Withings ScanWatch - zdravie na prvom mieste

Recenzia hybridných hodiniek, ktoré spájajú analógové a smart funkcie v jednom zariadení s tradičným dizajnom, okrúhlym ciferníkom a fyzickými ručičkami.

Firma Withings sa zameriava na produkty sledujúce zdravie používateľa. V ponuke nájdete napríklad váhy, teplomery, tlakomery, zariadenia s pokročilým monitorovaním spánku aj hodinky, ktoré s prižmúrením oka môžeme nazvať smart. 

Withings ScanWatch ponúkajú kvalitné spracovanie z nehrdzavejúcej ocele, vymeniteľné remienky, tradičný dizajn s okrúhlym ciferníkom, reálnymi ručičkami a zopár (dôležitými) funkciami navyše. Nami testovaný model patrí medzi to najlepšie, čo si od tejto značky môžete aktuálne kúpiť. Vyberať môžete medzi 38 mm a 42 mm veľkosťou a bielym či čiernym prevedením ciferníka.

Vhodné sú najmä pre používateľov, ktorí potrebujú alebo chcú pravidelne sledovať činnosť svojho srdca. Či už z preventívnych, prípadne medicínskych dôvodov. Okrem štandardného kontinuálneho merania tepu máte k dispozícii manuálny záznam EKG. 

Po spustení funkcie a priložení prsta na bočnú stenu konštrukcie, sa počas 30 sekúnd zaznamenáva činnosť srdca. Záznam vidíte na malom displeji a nájdete ho aj v mobilnej aplikácii. Hodinky dokážu detekovať fibriláciu siení, iné arytmie nie. Tie ale viete vy alebo váš lekár rozpoznať zo záznamu. 

Senzory umiestnené na spodnej strane konštrukcie spolu s algoritmom, ktorý bol vyvinutý v spolupráci s kardiológmi, analyzuje srdce 24 hodín denne. Dokážu detekovať príliš vysoký alebo nízky tep, a upozornia na prípadnú odchýľku. 

Zaznamenané dáta nájdete prehľadne uložené v mobilnej aplikácii a viete ich exportovať, a zdieľať so svojím lekárom. Mať prehľad o zázname svojho srdca môže byť pre niektorých používateľov hlavným dôvodom na kúpu podobného zariadenia a bez debaty ide o veľký technologický pokrok. Funkciu merania EKG ponúkajú už viacerí výrobcovia a je dobre, že ju môžeme mať k dispozícii prakticky 24 hodín denne. 

Druhou významnou funkciou, ktorú ScanWatch ponúkajú, je sledovanie spánkového apnoe. Ide o poruchu regulácie dýchania, kedy pacient počas spánku prestane na niekoľko sekúnd dýchať. Môže ísť až o zdravie ohrozujúci stav. Pomocou zabudovaných senzorov SpO2 sledujú hodinky saturáciu kyslíkom, takže ráno po prebudení si v záznamoch môžete pozrieť, či počas spánku došlo k apnoickej epizóde. 

Najmä tieto dve hlavné zdravotné funkcie môžu byť pri kúpe podobného typu hodiniek pre niekoho rozhodujúce. Tie zvyšné, ktoré tu nájdeme, sú bežne dostupné aj v športových a lacných náramkoch. Teda záznamy fyzickej aktivity, sledovanie spotrebovaných kalórií, informácie o prichádzajúcom hovore zo spárovaného telefónu aj doručených notifikáciách.

Čo sa na telefóne deje, sa dozviete po jemnom zavibrovaní. Musíte byť však rýchli a notifikáciu stihnúť prečítať, inak sa stratí a vy sa k nej už na hodinkách nedostanete. Na nejaké interakcie zabudnite úplne. 

Všetky informácie, ktoré ScanWatch ponúkajú, si prečítate na malom čiernobielom displeji, ktorý ovládate otočnou korunkou na pravej strane. Väčšina nastavení funkcií však prebieha cez mobilnú aplikáciu. Spodný malý ciferník slúži iba ako ukazovateľ vášho cieľa, teda ako ďaleko ste od splnenia nastaveného počtu prejdených krokov za deň. 

Medzi základné zobrazené údaje na digitálnom ciferníku patrí čas, dátum a deň v týždni. Ovládaním cez korunku a jej otáčaním sa dostanete k údajom ako aktuálny tep srdca, počet krokov, spálených kalórií, prejdenej vzdialenosti, vystúpaných poschodí a na výber máte aj ručné zaznamenávanie športovej aktivity. 

Na malom ciferníku nájdete údaj o zostávajúcej energii v batérii, nastavíte si budík aj režim nerušiť. Hodinky podporujú automatické zaznamenávanie chôdze, behu, bicyklovania i plávania. Denné štatistiky sú zobrazené v apke. 

Mobilná aplikácia Health Mate je veľmi prehľadná a podrobná. Nájdete v nej všetky údaje zaznamenané v priebehu dňa a noci. Hodinky som používala s iPhonom a nezaznamenala som žiadne problémy ani pri používaní ani pri párovaní.

Hodinky neobsahujú vstavané GPS, a tak na záznam trasy využívajú GPS zo spárovaného smartfónu. Sú vodeodolné, takže ich nemusíte odkladať ani pri sprchovaní. Spolupracujú s niektorými aplikáciami tretích strán, napríklad Strava, MyFitnessPal či RunKeeper a zaznamenané údaje viete s nimi prepojiť. 

Medzi hlavné plusy ScanWatch patrí dlhá výdrž batérie na jedno nabitie. Pri bežnom používaní, minime športových činností a vypnutom automatickom prebudení displeja ich budete nabíjať približne raz za mesiac. Pokiaľ však zapnete všetky dostupné funkcie automatických meraní a nevyhýbate sa pravidelným športovým aktivitám, dostanete sa na približne polovičnú hodnotu. Keď som hodinky pár dní nepoužívala, z batérie neubudlo ani percento. 

Okrúhly nabíjací disk zakončený USB-A koncovkou pripojíte pomocou magnetických konektorov na spodnej strane konštrukcie hodiniek. Nabíjanie trvá približne hodinu a pol. 

Hodinky spolu s nabíjačkou môžete prenášať v dodávanom netradičnom textilnom puzdre, ktoré sa uzatvára gumičkou a obsahuje samostatnú priehradku na nabíjačku, takže uložené hodinky o ňu pri prenášaní nepoškriabete. Odolnosť voči škrabancom zabezpečí aj použité zafírové sklíčko na displeji. 

Výhody: 

+ kvalitná konštrukcia

+ zafírové sklíčko

+ záznam EKG

+ sledovanie porúch dýchania počas spánku

+ dlhá výdrž na jedno nabitie

+ prepracovaná mobilná aplikácia

Nevýhody: 

- vysoká hmotnosť (daň za použité materiály)

- obmedzené smart funkcie

- chýba vstavané GPS

- malý informačný displej

Orientačná cena:  299 eur (42 mm)

 

 

Záver

Withings ScanWatch veľmi dobre poslúžia všetkým, ktorí hľadajú hodinky s tradičným dizajnom, dlhou výdržou na jedno nabitie, nadštandardným meraním zdravotných funkcií a stačia im základné informácie o dianí v telefóne. Pokiaľ od spárovaných hodiniek vyžadujete odpovedanie na správy, telefonovanie a na displeji potrebujete vidieť množstvo ďalších informácií, kúpte si bežné inteligentné hodinky. 

Pre ľudí, ktorí majú zdravotné problémy so srdcom, však môžu byť neoceniteľným pomocníkom, ktorý ich dokáže upozorniť na nezvyčajné namerané hodnoty. Vyexportovaný záznam EKG do PDF súboru je pri prípadnej návšteve lekára len čerešničkou na torte. 

 

Diskusia k článku:

Erik30.12.2020 - 17:10 Trvalý odkaz

Zdravím.

Chcel som sa spýtať majiteľov hodiniek, alebo redakcie či je aplikácia aj v slovenskom jazyku, alebo iba v anglickom? Nakoľko som sa to v recenzii nedočítal.
Ďakujem.

Celá diskusia 2 príspevky