Windows 11 je zameraný na jednoduchosť a môžete ho získať bezplatne

Nový operačný systém od Microsoftu bol oficiálne predstavený. Ponúkne prepracovaný dizajn a novú polohu pre tlačidlo Štart. Dáva zbohom ostrým hranám, Skypu a živým dlaždiciam. Pre majiteľov Windowsu 10 bude k dispozícii zadarmo.

V polovici mesiaca sme vás informovali, že sa Windows 11 objavil na prvých obrázkoch. Išlo o neoficiálny únik, na ktorý Microsoft reagoval tweetom, v ktorom sa našu pozornosť snažil upriamiť na dátum 24. júna. Ten potvrdil viaceré špekulácie a live stream priniesol oficiálne predstavenie nového operačného systému Windows 11

Medzi jeho hlavné novinky patrí zjednodušené používateľské rozhranie, úplne nový a prepracovaný obchod Microsoft Store, vylepšenia výkonu a multitaskingu. 

Ako prvú vec, ktorú si všimnete po dizajnovej stránke, je nové tlačidlo Štart, ktoré sa tentokrát presunulo zo zaužívanej ľavej strany do stredu panela úloh. Ide o pomerne netypické umiestnenie, ktorého polohu si však budete môcť upraviť tak, ako ste zvyknutí z predchádzajúcich verzií. Po praktickej stránke nová ponuka Štart definitívne upúšťa od živých dlaždíc, ktoré boli prvýkrát predstavené so systémom Windows 8. 

Celé to teraz pôsobí oveľa jednoduchšie, čo bolo aj jedným z hlavných cieľov. Nájdete tu tradičné vyhľadávacie pole, pripnuté či odporúčané programy, nastavenia konta a tlačidlo napájania. 

Novinkou po dizajnovej stránke sú aj zaoblené rohy okien a ponúk podobné tým, ktoré poznáme zo systému macOS. Čo sa týka funkčnosti, dostaneme vylepšený tmavý a svetlý režim, ale aj vynovený multitasking, ktorý Microsoft nazýva Snap layouts. Funkcia vám umožní rýchle prepínanie medzi spustenými aplikáciami a ich praktické prispôsobenie do rôznych menších okien. Navyše zlepšuje podporu viacerých monitorov. 

Veľkým plusom je lepšia práca s výkonom a podstatne menšie aktualizácie, ktoré by teraz mali prebiehať na pozadí bez agresívnejšieho rušenia používateľa. Microsoft tiež pridal minimálne požiadavky, ktoré sú trochu náročnejšie než v prípade Windows 10. 

Minimálne požiadavky:

Procesor: 1 GHz s minimálne dvoma jadrami, RAM: 4GB, úložisko: 64 GB, grafická karta: kompatibilná s DirectX 12 / WDDM 2.0, displej: minimálne 9” s HD rozlíšením, vyžadované internetové pripojenie, firmvér systému: UEFI s funkciou zabezpečené spustenie

Microsoft sa posúva od Skype k Teamsu, ktorý dostáva priamu integráciu do hlavného panela. Pár klikmi tak môžete zavolať rodine, priateľom či kolegom. Súčasťou systému sú aj dotykové gestá a dynamické widgety, ktoré využívajú AI. 

Dôležité aj naďalej zostávajú herné funkcie, ku ktorým sa pridáva Auto HDR známe z nových Xboxov. Ak túto funkciu povolíte, môžete sa tešiť na podporu HDR vo veľkom množstve DirectX 11 a DirectX 12 hier. Zrýchlené by malo byť aj ich načítanie, čo však bude vyžadovať kompatibilné NVMe disky. 

Mnohých poteší aj to, že pre majiteľov Windows 10 bude nový Windows 11 k dispozícii bezplatne. Stiahnuť si ho budete môcť formou štandardnej aktualizácie, ktorá by mala byť dostupná koncom roka Skôr sa k novinke dostanú iba účastníci programu Windows Insider, ktorí ho budú môcť testovať. 


Zdroj: Microsoft

Diskusia k článku:

Začať diskusiu