Zostaň Zdravý: anonymná sieť upozorní na koronavírus v blízkom okolí

Lekári vytvorili mobilnú aplikáciu, ktorá má zlepšiť ochranu obyvateľstva pred šíriacou sa pandémiou. Zatiaľ je dostupná pre zariadenia s Androidom, pre iOS je v štádiu schvaľovania.

Tvorcovia aplikácie Zostaň Zdravý hovoria, že vytvára neviditeľnú ochrannú sieť anonymných zariadení. Ak sa človek vyskytne v blízkosti registrovanej infekcie (do 50m), dostane o tom notifikáciu.

Rovnako mu aplikácia oznámi stretnutia s infekciou aj spätne, a to v prípade, že sa v poslednom období vyskytoval v blízkosti niekoho, koho výsledky na COVID19 boli časom pozitívne. 

Samozrejme, čím viac ľudí bude aplikáciu používať a zaznamenávať tam svoj stav, tým bude mať väčší zmysel. 

Zároveň tu máte aktuálne informácie o počte potvrdených ochorení aj celkovo testovaných vzoriek, môžete sa nahlásiť na testovanie, ak máte podozrenie, že by ste mohli byť chorí. Aplikácia je anonymná, nie je podmienkou zadávať telefónne číslo a nedá sa použiť na vyhľadanie osoby. Vyžaduje sa iba e-mail. 

Softvér sa stále vyvíja a podľa recenzií v Google Play je určite čo vylepšovať. Ide však o výborný nástroj, ktorý môže pomôcť zvládnuť krízový stav, v ktorom sme sa ocitli. 

Aplikáciu hľadajte v obchode Play pod názvom ZostaňZdravý (píšte spolu), alebo si ju nainštalujte z tohto odkazu

Diskusia k článku:

Začať diskusiu