Xiaomi 13 Ultra je na 14. mieste v rebríčku DXOMARK. Úspech či prepadák?

Rebríček spoločnosti DXOMARK, ktorá sa venuje testovaniu rôznych zariadení, je stále pre niektorých ľudí dôležitým ukazovateľom kvality produktu. Najmä, ak hľadajú špičkový fotomobil. Top model od Xiaomi sa však nedostal ani do prvej desiatky. Prečo?

Xiaomi 13 Ultra (základné info) mal premiéru na čínskom trhu v apríli tohto roka, na globálny sa zatiaľ oficiálne ešte nedostal. Očakáva sa, že príde v priebehu tohto mesiaca (12. júna) a jeho cena sa bude pohybovať okolo 1300 eur. Čo ani na vlajkovú loď nie je málo. 

Okrem výkonného hardvéru, kvalitného displeja a silnej batérie s rýchlym nabíjaním, láka smartfón foto výbavou. Patrí tam štvorica 50 Mpix zadných fotoaparátov s optickou stabilizáciou obrazu, vrátane periskopického teleobjektívu s 5-násobným optickým zoomom. Xiaomi pri predstavení nešetrilo superlatívy, no na konkurenčné top produkty značiek Huawei, Honor či Oppo, sa Xiaomi podľa odborníkov z DXOMARK vo fotografii a záznamu videa nedotiahlo. 

Celý test si môžete prečítať na webe DXOMARK. V celkovom súčte získalo Xiaomi 13 Ultra 140 bodov, čo vôbec nie je zlé. No dva roky starý model Xiaomi 11 Ultra má ešte o jeden bod viac. Ak sa pozrieme na susedov okolo, o štrnástu priečku sa 13 Ultra delí so zvučnými menami, ako Google Pixel 7, Samsung Galaxy S23 Ultra či Vivo X90 Pro+. Z toho je jasné, že Xiaomi 13 Ultra na tom vlastne vôbec nie je zle a stále patrí k výborným foto mobilom. Len nie k úplnej špičke. 

Problémovým miestom je podľa DXOMARK oneskorenie uzávierky, nestabilita expozície, príliš saturované farby v exteriéri, občas s haló efektom a bokeh efekt si nie vždy dobre poradil s rozostrením pozadia na tých správnych miestach. Naopak, pochválili konzistentnú kvalitu obrazu v celom rozsahu zoomu, široký dynamický rozsah, plynulé a presné automatické zaostrovanie vo videu a dobrú expozíciu tváre aj pri veľmi tmavých nočných záberoch. 

Ako vidno, Xiaomi 13 Ultra sa síce v testovaní kamery nedostalo medzi úplné top modely, to však neznamená, že nemá kvalitnú foto výbavu. Aj náročnejší používateľ bude zrejme s výsledkami spokojný, aj keď občas sa môžu vyskytnúť nejaké chybičky. Napríklad problém s oneskorením uzávierky kritizujeme už dlhší čas u rôznych modelov tejto značky. 

Xiaomi 13 Ultra sa navyše zrejme na slovenský trh oficiálne ani nedostane. Záujemca o tento prémiový produkt tak bude musieť využiť niektorý zahraničný obchod. 

Zdroj: dxomark.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu