Xiaomi Mi Note 10 Pro - stoosem megapixelov

Recenzia 6,5-palcového androidu s netradičnou (nielen fotografickou) výbavou aj cenou.

Mi Note 10 Pro je zvláštny úkaz. Ide o najdrahší model značky Xiaomi s 8-nanometrovým čipsetom Snapdragon 730, ktorý je výkonovo slabší než Snapdragon 855 (7 nm) v lacnejšom modeli Mi 9.

V porovnaní s top konkurenciou zas Mi Note 10 chýba jemnejší displej, podpora pamäťových kariet, zvýšená odolnosť voči vode, stereo reprodukcia zvukov či bezdrôtové nabíjanie. Pri cene 619 eur zrejme už niektoré z týchto funkcií očakávate.

Ale mnohým z vás práve na týchto vlastnostiach nezáleží. Veď načo by vám bol WQHD displej alebo certifikovaná vodeodolnosť? Šuplík na dve SIM karty tesnenie obsahuje - obliatie vodou tak problém nebude - a ponárať ste mobil nikdy neplánovali.

Na počúvanie hudby zas máte slúchadlá a bezdrôtové nabíjanie je zbytočne stratové. Vám viac záleží na priaznivej cenovke jedného z najvybavenejších smartfónov na našom trhu, tešíte sa z infraportu, silnej batérie výbornej výdrže na jedno nabitie, a hlavne z vymožeností softvérovej nadstavby MIUI, v tomto prípade vo verzii 11.

Tá priniesla vylepšený Always On režim, odpovedanie na správy priamo z odomykacej obrazovky, krajšie zvuky či tmavý režim displeja. Dá sa povedať, že prednosti 11-tej verzie MIUI oceníte práve na takomto mobile s peknou AMOLED obrazovkou.

Ešte si musíme ujasniť rozdiel medzi Xiaomi Mi Note 10 a Mi Note 10 Pro. Ten spočíva len vo väčšom úložisku a trošililinku inej konštrukcie objektívu hlavného fotoaparátu (osem šošoviek namiesto siedmich). Prívlastok Pro teda znamená 8 GB RAM a 256 GB za 619 eur, základná verzia ponúka 6 GB RAM a 128 GB úložisko za 579 eur. Ak by som si mal vybrať, zvolil by som už rovno Pro verziu.

Na stole mi tak leží 210-gramové Pro-čko. Nie je ani malé, ani ľahké. Jeho 6,5-palcový Full HD+ AMOLED displej sa mi však pozdáva. Chráni ho Gorilla Glass piatej generácie. Veľký obraz narúša len malé vykrojenie pre prednú kameru. Niekde tam sa nachádzajú aj ďalšie neviditeľné senzory, napríklad pre reguláciu jasu alebo priblíženie k uchu počas telefonovania.

V nastaveniach obrazovky môžete zapnúť zožltnutie pre pohodlnejšie večerné čítanie, nechýba ani nastavenie teploty farieb, ktoré stále márne hľadám na nových iPhonoch.

Tmavý režim na AMOLED obrazovke pomôže predĺžiť už i tak výbornú výdrž batérie na jedno nabitie. Môžete ho naplánovať napríklad na večerné použitie.

Výrez môžete zamaskovať tmavým pozadím hornej lišty. V tej môžete vidieť percentuálny stav batérie, názov operátora, ikony oznámení či rýchlosť dátového pripojenia. Je len na vás, čo z toho zobrazíte a čo skryjete.

V hornej lište sa po jej prvom rozbalení zobrazí pätica skratiek a ovládanie jasu displeja. Ten sa občas zíde doladiť na každom mobile. Oznámenia som prepol do dizajnu MIUI s veľkou ikonou aplikácie či odosielateľa. Ak si to chcete vyskúšať aj vy, bežte do: Nastavenia - Upozornenia - Notifikačná roletka.

Zaujímavou položkou v nastaveniach mobilu je sekcia "Aktívny displej a Zamknutá obrazovka". V tej nájdeme always on funkciu zvanú Ambientný displej. Vybrať si môžete z viacerých štýlov a či sa tento údaj spolu s ikonami oznámení bude zobrazovať neustále, alebo len v nastavenej dobe.

Nie som veľkým fanúšikom always on funkcie, viac sa mi páči automatické rozsvietenie pri každom relevantnom oznámení. Relevantnom preto, lebo napríklad taká Moto obrazovka sa na Motorolách rozsvecuje občas úplne naprázdno, len kvôli počasiu. Tu je všetko, ako má byť.

Prijatá správa alebo udalosť v kalendári Mi Note 10 môže buď na chvíľu rozsvietiť odomykaciu obrazovku, alebo zobraziť decentnú animáciu po okrajoch displeja. Mne sa páčila Hviezdna žiara. Pri večernom posedení v bare alebo sledovaní telky v obývačke zbytočne neruší. Aj tak si oznámenie prečítam na hodinkách alebo neskôr na mobile. Keď budem mať čas a chuť.

Rozsvietenie obrazovky dvojitým poklepaním považujem za povinnú funkciu každého dobrého mobilu. Verím, že to čoskoro pochopia aj v Huawei. Tu funguje celkom spoľahlivo. Rozsvietenie po zodvihnutí má svoje čaro, ale nakoniec som ho vypol. Je však dobré, že aj túto funkciu si môže každý nastaviť, ako chce.

V nastaveniach odomykacej obrazovky môžete zapnúť rýchle spustenie fotoaparátu dvojitým stlačením hlasitosti nadol. Oveľa viac vám odporúčam otvoriť Ďalšie nastavenia - Klávesové skratky a tam nastaviť spustenie fotoaparátu napríklad dvojitým stlačením vypínača. To sa nebude biť s ovládaním hlasitosti pri počúvaní hudby.

Zvláštne je, že aj keď si nastavíte ovládanie mobilu gestami, ktoré fungujú bezchybne (ťah odspodu = návrat domov, ťah zo strany = krok späť), ponúka vám MIUI 11 spustenie svietidla či Google Now podržaním tlačidla domov alebo späť, ktoré však v takom prípade nikde nevidíte.

Takýchto chybičiek som si v nadstavbe od Xiaomi všimol viac. Napríklad upozornenie na zmeškaný hovor sa mi zobrazovalo aj niekoľko hodín po otvorení aplikácie telefón a vybavení daného aj ďalších hovorov.

Poďme na samotný hardvér. Zahnutý AMOLED displej zvyšuje estetickú hodnotu mobilu. To sa nedá poprieť. So spusteným Always On si bude veľa vašich známych myslieť, že máte na stole nejaký drahý Samsung. Zahnutie displeja nemám rád, ale musím uznať, že tento tvar spríjemňuje ovládanie gestami. Hlavne ťah zo strany, ktorý slúži ako krok späť, je príjemnejší. A to aj v dodávanom priehľadnom puzdre.

V displeji sa nachádza aj prekvapivo spoľahlivá čítačka odtlačkov prstov. Odomykanie tvárou funguje dobre, prikladanie prsta na displej som si však obľúbil akosi viac. V rukaviciach som názor okamžite zmenil a som rád, že sa predná kamera nevysúva ako na Mi 9T.

V spodnej stene poteší nielen USB-C konektor a hlasný reproduktor, ale aj audio jack, ktorý môžete využiť na počúvanie jednoduchého FM rádia bez RDS. Absenciu stereo reprodukcie zvukov som už spomínal, tak ju len takto stroho pripomeniem.

Malé sklamanie kompenzuje infraport v hornej stene. Ten môžete využiť na ovládanie televízora, klimatizácie, projektora či fotoaparátu. Stačí otvoriť apku MiRemote, a to buď posunom odomykacej obrazovky do strany, alebo ikonou medzi pripravenými aplikáciami od výrobcu priamo na domácej obrazovke.

Z bielej zadnej steny, ktorá mení odtiene pod rôznymi uhlami dopadu svetla, výrazne vystupuje trojica objektívov, pod ktorými sa nachádzajú ďalšie dva. Spolu s predným fotoaparátom tak Mi Note 10 ponúka až šesť objektívov a snímačov pre záznam fotiek aj videí.

