Zamestnanci OpenAI varovali vedenie pred objavom súvisiacim s AI, ktorý môže potenciálne ohroziť ľudstvo

Firma OpenAI aktuálne zaujala vyhodením a opätovným prijatím jej výkonného riaditeľa, ale aj listom, v ktorom zamestnanci vyjadrujú vážne obavy z objavu ohľadom umelej inteligencie.

Spoločnosť OpenAI stojí za najznámejšou umelou inteligenciou Chat GPT. Aktuálne vstúpila do povedomia ​​prepustením výkonného riaditeľa Sama Altmana, ktorého vzápätí prijala späť. Ešte predtým malo za dverami firmy dôjsť k nezhodám a svet IT zaujal hlavne otvorený list zamestnancov adresovaný správnej rade. 

Výskumníci v ňom totiž podľa viacerých zdrojov varujú správnu radu pred objavom súvisiacim s umelou inteligenciou (AI), ktorý môže potenciálne ohroziť ľudstvo. O čo konkrétne ide sa však na verejnosť nedostalo. Špekuluje sa, že by tento objav mohol súvisieť s modelom Q* (Q-Star), ktorý je považovaný za prelom v oblasti AI. Podarilo sa mu totiž vyriešiť niektoré matematické úlohy, ktoré sú zároveň kritériom vyššieho stupňa umelej inteligencie. 

Úspešné riešenie matematických problémov by totiž naznačovalo, že AI svojím uvažovaním dokáže napodobniť ľudskú inteligenciu. Časom by ju mohla predbehnúť a potenciálne dospieť k záujmu zničiť ľudstvo. Pred podobnými hrozbami zo strany AI varujú aj mnohé známe osobnosti z technologického sveta. Stále totiž prevláda myšlienka, že kompetentní sa rizikami spojenými s AI zaoberajú veľmi nedostatočne.

Zdroj: reuters.com


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu