Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro - čistý domov bez námahy

Recenzia robotického vysávača, ktorý dokáže zároveň aj mopovať. Pýši sa dlhou výdržou batérie a množstvom nastavení v šikovnej mobilnej aplikácii.

Už roky používam na upratovanie domácnosti robotický vysávač a mop značky iRobot a som veľmi spokojná. Najmä s vysávačom Roomba i7+, ktorému nechýba vyprázdňovacia stanica, mop Braava jet m6 je síce šikovným doplnkom na mokré upratovanie, s väčšími a zaschnutými škvrnami si však nie vždy poradí. Vtedy nastáva čas na ručné mopovanie. 

Svoje skúsenosti som priniesla v článku s názvom iRobot Roomba S9+ a Braava jet m6 - inteligentné duo pre náročných. Cena týchto produktov je však veľmi vysoká, spolu prevyšuje sumu 1300 eur, a tak keď som dostala možnosť otestovať cenovo dostupnejšiu štyristourovú novinku od Xiaomi, neváhala som. 

Najnovšia séria robotických vysávačov Mi Robot Vacuum-Mop 2 od Xiaomi je dostupná v štyroch modeloch, z ktorých si vyberie každý. Či už mu stačí základná Lite verzia s nízkou cenovkou, alebo je náročný používateľ a chce to najlepšie. Viac informácií sa dočítate v článku Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2: nová séria robotických vysávačov.

Pre takých je určený model Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra, ktorý sa predáva aj s voliteľným príslušenstvom - samovyprázdňovacou stanicou. Na komplet súpravu si však už pripravte viac než 600 eur. 

Nami recenzovaný model Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro je takou strednou cestou a milo ma prekvapil. Je vhodný aj pre domácnosti, ktoré potrebujú nielen vysávať, ale udržiavať podlahy umyté. 

Od mopovacieho programu neočakávajte zázraky, ale ak máte napríklad v rodine alergika a obyčajné vysávanie nasucho nestačí, pretože v ovzduší stále víria čiastočky prachu, následné umytie vlhkou handričkou výraznejšie zníži množstvo prachu na podlahe. 

Robotický vysávač využíva LDS (Laser Direct Structuring) navigáciu, vďaka ktorej sa vie presne orientovať v priestore aj v šere a rozoznáva prekážky, nízky nábytok alebo mesta, z ktorých by mohol spadnúť. 

Pri prvom zapnutí si vysávač zmapuje váš domov a pripraví mapové podklady. V mobilnej aplikácii Xiaomi Home si viete jednotlivé miestnosti pomenovať, upraviť, pridať zakázané zóny alebo naznačiť virtuálnu stenu, ktorú vysávač neprekročí. Ak máte dom s viacerými poschodiami, mapy sa dajú uložiť pre každé poschodie zvlášť. 

Prekvapila ma rýchlosť a presnosť, s akou vysávač mapy vytvoril. Počas mapovania vidíte v aplikácii, ako miestnosti pribúdajú a ako zariadenie dokáže odhadnúť jej tvar. Ak to porovnám s iRobotom, tak Xiaomi vyhráva. Najmä v rýchlosti tvorby máp, pritom vôbec nie na úkor presnosti. 

Svoju domácnosť musíte robotickému vysávaču najskôr prispôsobiť. Nenechávať na zemi pred upratovaním žiadne zbytočné veci (papuče, hračky, oblečenie), tenké káble (televízne a internetové káble nevadia) a ideálne sú izby bez prahov. Prechodové lišty nie sú žiadny problém. 

V mobilnej aplikácii Xiaomi Home si nastavíte režim upratovania, vyberiete miestnosti, ktoré sa majú vyčistiť a stlačíte tlačidlo štart. Potom už len na displeji telefónu kontrolujete, kde už vysávač bol a vidíte aj jeho aktuálny pohyb. 

Vyberať môžete medzi režimom vysávanie a mopovanie, iba vysávanie a iby mopovanie. Navyše si zvolíte silu vysávania a množstvo používanej vody pri mopovaní. Takisto si môžete nastaviť, či stačí vysávanie priestorov len jedenkrát, alebo má miesto prejsť aj druhýkrát pre vyšší účinok. Prostredie aplikácie je, bohužiaľ, v angličtine, slovenčina alebo blízka čeština chýba. 

Okrem elektronického dávkovania množstva vody je model Vacuum-Mop 2 Pro vybavený sonickým vibrovaním s až 10 000 vibráciami za minútu. Navyše vibruje celá jednotka, nie iba časť s handričkou, čo pomôže vyčistiť aj odolnejšie nečistoty.  

V apke si môžete nastaviť automatizáciu a čas mopovania, keď nie ste doma. Odporúčam prejsť každú jednu položku v aplikácii, aby ste si nastavili všetky možnosti podľa vlastných preferencií. Vyberať môžete aj medzi štyrmi úrovňami sacieho výkonu. Od tichého, cez štandardný, stredný až po turbo. 

Pri štandardnom režime je vysávač Xiaomi tichší než iRobot. Bohužiaľ, sací výkon si vysávač automaticky nezvýši, napríklad na koberci alebo viac znečistenom mieste. Je nastavený podľa jednotlivých režimov napevno. 

Veľkou výhodou je približne 2-hodinová výdrž 5200 mAh batérie na jedno nabitie. Mám veľký byt a iRobot i7+ ho nedokáže vyčistiť na jedenkrát. Mi Vacuum-Mop 2 Pro to zvládol. Ak som mala zvolený režim vysávania, po vyčistení celého bytu ostávala ešte približne polovica kapacity energie. 

Pri režime súčasného vysávania a mopovania zvládol vyčistiť všetky miestnosti okrem kuchyne. Tam sa automaticky vrátil po dobití v dokovacej stanici. Ak teda máte menej než 90 m2 upratovanej plochy, mal by to vysávač zvládnuť na jedno nabitie. 

Mopovací nástavec s objemom 250 ml, sa pripevňuje na spodnú časť tela vysávača zacvaknutím. Mikrovláknovú handričku prichytíte suchým zipsom. Po približne 30 minútach mopovania odporúčam vysávanie pozastaviť a handričku vymeniť za čistú, alebo prepláchnuť v čistej vode. 

Do nádržky na vodu výrobca neodporúča pridávať žiadne čistiace prostriedky. Na bežné umytie podlahy stačí čistá teplá voda. Pri mopovaní sa vysávač pohybuje dopredu a do strán, v tvare písmena Y. 

Aj keď výrobca tvrdí, že vysávač pri mopovaní koberce ignoruje a rozpozná, či sa nachádza na tvrdom alebo textilnom povrchu, predsalen sa mi stalo, že občas som mala koberec jemne vlhký od vody. Rýchlo však vyschol. 

Výhody:

+ presná navigácia

+ rýchla tvorba máp

+ dlhá výdrž na jedno nabitie

+ nízka hlučnosť

+ mopovanie s vibráciami

+ podrobná mobilná aplikácia s množstvom nastavení

Nevýhody

- pri mopovaní nie vždy rozpozná koberec

- sací výkon sa automaticky neprispôsobuje povrchu

- rozhranie aplikácie nie je v slovenčine

Odporúčaná cena: 409 eur

Záver

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro je výbornou voľbou aj pre veľké domácnosti. Vhodný je pre pravidelné upratovanie, nie je extrémne hlučný a aj keď sa jeho mopovanie nevyrovná ručnému, pre bežnú údržbu podláh úplne stačí. Po nedeľnom varení si tak nemusíte robiť starosti s upratovaním kuchyne. Stačí tam poslať Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro, ktorý povysávané miesto hneď aj poumýva navlhko. Vy medzitým môžete relaxovať s rodinou po dobrom obede. 

Ak máte v domácnosti veľa kobercov, najmä s vysokým vlasom, asi uprednostníte tradičný ručný vysávač. Pre tvrdé podlahy je však robotický vysávač typu 2 v 1 ideálnym pomocníkom, ktorý šetrí váš čas a pomáha udržiavať domov v čistote bez námahy. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu