Zopár dôvodov, prečo Apple pochoval 3,5 mm jack

  • jardo.suster@g… 09.09.2016 - 14:25

    Osobne sluchadla pouzijem tak 3x do roka, k telefonu ich nepripajam vobec, hudbu pocuvam inak a telefonujem bud s telefonom pri uchu alebo v aute hf.. Cize pri spravach o vynechani tri a polky som nepohol ani brvou, ak ma jeho odstranenie priniest novemu ajfonu vyhody tak to vitam.. Chapem ale aj rozhorcenie "analogovej" skupiny, taketo zasadne zmeny so sebou nesu plac a skripanie zubov.. Predpokladam ze zopar vlajok v 2017 pride bez jacku, cinske mozno vsetky :)

  • Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne09.09.2016 - 14:29 Trvalý odkaz

    to ja počuvam cez spotify denne len cez telefon asi hodinu - hodinu a pol, hudby cez sluchadla. Ale nie som nejaky audiofil, dodavane sluchadla k ajfonu su pre mňa dostatočne. Nevyhoda je, že sa kabel može ľahšie zlomiť, a že ta redukcia je len jednostranna, a že nejde počuvať hudbu keď sa nabija. Kým to posledné ma až tak netrápi, tie predtým body už zvažujem... ale aj tak, 7 Plus ma veľmi láka a neviem či mu odolám... :O

    jardo.suster@g…09.09.2016 - 14:58 Trvalý odkaz

    K plusku prikupis nejake BT spunty a bude.. Zvazujem ho tiez, jeho fotak je jediny dovod preco by som bol ochotny denne bojovat s lopatou :)

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne09.09.2016 - 17:22 Trvalý odkaz

    chybat bude ludom, ktori ho pouzivaju a maju kvalitne sluchadla, a nechcu sa tahat s redukciami... vacsine ludi to bude aj tak jedno... ti co chcu kvalitny zvukovy vystup uz maju nakupene...

    jarpo09.09.2016 - 17:46 Trvalý odkaz

    Pre mna je to dost vazna prekazka (aj ked ich je onmnoho viac), preco ajfon nekupit. Mam slusnejsie spunty a este kvalitnejsie velke sluchadla (samozrejme s 3,5mm jackom) a pomerne casto pocuvam cez mobil.

    Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

    mental.disease09.09.2016 - 18:42 Trvalý odkaz

    Tie ich dôvody sú pre neznalých.
    Intel minulý mesiac začal taktiež zbrojiť proti 3,5mm jacku a chce ho nahradiť USB Type-C
    tu je k tomu velmi plodná diskusia:
    http://www.dsl.sk/article.php?article=18746

    nechcem sa tu stále opakovať, ale Intel ani mnohé iné firmy nemajú šajnu o audiu a čo ako funguje.

    prvotná vec ktorú si treba uvedomiť je, že všetky reproduktory potrebujú na svoju činnosť analógový signál. Takže každé slúchadlá potrebujú digitálny signál zmeniť na analógový. či už integrovaním DAC+amplifier do kábla, slúchadlovej mušle, alebo "redukcie".
    tým že sa zdvojí DA prevod + zosilňovač (musí zostať aj v telefóne) = stúpnu energetické nároky. DAC+A bude napájaný cez lightning (USB C) čo znižuje výdrž telefónu.

    "posledná úprava v 60-tych rokoch mu len zmenšila veľkosť z pôvodných 6,35 mm na aktuálnych 3,5 mm" no ešte je tu aj 2,5mm verzia - ale to už sme v telefónoch mali.. vždy som zabudol redukciu.
    proste 3,5mm Jack je celosvetový štandard pre portable audio a 6,35 Jack je domáci HiFi štandard a profesionálne využitie. 100 ročná tradícii naopak svedčí o kvalite tohto konektora. USB-C, ani Lightning port neboli koncipované na prenosné audio. dokonca bych privítal kedby sa USB i Lightning ako dátové a multimediálne porty inšpirovali radšej tvarom Jacku.

