YouTube a Netflix obmedzujú v Európe na 30 dní kvalitu vysielania

Pandémia spôsobuje obrovský nárast pripojených používateľov k internetu v jednom čase. Prudký skok zaznamenal najmä Netflix, ktorý pristúpil k zníženiu kvality vysielania o 25 %. YouTube zavádza zatiaľ len preventívne opatrenia.

Izolácia a karanténa v celej Európe spôsobili, že dopyt po online službách prudko vzrástol. K odľahčeniu siete chcú prispieť YouTube a Netflix, ktorí na žiadosť úradov v EÚ obmedzujú kvalitu streamovania na 30 dní.  

Konkrétne Netflix zredukoval spotrebu dát o 25 % a dodáva, že diváci budú považovať kvalitu obrazu za stále dostatočnú. Jedna hodina streamovania obvykle spotrebuje 1 GB dát v štandardnom rozlíšení 480p, pri HD je to 3 GB za hodinu. 

YouTube údajne nezaznamenal obrovské vyťaženie, len zopár kritických momentov. Kvalitu však obmedzuje preventívne, aby minimalizoval stresové správanie systému. V oficiálnom vyhlásení uvádza, že dočasne mení tok siete v Európe, kde v predvolenom nastavení ponúkne štandardné, nie vysoké rozlíšenie. 

Obe spoločnosti so svojím riešením kontaktovali Thierryho Bretona, európskeho komisára pre vnútorný trh. Oceňuje ich promptnú reakciu a dodáva, že to pomôže zachovať stabilné fungovanie internetu počas pandémie. 

Zdroj: Reuters


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu