Xiaomi Mi 10T Pro 5G - top výbava, rozumná cena

Recenzia prémiového smartfónu so 6,7-palcovým 144 Hz displejom, výkonným Snapdragonom 865 a 108 Mpix hlavným fotoaparátom. Lákadlom je 5000 mAh batéria.

Čínsky výrobca sa čoraz viac udomácňuje aj medzi slovenskými zákazníkmi, o čom svedčí zvyšovanie počtu zástupcov značky v rebríčkoch najpredávanejších smartfónov u našich operátorov. Aj keď medzi najžiadanejšie patrí rad Redmi s cenovo dostupnými zariadeniami, svojich fanúšikov si našiel aj rad Mi, určený náročnejším používateľom.

Začiatkom októbra prišla na trh séria Mi 10T, ktorú tvorí trojica modelov. Najvybavenejší Xiaomi Mi 10T Pro 5G (základné info) sme si v redakcii aj otestovali. Základná verzia so 128 GB úložiskom sa na Slovensku predáva za 549 eur, čo je za tak dobre vybavenú novinku veľmi slušná cena. Za vyššiu 256 GB pamäťovú verziu zaplatíte len o 50 eur viac. 

Keď si k tomu pridáme displej so 144 Hz obnovovacou frekvenciou a prémiový čipset Snapdragon 865, ktorý napríklad Samsung do modelov určených pre Európu slovenský trh bohužiaľ nedáva, máme pred sebou výkonný smartfón, ktorý môže smelo konkurovať aj takmer dvojnásobne drahším zariadeniam.

Aj keď ani Xiaomi Mi 10T Pro 5G nie je bezchybným telefónom, v cenovej kategórii do 600 eur veľa konkurentov nemá. 

Do redakcie dorazil na testovanie vo farbe Lunar Silver, ktorá ponúka matné prevedenie zadnej steny, takže odtlačky prstov vidno minimálne. Telefón je veľký a ťažký, redakčná váha ukázala 219 gramov, čo je naozaj veľa a po hodinovom telefonáte vás môže bolieť ruka.

Konštrukcia s oblými bočnými stenami sa v ruke jemne šmýka, preto odporúčam využiť silikónové puzdro, ktoré nájdete v balení. Jeho okraje presahujú cez displej, takže ho aj ochráni pri položení na tvrdú podložku obrazovkou dole. A pekne dorovná vyčnievajúce fotoaparáty na zadnej strane. Navyše je puzdro antibakteriálne. Špeciálny materiál obsahuje ióny striebra, ktoré pomáhajú ničiť baktérie a vírusy, čo určite v čase pandémie oceníte. 

V balení okrem spomínaného puzdra, dokumentov a nástroja na vyberanie SIM karty nájdete aj redukciu z USB-C na 3,5 mm jack a 33 W rýchlonabíjačku. 5000 mAh batériu stihne z 15 % nabiť do 100 % kapacity za niečo vyše hodiny. Polhodina nabíjania zabezpečí fungovanie na celý deň.

Xiaomi Mi 10T Pro 5G neponúka čítačku odtlačkov integrovanú do displeja a mne to vôbec nevadí. Okrem značky OnePlus, kde skener fungoval takmer bezchybne, som vždy mala s čítačkami pod displejom skôr problém a využívala som hlavne odomykanie tvárou. 

Tu sa čítačka nachádza v pravej bočnej stene a môžem ju len pochváliť. Bola rýchla a spoľahlivá, takisto ako rozpoznávanie tváre, ktoré fungovalo aj za zhoršených svetelných podmienok. V úplnej tme, samozrejme, nie. Chýbajú potrebné senzory. 

Môžete si nastaviť, či po rozpoznaní tváre ostane zobrazená uzamykacia obrazovka a vy sa na domácu obrazovku dostanete až po potiahnutí prstom, alebo sa telefón odomkne a hneď sa zobrazí odomknutý displej. 

Pretože som si často chcela len pozrieť doručené notifikácie a nechcela som nič iné s telefónom robiť, zvolila som prvú možnosť, teda odomknúť, ale zostať na zamknutej obrazovke. Keďže výrobca použil IPS displej namiesto AMOLEDu, chýba funkcia Always on, teda stále zapnutý displej so zobrazovaním hlavných informácií. 

O doručenej správe či zmeškanom telefonáte vás informuje blikaním malá LED dióda, no je naozaj veľmi malá. Nedá sa ani zmeniť farba na rôzne udalosti, je len biela. Škoda. V hornej stene telefónu ale nájdeme iný prvok, ktorý sa zo smartfónov postupne vytráca, a to infraport. Keď si raz zvyknete na ovládanie domácej techniky (TV, klimatizácie) mobilom, v telefónoch bez tejto funkcie vám zrejme bude chýbať. 

O výkone nemá zmysel sa podrobne rozpisovať. O ten sa naozaj nemusíte obávať. Pri kúpe si však vopred dobre premyslite, aká pamäťová verzia je pre vás vhodná, pretože sa tu nenachádza slot na microSD karty, takže si chýbajúcu kapacitu nebudete môcť neskôr rozšíriť. 

Pri 128 GB papierovej hodnote máte reálne po zapnutí približne 112 GB voľného priestoru. Preto ak plánujete veľa využívať fotoaparát, nahrávať videá a pozerať videá v offline režime, určite odporúčam priplatiť si 50 eur a zvoliť 256 GB model. 

Nad operačným systémom Android 10 beží nová verzia používateľskej nadstavby MIUI 12. Zvykla som si na ňu veľmi rýchlo a vyhovovala mi. Mi 10T Pro som viac než dva týždne používala ako svoj primárny telefón a bola som spokojná. S možnosťami prispôsobenia, rýchlosťou systému, reakciami aplikácií aj celkovým komfortom, ktorý mi poskytol veľký 6,7-palcový Full HD+ displej. 

Aj keď nie som veľkým obhajcom vysokej obnovovacej frekvencie displeja a nevadí mi pracovať s telefónom, ktorý má 90 Hz alebo aj 60 Hz displej, 144 Hz čo ponúka Mi 10T Pro, už bolo po prechode z iného smartfónu občas poznať. Tešiť sa môžete na plynulý pohyb po displeji bez zadrhávania. Pokiaľ by ste chceli ušetriť pár percent batérie, môžete si zvoliť 60 Hz frekvenciu, prípadne zlatý stred - 90 Hz. 

Jedným z lákadiel tohto modelu je 108 Mpix fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu a clonovým číslom f/1.69 doplnený širokouhlým a makro objektívom. Pomocný snímač slúži len na rozostrovanie pozadia. Teleobjektív chýba, no na priblíženie veľmi dobre poslúži hlavný snímač. Až 30-násobné digitálne priblíženie ponúka prekvapivo dobré výsledky. 

Výsledné snímky boli veľmi slušnej kvality, najmä z hlavného fotoaparátu, ktorý sa nezľakol ani ubúdajúceho svetla a aj po priblížení ste na nich videli dostatok detailov. Pri fotografovaní na automatiku a pomere strán 4:3 získate spájaním štyroch pixelov do jedného výsledné fotografie s 27 Mpix rozlíšením, pri pomere strán 16:9 zhotovíte 20 Mpix snímky. Pokiaľ chcete využiť plných 108 megapixelov, musíte ísť do ponuky režimov, zvoliť Viac a ťuknúť na ikonu 108. Hlavnú lištu s ponukou režimov si viete nastaviť podľa vlastných preferencií. 

Kreatívna duša sa vie s fotoaparátom pekne "vyhrať". Okrem tradičného režimu Noc, Panoráma či Dokumenty máte k dispozícii režim Dlhá expozícia, kde si vyberiete  Dav v pohybe, Hviezdnu oblohu, Neónové stopy, Olejomaľbu, Svetelnú maľbu či Hviezdnu oblohu. 

Zaujímavou funkciou je Klonovanie, ktoré ale funguje iba pri snímaní osôb, nie zvierat napríklad. Môžete vytvoriť až štyri klony pohybujúcej sa osoby, ktoré sa naraz zobrazia na jednej fotografii. Takisto viete zhotoviť video zo zadného fotoaparátu a prednej kamery v jednom čase, pričom počas nahrávania videa môžete aj snímať fotografie, a na displeji vidíte zábery z obidvoch fotoaparátov spolu. 

Bežné videá môžete nahrávať nielen v 4K rýchlosťou 30 alebo 60 snímok za sekundu, ale aj v 8K rozlíšení pri 24 fps alebo 30 fps. K dispozícii máte aj videá v režime Makro s automatickým zaostrovaním. Veľmi ma bavilo objavovanie detailov s 5-megapixelovým fotoaparátom, ktorému takisto nechýba automatické zaostrovanie. 

Veľký a výkonný telefón si zaslúži silnú batériu, a tu Xiaomi našťastie nešetrilo. 5000 mAh akumulátor zvládne na jedno nabitie aj náročný deň, v prípade bežného používania sa bez problémov dostanete na takmer dva dny. Pribalenou 33 W nabíjačkou mu dodáte dostatok energie za niečo vyše hodiny, takže kým sa ráno osprchujete a naraňajkujete, stihnete telefón nabiť na celodenné používanie. Niekomu môže chýbať bezdrôtové nabíjanie, ja ho vôbec nevyužívam.

Spomenúť treba dva reproduktory, ktoré oceníte pri pozeraní videí a prehrávaní hudby. Jeden je umiestnený v dolnej stene, druhý nad displejom. Reprodukcia je priemernej kvality, ale dostatočne hlasná pre tých, čo si radi púšťajú hudbu z mobilu. 

Podpora pre 5G siete pripravila tento model na komerčné spustenie sietí piatej generácie, ktoré sa na Slovensku očakáva v budúcom roku. 

Výhody: 

+ výkonný hardvér

+ výborný 144 Hz displej

+ fotoaparát s množstvom kreatívnych režimov

+ makro fotoaparát s AF

+ výdrž na jedno nabitie

+ rýchle 33 W nabíjanie

+ rýchla a spoľahlivá čítačka odtlačkov

+ infraport

+ stereo repro

+ bohaté produktové balenie

Nevýhody: 

- hmotnosť

- klzká konštrukcia

- širokouhlý fotoaparát stráca s ubúdajúcim svetlom na kvalite

- slabá notifikačná dióda

- absencia pamäťových kariet

- potešila by vodeodolnosť

Orientačná cena:  128 GB 549 € (mi-store.sk)

Záver

Pohľad na záverečné plusy a mínusy naznačuje, že som s Xiaomi Mi 10T Pro 5G bola viac spokojná než naopak. Medzi nevýhodami nenájdete nič závažné. Pokiaľ niekto hľadá výkonný android s výbavou top modelu, prijateľnou cenovkou a neprekážajú mu rozmery, chýbajúci slot na microSD karty ani absencia bezdrôtového nabíjania, môže byť s týmto modelom spokojný. 

Príjemne ma prekvapili kreatívne možnosti fotoaparátov. Nabiť 5000 mAh baterku za hodinu je tiež super a Mi 10T Pro 5G ukázal, že pekný displej nemusí byť vždy AMOLED. Xiaomi oficiálnym príchodom na slovenský trh a atraktívne nastavenou cenou zavaril nielen Samsungu, ale najmä Huawei, ktorý je teraz oslabený sankciami a zákazníkov odrádza chýbajúca podpora Google služieb. 

Skúšobné fotografie:

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Diskusia k článku:

Martin05.11.2020 - 06:55 Trvalý odkaz

v slovnom spojeni "Rad Mi" by slovo "rad" malo byt malym pismenom...

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease05.11.2020 - 11:57 Trvalý odkaz

Samsung predsa oficiálne v EÚ predáva Galaxy S20 FE (Snapdragon 865)

Celá diskusia 5 príspevkov