Xiaomi 12 - takmer dokonalý smartfón

Recenzia relatívne kompaktného top modelu s kvalitným 6,3'' AMOLED displejom, výkonným hardvérom a výborným fotoaparátom. Poteší rýchle nabíjanie, zamrzí absencia vodeodolnosti.

Na domácom čínskom trhu mala série Xiaomi 12, ktorú tvorí trojica modelov 12, 12 Pro a 12X, premiéru už koncom minulého roka. Na slovenský trh vstúpila len nedávno, začiatkom apríla. Bežným zákazníkom je určené Xiaomi 12X (základné info), tým náročnejším Xiaomi 12 (základné info) a pre tých, čo si neváhajú priplatiť za prémiové funkcie, je tu Xiaomi 12 Pro (základné info).

Do redakcie nám dorazil na test základný model, ktorý je tou zlatou strednou cestou a vďaka príjemným rozmerom a hmotnosti osloví zákazníkov, ktorí netúžia po veľkej placke. Smelo môžeme povedať, že ide aj o konkurenta Samsungu Galaxy S22 (videorecenzia)

Xiaomi 12 je oproti Galaxy S22 síce o sedem milimetrov vyšší a 11 gramov ťažší, no v šírke o milimeter víťazí, má rovných 70 mm. V ruke sa drží veľmi dobre a počas testovania som si malé rozmery užívala. Aktuálne totiž používam ako primárny telefón Samsung Galaxy S22 Ultra, čo je oproti Xiaomi 12 obor. 

Hmotnosť a rozmery sú veľmi fajn, horšie je to so šmykľavosťou. Bočné (kovové) steny sú zaoblené a veľmi hladké, takže napriek matnému, jemne textúrovanému sklenenému povrchu zadnej steny, som zažila niekoľko stresových situácií, kedy mi telefón len tak tak nevypadol z ruky. 

Našťastie je súčasťou balenia priesvitné gumené puzdro, ktoré problém dobre vyriešilo. Keby sa telefón tak v ruke nešmýkal, ani by som puzdro nepoužívala. Zadná matná stena výborne odoláva odtlačkom a nečistotám, takže je stále ukážkovo pekná. 

Dodávaný kryt jemne vystupuje až nad objektívy fotoaparátov a ochráni ich tak pred poškriabaním pri položení na tvrdú podložku. Nezabraní však tomu, aby sa telefón na stole kýval. 

V pravej bočnej stene sú umiestnené tlačidlá hlasitosti a vypínač, ľavá je prázdna. Dole sa nachádza slot na dve nanoSIM karty, USB-C konektor a reproduktor. Druhý reproduktor a infraport nájdeme hore. Medzi nimi je nápis Harman Kardon, ktorý napovedá, že sa firma podieľala na vyladení zvuku. 

Ten je veľmi dobrý a dostatočne hlasný. Zvuk nie je plochý, ale dostatočne bohatý, no kto má rád výrazné basy, asi ostane mierne sklamaný. Veľmi ich nepočuť. V nastaveniach zvuku si môžete zapnúť Dolby Atmos, rozdiel budete počuť, ale zrejme vás nepoteší. 

S Dolby Atmos je zvuk o niečo hlasnejší, ale „plechovejší" a basy počuť ešte o niečo menej. Odporúčam nezapínať túto funkciu. Zvuk si síce viete upraviť aj v Grafickom ekvalizéri, zázraky však od toho nečakajte.

Ďalšou zaujímavosťou je hlasitosť reproduktorov. Spodný je oveľa hlasnejší než horný. Navyše, ak si otočíte telefón na šírku s tlačidlami hlasitosti hore, pri držaní v rukách si reproduktory budete zakrývať. Stačí otočiť telefón tlačidlami dole hlavou a problém je vyriešený. No chce to zvyk. 

Konštrukcii musím vytknúť jednu pre mňa dôležitú vec: chýba jej certifikovaná vodeodolnosť IP68. Okolo slotu na SIM karty je síce gumené tesnenie, ktoré zrejme zabezpečí, že sa pri ošplechnutí dnu nedostane voda, ale overená certifikácia by mala byť pri top modeloch tejto cenovej kategórie už samozrejmosťou. V tomto má Galaxy S22 navrch. 

AMOLED displej so 6,28-palcovou uhlopriečkou je po bokoch jemne zaoblený, pri používaní to však neprekáža. Od výroby je na ňom nalepená ochranná fólia. Ak používate na ovládanie telefónu gestá, pri slajdnutí palcom z boku ju budete cítiť. Kožu vám však neohobľuje ako niektoré iné a pokiaľ budete mať nasadený kryt, ani ju neucítite. 

Full HD+ rozlíšenie 1080 x 2400 bodov je dostatočne jemné a 120 Hz obnovovacia frekvencia dodá pocit plynulosti pri rolovaní po obrazovke. Nastaviť si môžete dynamickú frekvenciu, ktorá sa automaticky mení podľa zobrazeného obsahu, alebo máte na výber 60 Hz a 120 Hz. 

Ja som nastavila adaptívne obnovenie a pri spotrebe energie som nevidela výrazný rozdiel medzi nastavením na 60 Hz a 120 Hz. Proti poškriabaniu chráni displej odolné sklíčko Gorilla Glass Victus. Ani pri slnečnom dni nebudete mať problém s čitateľnosťou. Tá je vynikajúca, rovnako ako podanie farieb. Tie si viete upraviť aj v nastaveniach. 

Súčasťou obrazovky je čítačka odtlačkov. Prvé naskenovanie asi neprebehlo úplne presne, pretože ma čítačka "nepočúvala". Veľakrát som musela zadať kód alebo sa použilo rozpoznávanie tváre. Sken som vymazala a zaregistrovala odtlačok znova. Od tej doby šliape senzor ako hodinky a žiadny problém s rozpoznávaním nemám. 

Nechýba funkcia always on a na notifikácie vás môže upozorňovať farebný pás okolo displeja, ktorý sa pri doručení upozornenia na chvíľku efektne rozsvieti. Vzhľad a čas zobrazenia si viete nastaviť podľa preferencií.

Výkonu sa obávať nemusíte. Zabezpečí ho čipset Snapdragon 8 Gen 1. V spojení s 8 GB operačnou pamäťou, ktorá sa v prípade potreby rozšíri o ďalšie 3 GB virtuálnej pamäte, ho bude na bežné aj náročnejšie úlohy dosť. Vnútorné 256 GB úložisko si microSD kartami nerozšírite. Komu to nebude stačiť, má skrátka smolu. 

V dnešných časoch cloudových služieb by to však pre väčšinu používateľov nemusel byť problém. Rozdiel medzi 128 GB a 256 GB verziou je iba 30 eur, takže aj keď nepatríte medzi náročných používateľov, odporúčam nešetriť a radšej kúpiť model s vyššou kapacitou. V budúcnosti sa vám to môže hodiť a pri predaji telefónu budete neskôr vo väčšej výhode. 

Nad operačným systémom Android 12 beží nová verzia používateľskej nadstavby MIUI 13.01. Venovali sme sa jej nedávno v recenzii smartfónu Poco X4 Pro 5G. Ponúka množstvo vlastných nastavení a prispôsobení, takže vám odporúčam po zakúpení telefónu nájsť si hodinu dve na preskúmanie celej ponuky. Kliknite na každú sekciu, každú položku, aby ste neprišli o žiadnu zaujímavú funkciu. Aplikácie v menu sú zoradené podľa vlastností do kategórií. Tie si viete upraviť alebo rovno aj zrušiť. 

Nič však nie je dokonalé, ani MIUI. Podobne ako pri niektorých iných smartfónoch tejto značky, aj Xiaomi 12 trpelo na nestabilitu senzora priblíženia. Počas telefonovania by mal zabezpečiť, že obrazovka bude zhasnutá, aby ste nechtiac nestláčali niektoré tlačidlo na displeji. 

Toto však nefunguje stopercentne. Opakovane sa mi stávalo, že počas hovoru som si tvárou deaktivovala reproduktor, takže druhá strana ma prestala počuť. Všímala som si, že displej neustále preblikoval, raz bol tmavý, onedlho zasvietený. Tento bug v systéme majú Xiaomi zariadenia už dlho a výrobcovi sa to zrejme stále nedarí vyriešiť. Divné. 

Zaujímavou funkciou je použitie čítačky prsta v displeji ako senzor tepu. Nájdete ju v sekcii Špeciálne funkcie -> Srdcový tep. Ak teda nepoužívate smart náramok alebo smart hodinky a chcete si overiť rýchlosť tepu srdca (nielen svojho), stačí priložiť prst na zobrazenú ikonu čítačky odtlačkov, počkať 15 sekúnd a objaví sa vám na displeji výsledok. Škoda, že chýba história meraní. 

V sekcii Špeciálne funkcie nájdete napríklad aj Bočný panel, vďaka ktorému máte vždy rýchly prístup k obľúbeným aplikáciám a Asistent predného fotoaparátu. Ten pri snímaní selfie zobrazí na displeji funkcie Skrášlenia a umožní zapnúť doplnkové svetlo, ktoré oceníte v zhoršených svetelných podmienkach. 

Fotoaparáty sú veľkým lákadlom Xiaomi 12. Najväčší úžitok budete mať z hlavného s 50-megapixelovým rozlíšením, optickou stabilizáciou obrazu a nahrávaním videí až v 8K, ktorým dokážete zhotoviť kvalitné fotografie vo dne i v noci. 

V nastaveniach odporúčam zapnúť automatické zapínanie nočného režimu, ušetríte si prepínanie na lište režimov. Ani bez tohto režimu nie sú nočné fotky zlé, s režimom Noc však získate na snímke viac detailov a jasnejších miest. 

Širokouhlý 13 Mpix fotoaparát je takým bežným štandardom a najmä pri dobrom svetle sa dočkáte pekných záberov, do ktorých sa vám zmestí viac objektov než pri použití hlavného fotoaparátu. Dynamický rozsah však už je mierne nižší a pri slabom svetle ubúdajú detaily a pribúda šum. Nie je to ale nič tragické. 

Päťmegapixelový makro fotoaparát je použiteľný aj vďaka automatickému zaostrovaniu. Zvyčajne makro objektívy považujem v smartfóne za zbytočnosť, tu mi neprekáža, bavil ma. Nezapne sa však automaticky, nenájdete ho ani v sekcii Viac, kde sú ďalšie režimy. 

Musíte ho ručne zapnúť po ťuknutí na tri čiarky vpravo hore. Nachádza sa tam aj nastavenie rozlíšenia videa, pomeru strán fotografií a podobne. Makro videá nahráte vo Full HD s 30 fps. Príjemne prekvapil aj portrétový režim, opäť zmätočne pomenovaný Na výšku. Náročnejší fotografi môžu využiť profesionálny režim s manuálnym nastavením potrebných parametrov.

Vlogeri a YouTuberi možno ocenia špeciálny režim pre video Vlog, v ktorom máte k dispozícii rôzne filtre s hudobným sprievodom pre krátke video momenty, nechýba Duálne video pre simultánne nahrávanie prednou a zadnou kamerou v jednom čase či rôzne video efekty. 

Niekomu môže chýbať teleobjektív, dvojnásobné optické priblíženie na hlavnom fotoaparáte je slušné, no viacnásobné digitálne priblíženie už použiteľné nie je. Škoda. U top modelu by som teleobjektív očakávala. Ak preňho nájdete využitie, poobzerajte sa po Xiaomi 12 Pro (základné info), ktoré ponúka trojicu 50 Mpix fotoaparátov a ultra rýchle 120 W nabíjanie. 

Batéria so 4500 mAh kapacitou neohúri, no na jeden náročný deň postačí. Ak budete cez víkend skôr odpočívať bez mobilu v ruke, vydrží vám aj dva dni. Telefón podporuje 67 W nabíjanie, takže doplnenie potrebnej energie za pár minút aj v priebehu dňa, nie je problém. Z nuly na 100 % mi to trvalo približne 45 minút, za polhodinu ste na približne 80 %. 

Okrem toho nechýba 50 W bezdrôtové a 10 W reverzné dobíjanie, takže Xiaomi 12 môžete využiť aj na dobíjanie kompatibilných zariadení, ako sú napríklad smart hodinky a bezdrôtové slúchadlá s podporou štandardu Qi. 

Orientačná cena: 799 eur (128 GB), 829 eur (256 GB)

Výhody:

+ relatívne kompaktné rozmery

+ príjemná hmotnosť

+ matné prevedenie zadnej steny bez zachytávania odtlačkov

+ slušné stereo reproduktory

+ pekný displej a adaptívnou zobrazovacou frekvenciou

+ kvalitný hlavný fotoaparát s množstvom režimov

+ rýchle nabíjanie

+ bezdrôtové aj reverzné nabíjanie

Nevýhody:

- chýba certifikovaná odolnosť voči vode a prachu

- senzor priblíženia pri hovore nepracuje korektne

- bez puzdra sa v ruke šmýka (oblé, hladké steny)

- niekomu môže chýbať teleobjektív

- batérii by pristalo viac než 4500 mAh

Záver

Xiaomi 12 je sympatický android kompaktných rozmerov a s príjemnou hmotnosťou. Nesklame vás displejom, výkonom ani fotoaparátom. Okrem bugu v systéme pri telefonovaní, mi na ňom nič výrazne neprekážalo a dokážem si predstaviť, že ho budem dlhodobo používať. 

Jediné, k čomu mám výhrady, je chýbajúca odolnosť voči vode a prachu. V tejto cenovej kategórii by mala byť samozrejmosťou. Nehádžem bežne telefóny do vody ani s nimi nepílim drevo, ale IP68 je pre mňa taká barlička istoty, že keď sa náhodou telefón ocitne vo vode alebo prašnom prostredí, neuškodí mu to. Predsa len, dať osemsto eur za telefón a potom ho "sušiť v ryži" po nešťastnom páde do vody, a čakať, či to prežil, je nočnou morou. 

S fotoaparátom som bola spokojná, občas by sa zišiel teleobjektív s optickým priblížením, ale pre koho to nie je dôležité, určite mu nebude chýbať. Takisto mi nevadila ani výdrž na jedno nabitie. Počas náročnejšieho dňa mi batéria vydržala až do večera, v prípade potreby som dala telefón na pár minút na nabíjačku a vďaka rýchlonabíjaniu percentá pekne rýchlo poskočili hore. 

Xiaomi 12 je telefón, ktorý s pokojným svedomím odporučím každému, kto hľadá malý a ľahký android so slušnou výbavou. Ak by sa Xiaomi podarilo vychytať bugy v systéme, bolo by to super. No pri pohľade na problémy konkurenčného Samsungu si hovorím, že som rada, že ich je tu vlastne tak málo. 

Skúšobné fotografie:

 

 

 

 

Diskusia k článku:

sysell26.04.2022 - 08:27 Trvalý odkaz

Bez zoomu je to bezcenné, úplne zbytočne platiť za telefón toľké prachy keď za polovicu mám to iste.

Celá diskusia 1 príspevok