?v=5WHT8GQKsJw&t=465s .

    korps28.09.2017 - 21:47 Trvalý odkaz

    neviem ako vy tie telefony skusate ale musim potvrdit ze s7 hreje a ma velmi zlu vydrz baterie hlavne po update na android 7. je to jeden z najhorsich vlajkovych lodi co som mal moznost skusat. Lahko sa poskriabe, strasne laguje a pod.

    Matej28.09.2017 - 23:09 Trvalý odkaz

    bohuzial mas vadny kus, u samsungu celkom bezne, niektore kusy to jednoducho "nezvladnu". Mal som S7 chvilu zapozicanu, slapala bez problemov, neprehrievala sa.

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne29.09.2017 - 00:45 Trvalý odkaz

    aky pouzivatel, taky telefon.

    - co znamena velmi zla vydrz?
    - co znamena hreje?
    - ktore vlajkove lode si ako skusal?
    - ako sa poskriabe? mas vo vreckach teplakov piesok a ten poskrabal sklo alebo co?
    - co to znamena strasne laguje? meral si nejako oneskorenia odozvy systemy a mas realne a relevantne cisla?

    Taketo nakydanie do diskusie v style "jedna pani povedala" k uplne inemu telefonu je dost odveci..

    Miloš29.09.2017 - 17:02 Trvalý odkaz

    to nemohli aj z L1 urobit tiez Compact ? vlajkovy model mi je zbytocny ale je jediny ktory ma este aku taku rozumnu velkost

    korps29.09.2017 - 22:31 Trvalý odkaz

    Na telefon davam velky pozor. A poskriabanie som porovnaval s inymi telefonmi co som mal. Predpokladam, ze ku kazdemu sa spravam porovnatelne. Zla vydrz znamena ze mi nevydrzi cely den, neviem sa na neho spolahnut ze mi vydrzi den. Co znamena hreje? Hreje viac ako napr LG G6 pri porovnatelnej zatazi. Co znamena laguje? tak napr si otvaras knox a cakas 4s kym sa ti objavi klavesnica. Co si predstavujes pod relevatnymi cislami?? Daj mi metodiku a ja ti to nameriam takto je to len vystrel. Ja som ten telefon aktivne pouzival a poviem ti, cim dlhsie ho mas tym viacej laguje. Je to ako windows...
    Ja som len reagoval v diskusii, ze mozem spominame vyhrady k telefonu potrvdit.

    Karol30.09.2017 - 19:51 Trvalý odkaz

    Super telefón,ale tá cena mohla byť naozaj nižšia.

    ondrakomous30.09.2017 - 20:36 Trvalý odkaz

    sony moc sanci nedavam na udrzeni ceny, maly telefony uz davno nejsou v kurzu, dneska jsem dokonce cetl, ze apple zrusil vyvoj iphonu SE. me spis vadi, ze telefon ma zastaraly design, taky bych chtěl full hd, on ten display zase tak maly neni.

    Ondrej01.10.2017 - 11:44 Trvalý odkaz

    Ten displej má niekoľko technológií ako triluminos a iné zobrazovacie features, FHD by bol fajn ale ten telefón to jednoducho nepotrebuje. Ten obraz je čistý a dáva krásne vyobrazenie všetkých farieb. SONY si drží ceny lepšie než LG alebo Samsung.

    A čo sa týka toho compactu asi si na omyle, mnoho ľudí čo som čítal prešlo práve naň a to práve z toho dôvodu, že nik iný ho neponúka a dokonca má väčšiu fanbase než jeho väčší brat. Prečo zrušil apple výrobu SE je divné, pretože po ňom siahalo mnoho ľudí, takže treba dávať aj nejaké konkrétne čísla a nie len domnenky.

    ondrakomous01.10.2017 - 19:27 Trvalý odkaz

    maly mobily mely smysl, když se nevyrabely bezrameckovy telefony, vem si napr. rozmery lg g6 147*71 a display neuveritelnych 5,7 palce, cena 430euro, bavime se o mobilu, který je o necele 2cm vetsi a přitom ma nekolikanasobne vetsi display a rozliseni. a třeba lg v30 je na tom ještě lepe, když porovnas rozmery s celkovou velikosti displaye.

    Ondrej02.10.2017 - 16:37 Trvalý odkaz

    Ešte je tu ale ďalší dealbreaker a to batéria. Displeje sa zväčšujú ale výdrž je jednodňová, momentálne s compactom držím jeden celý druhý deň.

    Ale rozhodne sa neznižujú predaje compactných telefónov, viď. iphony, ktoré majú temer rovnakú ulhopriečku ako práve SONY Compact.

    Vystávať teda odpovede na to či sa im bude predávať bez konkrétnych faktov a čísel nemá zmysel. Je to len tvoja domnenka tak ako aj moja. Kvôli väčším obrazovkám a menším rámikom sa napríklad stáva pre mnohých spotrebiteľov daný smartfón nezaujímavý. Musia sa riešiť skenery, nemôžeš mať na tak malom mieste stereo napríklad a iné. Navyše je podľa mňa rozdiel mať na výšku telefón so 146mm a so 129mm. Číselne nejde o veľa ale to čo už máš v kapse je už cítiť alebo to začne vadiť. Mal som aj S7 a stále to bol podľa mňa veľký telefón.