Priznám sa, že fotoaparáty ma trocha sklamali. Menej je niekedy viac. V 108 Mpix zatiaľ nevidím veľký význam, radšej by malo Xiaomi popracovať na kvalite optiky a softvéru.

Ak to mám zhrnúť, tak bežné fotografie, večerné zábery hlavným fotoaparátom a denné zábery hlavným foťákom sú absolútne v poriadku. Ale ja osobne by som si na fotografovanie aj záznam videí radšej kúpil Samsung Galaxy S10. Alebo nový Note 10 Lite s uvádzacou cenou 599 eur.

Základný fotoaparát prekvapí krátkou 24 mm ohniskovou vzdialenosťou. Už ten môžeme pokojne označiť ako širokouhlý. Vďaka tomu ani nemusíte tak často prepínať na 16 mm ultra širokáč. Druhou výhodou je 27 Mpix rozlíšenie záberov s pomerom 4:3, resp. 20 Mpix s pomerom 16:9. Ich kvalita je veľmi slušná.

Veľkým prekvapením je širokouhlý 16 mm fotoaparát (priblíženie 0,6x) s automatickým zaostrovaním. S tým som sa stretol len na niekoľkých modeloch Huawei. Jemné 4K video zaznamenané širokáčom s autofókusom a slušnou stabilizáciou má niečo do seba. So zhoršujúcimi sa svetelnými podmienkami prudko klesá aj zážitok z ultra širokých záberov. Večer tak radšej ostaňte verní 24 mm základu (teda priblíženie 1x)

Najväčšiu starosť mi robila rýchlosť ukladania a spracovania záberov. Spravím úplne bežnú fotku, potom chcem spraviť rýchlo ešte jednu, alebo prepnúť na širokáč či nočný režim, video...a nič. Musím čakať sekundu, alebo skôr dve, než sa snímka spracuje. Až potom môžem meniť režimy alebo robiť ďalšie zábery. Po vytvorení záberu v režime Noc môžete rovno napočítať do desať. S ničím takým som sa na mobile za viac než šesťsto eur nestretol. Vlastne, ani na tristoeurovom smartfóne by som nebol voči takejto vlastnosti zhovievavý.

A to je celá veda. Tak, ako sa mi páči displej či všetky tie prispôsobenia nadstavby MIUI, tak mi prekážajú softvérové nedostatky, ktoré často obmedzujú radosť z nového mobilu.

Makro fotoaparát je biedny, ale nahrávanie 4K makro videa (neviemktorým z ostatných fotoaparátov) ocenia hodinári, modelári, milovníci prírody...

A niekoho možno poteší aj 2- a 5-násobné optické priblíženie. Ja radšej fotoaparát prepínam na ultra širokáč, no občas sa to priblíženie zíde. Napríklad opäť v tej prírode. Dvojnásobné priblíženie znamená, že sa priblížite až na štvrtinu pôvodného obrazu. A to už má niečo do seba. Päťnásobné priblíženie má už isté nedostatky a v detailoch sa od toho dvojnásobného veľmi neodlišuje. Desať- a viacnásobné priblíženie je zrejme len výrezom zo 108 Mpix záberu. Neviem. Babral som sa s tými foťákmi niekoľko dní, analizoval EXIFy a aj tak neviem povedať, či je vzadu skutočne 5-násobne približujúci objektív, alebo ide len o nejaké šarlatánstvo. Údaje k fotografiám hovoria o nejakom 41 mm portrétovom objektíve, ale po stlačení 2x sa ohnisková vzdialenosť zmení z 24 mm na asi 50 mm. Premeriaval som to.

Vo fotoaparátoch Samsungov alebo iPhonov sa vyznám viac. Tu ich je už akosi priveľa. Makro fotoaparát by som úplne zrušil, jeho funkciu zvláda aj 16 mm objektív so zaostrovaním. Priblíženie úplne stačí 2x alebo 3x, ale poriadne. A nie 5x či 50 x, pričom ide už o čistú machuľu.

Tak či onak, pozrite si článok Takto fotí Xiaomi Mi Note 10 a spravte si názor na fotografie s Mi Note 10 (Pro) sami.

V Xiaomi Mi Note 10 Pro som mal SIM kartu asi 5 dní, počas ktorých som zažil aj cestu do zahraničia, aj všetky možné situácie. Cestoval som MHD aj autom, vybavil som množstvo hovorov, pripojil sa na viacero Wi-Fi sietí, vytváral Wi-Fi hotspot. Všetko fungovalo, ako malo. Až na to pomalé ukladanie fotografií...

A ešte musím spomenúť pomalé GPS. Keď nastupujem na MHD, tak mi aplikácia IDS BK nájde zastávku podľa GPS takmer okamžite. Odskúšané niekoľkokrát. Ale pri použití navigácie Waze je to katastrofa. Či už pri prvom spustení a navigovaní od domu, alebo po opustení tunela Sitina. Mobil za 600 eur nemôže fixovať GPS polohu minútu alebo dve. Skrátka, na turistiku, športy či auto navigáciu si radšej vyberte iný mobil.

Pochváliť musím fakt výbornú výdrž na jedno nabitie. A k tomu rýchle nabíjanie. V tomto smere nemám Mi Note 10 čo vyčítať. Fakt si neviem predstaviť, ako by som ho mohol za deň vybiť.

Výhody:
+ pekný AMOLED displej s Always On funkciou
+ spoľahlivá čítačka odtlačkov v displeji
+ luxusná výdrž na jedno (veľmi rýchle) nabitie
+ audio jack, FM rádio a infraport sa hlásia k starým dobrým hodnotám
+ pekné 27 Mpix fotografie z hlavného 24 mm fotoaparátu cez deň aj večer
+ cez deň schopný 20 Mpix ultra širokouhlý 16 mm fotoaparát

Nevýhody:
- pomalé ukladanie / spracovanie fotografií obmedzuje prácu s fotoaparátom
- pomalé hľadanie GPS polohy
- v lište ostávajú upozornenia na hovory, ktoré som vybavil
- chýbajú slúchadlá v balení
- zbytočne veľa fotoaparátov, radšej menej a kvalitnejších

Orientačná cena: 6/128 GB za 579 eur, 8/256 GB za 619 eur

Videorecenzia:

Záver

Po prvom dni som si myslel, že Mi Note 10 (Pro) je vydarený stroj, ktorý sa namiesto vodeodolnosti či stereo reprodukcie zvukov zameriava na fotoaparáty, bohatú nadstavbu a také chuťovky, ako infraport či FM rádio, ktoré drahým mobilom dnes už často chýba.

Lenže po čase sa začali prejavovať softvérové nedokonalosti, pomalé ukladanie a spracovanie fotografií, ešte pomalšie GPS a ja som pochopil, že tých 619 eur je za takéto zariadenie, podľa môjho názoru, priveľa.

Možno vám to za pekný mobil s AMOLED-om a dlhou výdržou na jedno nabitie stojí. Ja by som si, úplne úprimne, radšej obzrel nejaký Samsung Galaxy S10+ alebo nový Note 10 Lite. Vyzerajú podobne, možno ponúknu trocha slabšiu výdrž na jedno nabitie, ale inak vám prinesú pri každodennom používaní viac muziky. Mrzí ma to.

Diskusia k článku:

Václav13.02.2020 - 12:38 Trvalý odkaz

Ahoj Richard... Neviem kde si vykutral cenu 620€ ale aj v známych overených e-shopoch (žiaden šedý obchod) ide cena Pro verzie z 8/128 kľudne okolo 550€... Nepočítam Alzu ... tá je takmer vždy predražená...moju aktuálnu Mi9 som chcel vymeniť za Note 10/Pro ale to sekanie v galérii kôli slabšiemu procesoru a optimalizácii ktoré nie celkom zvláda spracovanie tak obrovských dátových tokov pri 108Mpix fotoaparáte ma odradilo... Inak celkom fajn mobil, síce väčší ako by som si prial ale to je dnes bežné keďže už aj Mi9 je na hrane čo som ochotný tolerovať, dnes vyšla Mi10 a ... A asi sa mi neoplatí upgrade ..855 buď v pohode aj za rok ..Fajn recenzia Richard

Celá diskusia 2 príspevky