Xiaomi 12T - mega zábery v každej situácii

Na pekné fotografie si nemusíte kupovať iba drahé top modely s cenovkou okolo tisíc eur. Stačí aj smartfón s polovičnou cenou. Len by ste nemali zabúdať na základné pravidlá.

Sériu Xiaomi 12T tvorí dvojica modelov. Drahší a o niečo lepšie vybavený 12T Pro sa pýši 200 Mpix fotoaparátom s optickou stabilizáciou obrazu, o dvesto eur lacnejší Xiaomi 12T ponúka "len“ 108 Mpix zadný fotoaparát. Túžite po kvalitných fotografiách a super videu, no cena modelu 12T Pro sa vám zdá už vysoká? Pokojne siahnite po verzii 12T. 

Na zadnej strane telefónu sa nachádza trojica fotoaparátov, najväčšiu pozornosť púta veľký objektív s výbornou svetelnosťou f/1.7, ktorému nechýba optická stabilizáciu. Tá pomôže eliminovať jemné chvenie ruky pri držaní fotoaparátu, takže vaše snímky budú ostrejšie. OIS oceníte aj pri fotografovaní v zhoršených svetelných podmienkach a v noci. 

Optická stabilizácia na hlavnom fotoaparáte dokáže efektívne predĺžiť expozičný čas, aby bol každý moment jasný a s množstvom detailov. Nie je nutné ani prepnúť do režimu Noc, aj pri automatike bude nočná fotografia veľmi pekná. 

Za objektívom je ukrytý hlavný 108 Mpix snímač, ktorý pre čo najlepšie výsledky využíva technológiu spájania deviatich pixelov do jedného. Preto majú zhotovené fotografie 12 Mpix veľkosť. Ak chcete mať v zábere čo najviac objektov, napríklad pri fotení krajiny, budov alebo skupín ľudí, prepnite na 8 Mpix širokouhlý fotoaparát so 120° uhlom záberu. Pri dostatku svetla vytvorí veľmi pekné fotografie, v noci využite optickú stabilizáciu na hlavnom fotoaparáte.

Posledný 2 Mpix snímač je určený na makro zábery. Pravdou ale je, že pekné snímky blízkych objektov získate aj pri použití hlavného fotoaparátu, takže nie je nutné prepínať na špeciálny makro režim. Odporúčame však vyskúšať obidve možnosti, tak sa na základe výsledkov môžete rozhodnúť, ktorý spôsob je pre vás prijateľnejší. 

V aplikácii Fotoaparát nájdete množstvo režimov a filtrov, ktoré môžete využiť na kreatívne fotografie. Určite nezabudnite vyskúšať čiernobiely filter, možno budete prekvapení, akú atmosféru vie vyčariť. 

Ak potrebujete vyfotiť a poslať nejaký dokument, ani to nie je pre Xiaomi 12T problém. Fotoaparát v tomto režime rozpozná okraje dokumentu, ktorý chcete zosnímať, dokonca si môžete vybrať, či bude vo farbe alebo čiernobiely. 

Pokiaľ chcete popustiť uzdu svojej fantázii a vytvoriť kreatívnu fotografiu alebo video, na výber máte z režimov Klon, Dlhá expozícia, Spomalený záber, Zrýchlený záber, Duálne video alebo môžete vyskúšať niektorý z video efektov. Pri každom z nich sa pri prvom spustení prehrá malá ukážka s návodom, ako na to. Krátke videá vás prekvapia profesionálne vyzerajúcim výsledkom. 

Špeciálny režim Vlog poteší všetkých, ktorí potrebujú pre svojich sledovateľov a blízkych vytvoriť krátke, pútavé video. Vyberať môžete z 19-tich vopred pripravených šablón. 

Portrétový režim s možnosťou zvoliť si hĺbku rozostrenia pozadia, sa ukrýva pod názvom Na výšku. Najlepšie výsledky dosiahnete pri vytváraní portrétu ľudí alebo zvierat, no pekné fotografie s rozostreným pozadím získate aj pro fotení neživých predmetov. Aj v režime Na výšku máte na výber z množstva filtrov, ktoré dotvoria atmosféru a dodajú fotografii zaujímavý nádych. 

Po nasnímaní ktorejkoľvek fotografie ju môžete neskôr v Galérii upravovať. Buď to necháte na umelú inteligenciu a zvolíte si automatické vylepšenie, prípadne si snímku upravíte podľa vlastného uváženia. 

Či už budete chcieť upraviť jas, expozíciu, sýtosť farieb, doplniť text, orezať fotografiu, oživiť ju filtrom alebo nálepkou. Problémom nie je ani odstránenie nežiadúcich predmetov alebo ľudí, ktorých na fotografii nechcete. 

Rovnaké možnosti úprav môžete využiť aj pri fotografiách z predného 20 Mpix fotoaparátu. Tu máte navyše k dispozícii aj úpravu tváre pred snímaním, kedy sa dá upraviť veľkosť očí, pier, brada, nos a celkovo ju zoštíhliť alebo vyhladiť. Tvár ale po týchto úpravách nevyzerá prirodzene, ale ak chcete tento režim vyskúšať, prečo nie. 

Na záver by bolo dobré spomenúť niekoľko tipov pre čo najlepšie výsledky. Základom je čistý objektív. Možno sa aj vy občas čudujete, prečo je snímka zahmlená a neostrá, pritom to môže byť iba dôsledok upatlaného objektívu. Preto nezabúdajte pred každým použitím fotoaparátu objektívy očistiť. Ak nemáte po ruke špeciálnu handričku, stačí čistá textília, čo máte na sebe, tričko alebo košeľa. 

Pre kvalitnú fotografiu je dôležitý dostatok svetla, vyhnite sa však fotografovaniu pri ostrom slnku na pravé poludnie, alebo ak ho máte v zábere, oproti sebe. Ak sa dá, buďte otočení k slnku chrbtom. Dnešné fotoaparáty si už ale dokážu veľmi dobre poradiť aj s protisvetlom a občas dokáže slnko v zábere vykúzliť zaujímavý efekt. Skúšajte. 

Ak patríte medzi používateľov, ktorí nerozumejú slovám ako expozícia, ISO, vyváženie bielej a podobne, bude pre vás najlepšie fotiť v automatickom režime. Na ten sa môžete spoľahnúť, umelá inteligencia použitá v dnešných smartfónoch si vie veľmi dobre poradiť so snímaním v rôznych podmienkach, a tak výsledok je zvyčajne veľmi dobrý. 

Dôležitejšie než zvolený režim je pevná ruka. Ak sa to dá, pri fotení stojte a nehýbte telefónom. Pre čo najlepšie výsledky pri fotografovaní v šere a v noci, je dobré použiť statív, no ten so sebou zrejme bežne nenosíte. Preto sa snažte oprieť telefón bočnou hranou o pevnú podložku, nedržte ho v ruke. 

Minimalizujete tým otrasy a jemné chvenie, ktoré by mali za následok rozmazané fotografie a šum. Výhodou Xiaomi 12T je prázdna ľavá bočná stena, takže pri položení telefónu na hranu nestláčate žiadne tlačidlá a nebude sa ani kývať. 

Ak vás fotografovanie baví, skúste experimentovať, využívať rôzne filtre, vopred nastavené šablóny a možnosti úprav po nasnímaní v editore fotografií. Pamätajte, že výsledok nezávisí iba od počtu megapixelov fotoaparátu, ale z veľkej časti od toho, kto ho drží v ruke. 

Článok vznikol v rámci spolupráce so spoločnosťou Xiaomi.

 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu