Xiaomi vyhralo súdny spor s vládou USA

Len dva mesiace trvajúci súdny spor už pozná svojho víťaza. V športovej reči by sme mohli napísať, že Xiaomi vs. USA 1:0.

V polovici januára prebehla svetom správa o zaradení čínskeho výrobcu na čiernu listinu pre údajné vojenské väzby. Akcie firmy sa ten deň kvôli kroku vlády USA rapídne prepadli o vyše 10 %. 

Podľa výkonného nariadenia, ktoré podpísal vtedajší prezident Trump v novembri minulého roka, mali americkí investori predať všetky svoje podiely v čínskych spoločnostiach, ktoré sú na čiernej listine, a to do novembra tohto roka. Xiaomi sa proti rozhodnutiu bránilo súdnym sporom a dnes má na konte veľké víťazstvo. 

Výrobca vo svojej správe nedávno informoval, "že 12. marca (EST), súd DOD (Ministerstvo obrany USA) úradne zakázal označovať alebo presadzovať označovanie CCMC v súvislosti so spoločnosťou Xiaomi. Podľa uvedeného súdneho príkazu, Súd v plnom rozsahu a s okamžitou platnosťou zrušil obmedzenie vykonávacieho nariadenia 13959 pre osoby z USA na nákup cenných papierov spoločnosti Xiaomi a požiadavky na osoby z USA, aby sa zbavili svojich podielov."

Spoločnosť opakovane zdôraznila, že poskytuje produkty a služby pre civilné a komerčné použitie a nie je vlastnená, kontrolovaná ani pridružená k čínskej armáde. Nie je ani "Čínskou komunistickou vojenskou spoločnosťou" definovanou v rámci NDAA. 

Spoločnosť Xiaomi plánuje naďalej požadovať, aby súd určil označenie za nezákonné a trvale ho odstránil.

Zdroj: Xiaomi

Diskusia k článku:

Začať diskusiu