Z britských 5G sietí budú do roku 2027 odstránené všetky komponenty Huawei

Rozhodnutie nasleduje po technickej revízii Národného strediska kybernetickej bezpečnosti v reakcii na sankcie USA. Huawei už stihol vydať vyhlásenie.

Zlá správa pre Huawei. Podľa vydanej tlačovej správy na vládnom webe www.gov.uk bolo vydaných viacero opatrení, ktoré majú eliminovať komponenty Huawei v sieti piatej generácie.

Do konca roka 2027 majú byť podľa nariadenia z britských 5G sietí odstránené už všetky použité zariadenia. Vláda sa tak rozhodla na základe vyjadrenia britskej Národnej bezpečnostnej rady (NCS) o dopade amerických sankcií proti telekomunikačnému dodávateľovi. Okrem toho bude v krajine od 1. januára 2021 úplne zakázaný nákup 5G riešenia od Huawei

Huawei na nepríjemnú situáciu zareagoval a uverejňujeme ju v celom znení:
"Rozhodnutie vlády Spojeného kráľovstva je pre nás veľkým sklamaním a veľmi zlou správou pre všetkých vlastníkov mobilných telefónov v krajine.

Dôsledkom tohto rozhodnutia nebude len spomalenie digitálneho a IT rozvoja, no aj rapídne zvyšovanie cien služieb v telco sektore a prehlbovanie technologického deficitu v krajine. Namiesto napredovania, sa vláda Spojeného kráľovstva rozhodla stagnovať.
 
V tejto chvíli je naša budúcnosť Huawei v UK ovplyvnená politizáciou. S veľkou naliehavosťou preto žiadame o prehodnotenie tohto rozhodnutia. Hlavným dôvodom obmedzenia nie je bezpečnosť, ale obchodná politika Spojených štátov.
 
Počas uplynulých 20 rokov robil Huawei všetko preto, aby Spojené kráľovstvo digitálne napredovalo. Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú máme voči našim zákazníkom. Ubezpečujeme ich, že našu podporu nestratia. V blízkej dobe uskutočníme detailnú analýzu možných dôsledkov tohto rozhodnutia – čo znamená pre náš podnik a ako môžeme aj naďalej prispievať ku digitálnemu rozvoju Spojeného kráľovstva."

Zdroj: gov.uk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu