Xiaomi 12S Ultra - prvý kontakt

Na krátky čas sa mi dostal do rúk top model s nadupanou výbavou a špičkovými fotoaparátmi, na ktorých spolupracovala známa Leica. Ako fotí?

Heď na úvod treba poznamenať, že Xiaomi 12S Ultra (základné info) sa do Európy oficiálne nedostane, čo je určite škoda. Podobne ako pri modeli Xiaomi Mi 11 Ultra, ktorý sa ale na Slovensku predával, ide o špičkový smartfón zameraný na fotografovanie a nahrávanie videí. Už na prvý pohľad aj dotyk je pri 12S Ultra jasné, že používateľ drží v ruke prémiové zariadenie. 

Zadná strana je pokrytá eko kožou, čo dotvára luxusný dojem. Tento dizajn sa mi páči viac než sklenené prevedenie, či už v lesklom alebo matnom prevedení. Celú tretinu zadnej steny tvorí ostrovček so zostavou fotoaparátov osadených vo vyvýšenom kruhovom objekte so zlatým lemom, ktorému vévodí 1-palcový obrazový snímač od Sony. 

Leica dodala objektívy, tak ako napríklad pri top smartfóne Vivo X80 Pro (recenzia), a podielala sa aj na sofvérovej výbave a podaní farieb. V aplikácii Fotoaparát nájdete Leica režim, kde máte na výber Leica Vibrant a Leica Authentic. Prvý dodá fotografii viac farbičiek, kto má rád prirodzený vzhľad, pre toho je vhodný režim s autentickým podaním farieb. Občas ale rozdiel vo výsledku takmer nevidno. 

12S Ultra je veľké a ťažké zariadenie, overila som, že váži 225 gramov, čo je pri dlhom fotení v ruke cítiť. Vďaka koženej zadnej stene a oblým bokom sa v ruke drží pohodlne. Kvôli veľkému fotomodulu leží telefón na stole s mierne vyvýšenou hornou časťou, ale nekýve sa, čo je dobre. 

Súčasťou balenia je silikónový obal, ktorý dorovná ostrovček, ktorý vyčnieva nad zadnú stenu, ale nechráni objektívy pred poškriabaním na 100 %. Dole nájdeme tradičný USB-C konektor, slot na dve nanoSIM karty a reproduktor. Druhý repoduktor, s nápisom, ktorý oznamuje, že zvuk bol vyladený firmou Harman Kardon, sa nachádza v hornej stene. Je dostatočne hlasný, kvalitou lepší priemer. Nechý ani infraport. Ako správna vlajková loď aj 12S Ultra disponuje certifikáciou odolnosti voči vode a prachu s krytím IP68. 

Vypínač nájdeme v pravej strane a je presne na dosah môjho palca, takže jeho umiestneniu nič nevytýkam. V displeji našla svoje miesto rýchla a spoľahlivá čítačka odtlačkov. AMOLED displej s jemným zaoblením po stranách a 6,7-palcovou uhlopriečkou ponúka jemné rozlíšenie 1440 x 3200 bodov. Obnovovacia frekvencia dokáže pracovať v rozmedzí 1 Hz - 120 Hz. 

Samozrejmosťou je Always on displej. Doručené notifikácie môže oznámiť svetelný efekt po bokoch displeja, jemné trblietky alebo sa obrazovka po prijatí správy rozsvieti. Takisto sa displej prebudí po zodvihnutí telefónu, ak si to povolíte v nastaveniach. 

V Xiaomi 12S Ultra beží Android 12 s používateľskou nadstavbou MUI 13.0.8 určenou pre čínsky trh, chýbali tam niektoré Google aplikácie vrátane obchodu Play a naopak, v menu bolo viac čínskeho softvéru. Menu bolo našťastie aj v angličtine. 

Hardvérovej výbave nie je nutné venovať veľa slov, lebo tu nájdeme špičkový Snapdragon 8+ Gen 1, 12 GB operačnú pamäť rozšíriteľnú o virtuálne 3 GB a 256 GB úložisko. Aj keď slot na microSD karty chýba, zrejme bude vnútorná kapacita pre väčšinu používateľov dostačujúca. 

Iba v prípade, ak by ste nahrávali veľa videí v 8K rozlíšení, pravdepodobne by ste rýchlo zaplnili aj 256 GB priestor. Minúta videa v tomto rozlíšení má veľkosť približne 870 MB. Počas nahrávania sa dá aj digitálne približovať, maximálne 6-násobne. Aj snímať fotografie počas nahrávania 8K videa môžete, výsledná fotografia má 33 Mpix.

Fotoaparát je hlavným lákadlom novinky. Pýchou je 1-palcový senzor Sony IMX989 s 50 Mpix rozlíšením a pixelom o veľkosti 1,6 μm. Spájaním pixelov sa podľa výrobcu dosahuje nižší šum a zvyšuje dynamický rozsah, čo oceníte najmä pri snímaní v zhoršených svetelných podmienkach a v noci. Kvalitným výsledkom pomáha aj optická stabilizácia obrazu. Hlavný zadný fotoaparát dokáže navyše nahrávať Dolby Vision HDR videá.

Širokouhlý objektív ponúka 128° uhol záberu, čo je najširší, aký v mobilnom telefóne poznám. Ak viete o širšom, napíšte mi, prosím, v diskusii. Aj tu je použitý snímač od Sony, konkrétne 48 Mpix IMX586. Poteší PDAF zaostrovanie, využijete ho aj na makro zábery a prekvapí nahrávaním videí tiež až v 8K rozlíšení. 

8K video dokážete zhotoviť aj periskopickým teleobjektívom so 48 Mpix senzorom IMX586. Ponúka PDAF zaostrovanie, OIS a 5-násobné optické priblíženie. Maximom je 120-násobný digitálny zoom. Teleobjektív výborne poslúži ako ďalekohľad, ak si potrebujete overiť, čo vidíte v diaľke, prečítať nejaký nápis a podobne. Na fotenie je však podľa mňa vhodný maximálne 20x zoom. Potom už je na snímke veľa šumu. 

Ak ste fanúšikom rôznych filtrov, tu ich nájdete dostatočné množstvo. Štyri z nich sú dieľom firmy Leica, vrátane dvoch v čiernobielom prevedení. V Pro režime si viete okrem tradičných nastavení priamo zvoliť objektív, ktorý chcete na snímanie použiť. 

Ak to necháte na automatiku, môžu sa vám prepínať objektívy aj vtedy, ak vám to nevyhovuje. Tak, ako to poznáme z väčšiny smartfónov. Fotiť môžete aj do formátu RAW, čo ocenia používatelia, ktorí neskôr zvyknú upravovať snímky v profesionálnych editoroch. 

Kvalita fotografií a videí je výborná a Xiaomi 12S Ultra určite patrí medzi špičku. Poslúži za každých podmienok, nesklame vás ani v šere, či pri zamračenom počasí. Všestranne využiteľné objektívy zvládnu nasnímať širokouhlý záber, kam sa zmestí viac objektov než pri konkurenčnom širokouhlom fotoaparáte a oceňujem 5-násobné optické priblíženie s možnosťou až 120-násobného digitálneho zoomu. 

Hardvérová výbava je zárukou, že telefón by mal bez väčších problémom poslúžiť niekoľko rokov. Batérii s kapacitou 4860 mAh nechýba rýchle 67 W káblové ani 50 W bezdrôtové nabíjanie. Určite by vlajkovej lodi pristala aj vyššia rýchlosť nabíjania, Xiaomi touto technológiou disponuje, no výrobca sa z nejakých dôvodov rozhodol, že 67 W je pre 12S Ultra dosť. 

Telefón je vybavený dvoma proprietárnymi čipmi Xiaomi Surge - čipovou sadou Xiaomi Surge P1 pre rýchle nabíjanie a čipovou sadou Xiaomi Surge G1 pre správu batérie, čo by malo prispieť k lepšiemu používateľskému zážitku.  

Záver

Na tomto telefóne nie je veľa čo na kritizovanie. Snáď len to, že do Európy Xiaomi 12S Ultra nepríde. Hardvér ponúka výborný, fotoaparáty špičkové, displej tiež patrí medzi top a batéria vám pri bežnom používaní poslúži celý deň. Ak ju budete potrebovať dobiť, stihnete to z 20 % do plna za približne polhodinu. Xiaomi 12S Ultra nechýba IP68 ani kvalitné stereo reproduktory. Jednotku si zalúži aj za dizajn a použitie eko kože, ktorá dodáva telefónu ten správny nádych luxusu. 

Skúšobné fotografie:

 

 

 

 

 


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu