watchOS 10: widgety, širšia podpora pre cyklistov a dôraz na duševné zdravie

Jubilejná verzia operačného systému pre Apple Watch prináša viacero funkčných noviniek. Chce zmeniť spôsob, akým používate svoje hodinky a pridáva rôzne praktické možnosti.

Konferencia Apple WWDC 2023 priniesla viacero zaujímavých noviniek. Najviac zažiarili VR/AR okuliare Vision Pro, ale blysol sa tiež iOS 17 s množstvom nových funkcií. Nechýbala ani jubilejná verzia softvéru Apple Watch, ktorá tentokrát nesie názov watchOS 10. Zameriava sa na viacero funkčných zmien a chce zmeniť spôsob, akým používate svoje hodinky. 

Opiera sa o rôzne dizajnové zmeny či nové zobrazovanie informácií na ciferníku. Po novom toho uvidíte viac aj bez nutnosti otvárať jednotlivé aplikácie. Funguje to vďaka widgetom, ktoré prehliadate pomocou digitálnej korunky. Dajú sa prispôsobiť podľa vašich preferencií a doplnia ich aj dva nové ciferníky. Prvý sa volá Pallete a chce zaujať farbami, zatiaľ čo druhý poteší fanúšikov Snoopyho. 

Aplikácia Svetový čas dostáva dynamické pozadie, ktoré sa mení v priebehu denného času, vďaka čomu sa v ňom viete ľahšie zorientovať. Okrem toho sa rozšíri aj podpora aplikácií tretích strán, ktoré watchOS 10 zobrazí na celej šírke displeja. 

O niečo ďalej sa posunú športové možnosti, kde pribudne zbierka trofejí za váš výkon. K nim sa pridajú motivačné videá a podpora príslušenstva pre cyklistov. Na svoje si však prídu aj turisti, ktorí dostanú navigáciu v aplikácii Kompas s novým grafickým prostredím. Apple tvrdí, že vďaka tomu lepšie nájdete správnu cestu počas vašich výletov v prírode. 

Hodinky vám navyše odmerajú čas, ktorý denne strávite na slnečnom svetle. Navyše budú sledovať vzdialenosť, z ktorej sa pozeráte do svojho iPhonu. Ak ho budete mať pred očami dlho vo vzdialenosti menej než 30 centimetrov, upozornia vás. K tomu pribudne aj širšie zameranie na duševné zdravie. 

Svoju náladu si budete môcť zaznamenať do hodiniek pomocou digitálnej korunky a vybrať si z abstraktných tvarov, ktoré najlepšie reprezentujú vaše aktuálne emócie. K tomu budú k dispozícii aj rôzne hodnotiace nástroje na posúdenie rizika úzkosti a depresie. 

Zdroj: apple.com/watchos



 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu