YouTube plánuje overovať vek používateľov pomocou občianskeho preukazu alebo kreditky

Ide o reakciu na prichádzajúce európske predpisy o audiovizuálnych službách. Ak YouTube nebude vedieť overiť váš vek, vyzve vás na identifikáciu občianskym preukazom či kreditnou kartou. V opačnom prípade nebudete môcť sledovať obsah s obmedzením od 18 rokov.

Overenie veku na najväčšom video portáli YouTube momentálne pracovalo s dátumom narodenia, ktorý mal používateľ uvedený vo svojom profile. Do služby sa tak mohli registrovať aj deti. Po uvedení falošného dátumu narodenia dokázali bez problémov sledovať vekovo obmedzený obsah. Po novom, ak YouTube nevie určiť váš vek, požiada vás o overenie prostredníctvom občianskeho preukazu alebo kreditnej karty. 

Nové pravidlo je reakciou na prichádzajúce európske predpisy a bude implementované v priebehu nasledujúcich mesiacov. Google (vlastník YouTube) uvádza, že ak ich systémy nebudú vedieť určiť, či má divák viac než 18 rokov, bude vyzvaný, aby preukázal svoj vek pomocou platného občianskeho preukazu alebo kreditnej karty. Zadávanie druhého dokladu na internete nie je ničím výnimočným a platobné údaje z karty používatelia bežne uvádzajú pri nákupoch v e-shope. 

V prípade občianskeho preukazu by však išlo o výnimočnejšiu situáciu, na ktorú nie sme bežne zvyknutí. YouTube vyžaduje overenie pri vekovo obmedzených videách, kde divák musí mať 18 rokov. Preto ich môžu sledovať iba prihlásení používatelia. Pre zaujímavosť, v Holandsku je povolené mať Google účet od 16 rokov a v Belgicku je minimálny vek 13 rokov. 

Zdroj: YouTube


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu