Xiaomi umožní merať srdcový tep pomocou fotoaparátu

Nová verzia aplikácie Mi Health prinesie podľa XDA Developers prekvapivú funkciu. Meranie srdcovej frekvencie, na ktoré sa zvyčajne používajú špeciálne senzory, vybavia Mi smartfóny len pomocou fotoaparátu.

Čínsky výrobca minulý rok predstavil aplikáciu Mi Health, ktorá sa stala akýmsi strediskom všetkých informácií o zdraví používateľov na zariadeniach Mi. Nájdete tam údaje o cvičení, BMI, srdcovú frekvenciu, počet prejdených krokov, skóre zdravia a podobne. Xiaomi pripravuje novú verziu aplikácie s označením v2.7.4, na ktorú sa pozreli vývojári z XDA Developers. 

Zistili, že umožní merať srdcovú frekvenciu iba pomocou fotoaparátu bez akýchkoľvek pridaných senzorov. Zatiaľ nie je jasné, ako to funguje z technologického hľadiska. Iní výrobcovia (vrátane Xioami) na meranie tepu totiž používajú špeciálne senzory. V praxi to však bude vyzerať tak, že používateľ položí ukazovák na objektív fotoaparátu a počká, kým prebehne kompletné meranie. 

Potom bude treba vybrať, či išlo o všeobecný stav, kľud alebo športovú aktivitu. Následne vám aplikácia zobrazí číselný údaj. V čase písania článku nová verzia Mi Health zatiaľ nebola k dispozícii. Zrejme si na ňu počkáme ešte pár dní. 

Zdroj: xda-developers.com


 

Diskusia k článku:

Dandy15.09.2020 - 19:20 Trvalý odkaz

Princíp merania tepu pomocou fotoaparátu priložení prsta na objektív je známy už dávno, bolo to cca 2011 keď sme si pre zábavu do vtedy špičkového Galaxy S2 nainštalovali apku z Google play- vtedy to bol Google store alebo ...? To nie je dôležité. Princíp je nasledovný, po priložení prsta a rozsvietení LED svetla fotoaparátu aplikácia počíta zmenu farby snímaného obrazu. Totiž pokožka bruška prsta je pomerne tenká a svetlo ňou presvitá. Pri miernom stlačení na krycie sklíčko foťáku pulzujúca krv v tenkých cievkach spôsobuje periodickú zmenu farby resp.intenzity snímaného obrazu. Takéto zmeny farby stačí spočítať v čase niekoľkých sekúnd resp ako to určí apka a následne vypočítať frekvenciu za 1 minútu. A aktuálna tepová frekvencia užívateľa je zmeraná. Práci česť.

Celá diskusia 1 príspevok