Zuckerberg údajne využil svoj vplyv na to, aby si protimonopolné úrady posvietili na Apple a TikTok

Väzby šéfa Facebooku v Bielom dome mali viesť k požiadavke, aby protimonopolné úrady venovali väčšiu pozornosť konkurenčným firmám. Špekuluje sa, že Zuckerbergovi vadia najmä zmeny v ochrane osobných údajov systému iOS 14, ktoré sťažujú predaj reklamného priestoru.

Najväčšia sociálna sieť čelí protimonopolným úradom a kritike, podľa ktorej umožňuje šírenie dezinformácií a konšpiračných teórií na svojich platformách. Podľa Wall Street Journal mal Mark Zuckerberg zároveň zneužívať svoje postavenie, aby od Facebooku odvrátil pozornosť úradov. Má totiž väzby v radoch Trumpovych poradcov, ktoré mu mali umožniť stretnutie s prezidentom. 

Cieľom bola údajne požiadavka zakladateľa Facebooku, aby sa americké úrady viac zamerali na jeho konkurentov, ktorých vidí v TikToku a Apple. Zuckerberg oficiálne popiera, že by sa akýmkoľvek spôsobom podieľal na zákaze TikToku v USA. Za monopol označuje App Store, ktorý by podľa jeho slov mala vláda USA viac prešetriť. Zuckerberg si myslí, že Apple blokuje inovácie, konkurenciu a v App Store si účtuje nemalé provízie. 

Objavili sa aj špekulácie, podľa ktorých má byť Zuckerberg naštvaný po tom, čo Apple zaviedol v systéme iOS 14 zmeny v ochrane osobných údajov. Tento krok vraj blokuje sledovanie reklám a Facebooku sťažuje predaj reklamného priestoru. Najväčšia sociálna sieť momentálne čelí protimonopolným úradom za nekalé praktiky spolu s firmami Apple, Amazon a Alphabet (Google). 

Zdroj: Wall Street Journal


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu