Xiaomi Mi Watch - ľahké, rýchle, všestranné

Recenzia inteligentných hodiniek s dostupnou cenovkou, kvalitným 1,39'' displejom, množstvom režimov cvičení, meraním zdravotných funkcií a dlhou výdržou na jedno nabitie.

Smart hodiniek je na našom trhu veľké množstvo. Od tých lacných s cenovkou hlboko pod sto eur až po drahé zariadenia za niekoľko sto eur. Xiaomi je známe a obľúbené pre svoje cenovo dostupné produkty s dobrým pomerom cena / výkon a inak to nie je ani v oblasti inteligentných hodiniek. 

Základné parametre:

Rozmery 46 x 53 x 11,8 mm, hmotnosť 32 gramov (bez remienka), 1,39'' AMOLED displej, rozlíšenie 454 x 454 b., Always on displej, 22 mm vymeniteľný remienok, vodeodolnosť 5ATM, 420 mAh batéria, až 16-dňová výdrž na jedno nabitie, 50 hodín výdrže pri zaznamenávaní GPS, Glonass, Galileo, Beidou, Bluetooth 5.0, 117 režimov cvičení, meranie tepu srdca, stresu, spánku, SpO2, kompatibilita s Androidom a iOS. 

Xiaomi Mi Watch kúpite na Slovensku za približne sto eur a už na začiatku recenzia môžem prezradiť, že ich kúpa sa naozaj vyplatí. Ponúkajú množstvo funkcií, spárujete ich s iOS aj Androidom a pri bežnom používaní ich stačí nabíjať raz za dva týždne.

Dostali klasický dizajn s okrúhlym ciferníkom s podporou Always on. Treba ale počítať s tým, že zapnutím tejto funkcie sa výdrž 420 mAh batérie skráti a pokiaľ budete často používať zaznamenávanie dát pri cvičení, výdrž sa skráti na približne týždeň. Čo je ale stále veľmi slušná hodnota. 

Energiu spotrebuje aj funkcia rozsvietenie displeja po otočení zápästia a pri doručení notifikácie. Nabíjanie prebieha cez magnetickú kolísku s USB-A koncovkou, takže stačí nabíjačku pripojiť na klasický adaptér alebo k počítaču. 

Hodinky sú veľmi ľahké, hmotnosť 32 gramov takmer necítite a neprekážajú a ruke ani počas spánku. Výrobca použil na konštrukciu tvrdý plast, gumený 22 mm remienok môžete bez problémov vymeniť za iný. Vďaka klasickému zapínaniu sa nemusíte obávať, že vám spadnú zo zápästia. 

Pochváliť treba pekný 1,39-palcový AMOLED displej s rozlíšením 454 x 454 bodov. Je veľmi dobre čitateľný aj na priamom slnku, jas sa upravuje automaticky, a sklíčko displeja je príjemne hladké, takže pohyb prstom po displeji je bezproblémový a rýchly. Nenájdeme tu žiadnu obrubu okolo obrazovky, no za celý mesiac používania som nezaznamenala žiadny škrabanec. A to som ich z ruky dala naozaj len na nabíjanie. 

Na ovládanie systému slúžia okrem dotykového displeja dve bočné hardvérové tlačidlá. Vrchným sa vždy vrátite na domácu obrazovku alebo vstúpite do menu, spodné slúži na spustenie vybraného športového režimu. 

Na výber máte z viac než stovky aktivít, vyberie si snáď každý. Hodinky podporujú 17 profesionálnych tréningových režimov vrátane triatlonu, plávania, behu, turistiky, HIIT aj ďalších 100 cvičení. Dokážu automaticky rozpoznať beh a chôdzu, a na základe vašej aktivity pozastavia zaznamenávanie, a opäť spustia. Výrobca prisľúbil, že v budúcich aktualizáciách pribudnú ďalšie aktivity s automatickou detekciou. 

Operačný systém je veľmi rýchly a počas testovania som nezaznamenala žiadne problémy. Lokalizácia do slovenčiny chýba, môžete však používať blízku češtinu. Páči sa mi dizajn systému aj intuitívne ovládanie. Na telefonovanie zabudnite, hodinky vám iba oznámia volajúceho a hovor môžete zrušiť. 

Slajdnutím po displeji zhora nadol vyrolujete lištu s oznámeniami, opačným smerom sa dostanete ku skratkám nastavení. Pohybom do strán získate prístup k widgetom, kde nájdete kontinuálne meranie srdcového tepu a stresu, monitorovanie vitálnych funkcií, spánok, počasie, testovanie hladiny kyslíka v krvi, ovládanie hudby a súhrn aktivity. Ich poradie môžete meniť podľa vlastných preferencií, prípadne nepoužívané položky aj skryť. 

Všetko si nastavíte v mobilnej aplikácii, kde sa synchronizujú namerané dáta počas celého dňa. Viete si tu prepojiť odovzdávanie údajov aj do aplikácií Zdravie (na iOS) a Strava. Sťahovanie softvéru tretích strán nie je možné. K dispozícii máte len zmenu ciferníka. 

Mi Watch sa pýšia integrovaným GPS, takže sa nemusíte spoliehať na používanie GPS zo spárovaného smartfónu. Zaznamenávanie trasy je podľa mojich skúseností presné. V minulosti sme mali práve s GPS v smart hodinkách Xiaomi problém. Na Mi Watch je všetko v poriadku. Výrobca deklaruje, že hodinky vydržia 50 hodín neustáleho zaznamenávania polohy v reálnom čase počas aktivity. Čo sa hodí napríklad pri celodennej túre. Okrem GPS tu nájdeme podporu pre Glonass, Beidou a Galileo. 

Spokojná som bola aj s ovládaním hudby prehrávanej do Bluetooth slúchadiel zo spárovaného telefónu. Problém nebol ani s iPhonom, čo oceňujem, keďže Huawei hodinky toto stále neumožňujú. Priamo zo zápästia som preskakovala skladby aj pridávala či uberala hlasitosť. Paráda. 

Do pamäte Mi Watch si ale žiadnu hudbu neuložíte, stále tak musíte mať pri prehrávaní v blízkosti telefón. Mne to nevadí, niekomu môže. Medzi aplikácia v menu nájdete aj časovač, stopky, kompas, baterku, dýchanie, výškomer, barometer a hodinky môžete použiť aj ako diaľkovú spúšť fotoaparátu. Príjemným prekvapením je funkčnosť nielen na androide, ale aj iOS. Dokonca máte na výber časovanú spúšť 3 alebo 5 sekúnd. 

Pri doručenej notifikácií napríklad z e-mailu alebo Messengera si prečítate iba náhľad správy, zvyšok si musíte pozrieť v telefóne. Takisto odpoveď môžete poslať len cez telefón, nie priamo z hodiniek. Nedá sa reagovať ani smajlíkom či vopred nadefinovanými vetami. Škoda. 

Výhody: 

+ pekný AMOLED displej, dobre čitateľný aj na slnku

+ rýchly systém

+ vydarené prostredie

+ nízka hmotnosť

+ kvalitné spracovanie konštrukcie

+ dostupná cena

+ integrované GPS

+ dlhá výdrž na jedno nabitie

+ plnohodnotná kompatibilita s iOS (ovládanie hudby, diaľková spúšť fotoaparátu)

+ podarená mobilná aplikácia

+ viac než 100 športových režimov

Nevýhody: 

- do vnútornej pamäte sa nedá uložiť hudba

- nedajú sa nainštalovať ďalšie aplikácie

- nepodporujú telefonovanie, iba oznámia volajúceho

Orientačná cena:  99 €

Záver

Xiaomi Mi Watch sú veľmi vydareným produktom, nemám im veľmi čo vyčítať. Stačí si pozrieť spodnú časť recenzie venovanú plusom a mínusom. Za sto eur pri nich ani neočakávam rozšírené funkcie ako telefonovanie, odpovedanie na správy či doinštalovávanie aplikácií ako pri smart hodinkách za niekoľko sto eur. Ocenila som nízku hmotnosť, odolnosť voči vode, kvalitný AMOLED displej s režimom Always on, meranie všetkých dôležitých zdravotných funkcií a dlhú výdrž na jedno nabitie. Plusom je aj šikovná mobilná aplikácia, kde nájdete súhrn nameraných údajov a záznamy cvičení s mapou. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu