Xiaomi reaguje na kritiku o sledovaní aktivity používateľov

Aktualizácia internetového prehliadača inštalovaného v smartfónoch Xiaomi už ponúka v režime inkognito možnosť zapnúť a vypnúť zhromažďovanie údajov.

Xiaomi bolo v posledných dňoch kritizované za nadmerné zhromažďovanie údajov o používateľoch vo svojich smartfónoch. Mohol za to článok vo Forbes. Bezpečnostní analytici odhalili problémy so zbieraním aktivity používateľov. 

Najväčšiu kritiku si vyslúžil internetový prehliadač Mi Browser, ktorý sledoval aktivitu používateľov nielen pri bežnom surfovaní po internetových stránkach, ale aj v režime ikognito. 

Výskumníci kybetnetickej bezpečnosti zistili, že získané dáta odosielené na vzdialené servery v Singapure, Rusku a Číne, ktoré si Xiaomi prenajíma, neboli anonymizované ani šifrované, takže sa dalo zistiť, čo si používateľ v tomto režime vyhľadával a aké stránky navštívil. 

Xiaomi tieto podozrenia odmietalo a tvrdilo, že to vo Forbes zle pochopili. V režime inkognito vraj ide iba o súhrnné štatistické údaje. Vydaním aktualizácie internetového prehliadača Mi Browser / Mi Browser Pro a Mint Browser však vlastne firma priznala, že to nebola tak úplne pravda. V nastaveniach totiž pribudla možnosť vypnúť a zapnúť zbieranie údajov. 

Je zaujímavé, že aktualizácia prináša túto možnosť iba do režimu inkognitu, pri prezeraní webu v bežnom režime cez tento preliadač ostáva všetko po starom. Problémom nie je podľa Forbes len browser, ale sledovanie aktivity systémom cez ďalšie Xiaomi aplikácie. 

Xiaomi stále tvrdí, že je pre nich súkromie používateľov a bezpečnosť na internete najvyššou prioritou. Ostáva tak na zákazníkoch, či budú firme veriť a vopred nainštalovaný prehliadač používať, alebo sa rozhodnú pre alternatívu od konkurencie. No ani tam si nemôžu byť istí, že sa podobný problém v budúcnosti neobjaví. 


Zdroj: forbes.com, blog.mi.com

Diskusia k článku:

Patrik06.05.2020 - 23:34 Trvalý odkaz

Veď Google Chrome sleduje a zhromažďuje informácie o užívateľoch už pekných pár rokov a nikomu to nevadí.

Profile picture for user grabec.tibor@gmail.com

TBK07.05.2020 - 08:39 Trvalý odkaz

Keby len Chrome.. :D Ujo Google ma nato patent..

marek123410.05.2020 - 10:04 Trvalý odkaz

Jasné, Google sleduje ako bláznivé. Treba všetko povypínať a ideálne sa aj odhlásiť zo služieb, prip. odinštalovať (zakázať) tie, ktoré reálne nepotrebujem.

Celá diskusia 3 príspevky