    BLUETOOTH
    Apple podporuje iba starý štandard prenosu A2DP, ktorý využíva SBC codec. Ten je schopný preniesť maximálne 16-bit, 44.1kHz, dátovým tokom 352kbps s kompresným pomerom 4:1 voči CD formátu. čiže maximálne mp3 "320". a to už v dnešnej dobe FLAC, WAV, HI-RES audia nestačí.
    Je tu ale už peknú dobu Bluetooth Codec od Qualcommu aptX™, ktorý má kompresný pomer 1:2 voči CD. V mobiloch vyššej triedy hojne využíva Sony, HTC, Samsung, LG a mnoho iných výrobcov v audio priemysle
    https://www.aptx.com/products?field_product_category_tid=125
    Sony k tomu používa aj svoj proprietárny formát LDAC™, ktorý CD formát prenesie bez-stratovo a poradí si i s HI-RES 24bit/96kHz. na to Qualcomm odpovedal s s vylepšeným aptX HD (žial iba 24bit/48kHz)

    ...to be continued

    torko0209.09.2016 - 19:23 Trvalý odkaz

    ...myslím, že tým, že apple pribalí aj redukciu, je tu úplne zbytočne a trápne to tu hejtovať, že odstránili 3,5 jack... aaa dôvod typu "keď budem nabíjať nemôžem počúvať hudbu" ... prosím Vás nebudte malí a nenechajte sa vysmiať... PS. nemal som, nemám iPhone a nie som ani fanúšik Apple... to pre tých ktorí by ma chceli urážať, že sa zastávam applu... jednoducho len nemám "5" rokov aby som nakladal applu, alebo hoc ktorej inej značke za niečo, ako malé decko. HOUK dohovoril som :D

    Marek10.09.2016 - 00:58 Trvalý odkaz

    Vysmiat sa nenechame.Nikto nikomu nenaklada,len mi vysvetli co je trapne na"nemozem pocuvat hudbu ked nabijam".Vela ludi toto denodenne zaziva a nemusi mat "5"rokov.Ja mam "33" a sluchadla nonstop v praci a dalsie dve hodiny po praci pocas treningu na usiach.A to pritom aj nabijam,lebo 1715mAh bateria padne dole neskutocne rychlo.

    Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

    mental.disease10.09.2016 - 09:19 Trvalý odkaz

    Ja osobne telefón prakticky nenabíjam. Nabíjam 3 batérie externe, ktoré potom mením.
    Ale cestujem do prace vlakom vidím, že hudbu počúvajú od 18 do 60. Mnohí pritom nabíjajú, zdatnejší cez powerbank.
    Redukcia v tomto prípade znižuje výdrž, pretože obsahuje aktívnu elektroniku. Ale to som už písal.. Redukcie som si v minulosti dokonca sám vyrábal. Na Nokiu a Ericsson. Ďalej som mal mobily aj s 2,5mm jack a mini USB výstupom s redukciou na 3.5. Ťažké je to. Vždy sa dáka zabudne. Aj to som už písal, márne.

    juryno10.09.2016 - 14:48 Trvalý odkaz

    Myslim ze chybajuci 3,5 jack sa dost dramatizuje. Mne by to nevadilo. Radsej kebyze sa iphonaci zamyslia nad velkymi rozmermy zariadenia, uzavretosti systemu, malou baterkou ci kvalitou displeja a najme tej predrazenosti...

    Profile picture for user zedenko@gmail.com

    Ronn12.09.2016 - 13:59 Trvalý odkaz

    Mne Jack nebude chybat, nie som audiofil, mam BT spunty za 17 eur z ciny, ktore hraju lepsie ako dratove sluchy k iPhone. Hudba je uz degradovana formatom mp3. Nie som ochotny platit za kvalitnu hudbu a kvalitnu reprodukciu take prachy ako pytaju. Nevyuzivam ani hudobne sluzby.

    Ale zavisi to od toho co clovek preferuje. Ja preferujem bezdrat, dratove sluchadla ma pri praci obmedzovali :D