Wanted Dead - krvavá dáma zo starej školy

Wanted Dead je počin od vývojárov, ktorí kedysi pracovali na značkách ako Dead or Alive či Ninja Gaiden. Z tých si novinka berie značnú inšpiráciu a prináša krvavú akciu zo starej školy. Nepoteší však každého.

Japonské štúdio SOLEIL má na konte niekoľko menších titulov. Ak ho nepoznáte, nič sa nedeje. Zatiaľ totiž neurobilo veľkú dieru do sveta a jeho posledná počin v podobe akčnej adventúry Valkyrie Elysium dopadol len mierne nad priemerom. 

Štúdio tvorí tím ľudí, ktorí kedysi pracovali na hrách ako Dead or Alive či Ninja Gaiden. No a práve vášeň pre tento typ zážitkov zrejme vývojárov inšpiroval aj k príprave aktuálnej novinky Wanted Dead. Ide o krvavú akčnú jazdu, ktorá kombinuje strieľanie a sekanie katanou.

Do toho pridá neoriginálny príbeh a sem tam čosi vykradne. Mechanikami vás prinúti zaspomínať si na hry, ktoré sme hrali ešte v časoch druhej generácie konzol. Výsledok je tak veľmi špecifický a kým niekto si ho užije, iného prekvapí, čo to na nás japonskí vývojári v roku 2023 vlastne skúšajú. 

Vitajte v drsnej verzii kyberpunkového Hongkongu 

Wanted Dead vás vezme do temnej budúcnosti v kyberpunkovom Hongkongu. Hlavnou hrdinkou je Hannah Stone, veliteľka špeciálnej jednotky Zombie Unit. Ide o partičku žoldákov, ktorí riešia ťažké situácie v meste plnom zločinu a zostáva po nich slušná spúšť. 

Rutinná akcia sa však (neočakávane) zmení a členovia elitnej skupiny odhalia spiknutie korporátu, ktorý ovláda celé mesto. Do toho sa pridajú výpadky pamäti hlavnej hrdinky, ktorá sa v nich vracia do minulosti. Vo výsledku to celé vytvára pomerne neoriginálny príbeh, ktorý vykráda rôzne akčné klasiky známe z čias VHS.

Samotný dej nie je ničím extra zaujímavý a budete ho sledovať len ako niečo, čo drží pokope akčný celok. Je škoda, že autori v tomto smere neponúkli viac. A nepomáhajú tomu ani biedne dialógy či naozaj ubíjajúci prejav dabingových hercov, ktorí monotónne čítajú svoje repliky. Plusom v tomto smere ostáva aspoň svojrázny humor. 

Krvavá dáma s katanou a samopalmi 

Dej tak môžete pokojne nechať odplávať v potokoch krvi, ktorými vás zaleje zábavná hrateľnosť. Fungovalo to napríklad vo Forgive Me Father (recenzia) a masakrovanie nepriateľov vás bude baviť aj tu. 

Základ Wanted Dead je prostý a všetko potrebné sa naučíte v tutoriáli. Autori hrateľnosť popisujú ako hybrid medzi sekačkou a strieľačkou. Aj napriek tomu, že tento mix môže znieť nesúrodo, vo výsledku funguje veľmi dobre a bude vás baviť. 

Keď Hannah vytiahne katanu, môže využívať rôzne kombá, blokovať či odrážať útoky. V súbojoch síce nedokáže skákať, čo sa k zbesilej sekačke tak trochu pýta, ale môže využívať aspoň rýchly sklz. Do toho má za pásom pištoľ, s ktorou dokáže odrážať špeciálne útoky a po vytiahnutí samopalu sa sekačka okamžite mení na strieľačku. 

Tú dopĺňajú tiež granáty a krycí systém, vďaka ktorému sa Hannah dokáže automaticky skryť za prekážky. Nefunguje síce tak dokonale, ako v Uncharted: Legacy of Thieves Collection (recenzia), ale krk vám to neraz určite zachráni. 

Zvlášť keď vezmeme do úvahy, že sa vám do cesty postupne postavia stále ťažší a rýchlejší nepriatelia. Budú tu jednotky špeciálneho komanda, ktoré neskôr doplnia sakramentsky rýchli ninjovia, veľkí roboti či bossovia. Výzva teda pomaly stúpa a treba čakať, že Wanted Dead nie je ľahkou hrou. 

Síce tu máte na výber obťažnosť, ale tá začína až na stupni normal. Po ňom to môže byť už len ťažšie a pre najväčších masochistov je tu ešte japonská ťažká obťažnosť. Aj tu však platí, že tréning robí machrov. Preto hra začína tutoriálom, ktorý vás naučí jednotlivé pohyby a útoky. 

Je super, že sa k nemu viete vrátiť aj počas hrania a v prípade potreby pilovať svoje schopnosti. Samotná streľba a sekanie mečom sú správne vyvážené, ale často sa budete uchyľovať práve k tomu druhému. Je to aj preto, že Hannah dokáže naraz niesť len dve zbrane a nábojov tiež nemá toľko, koľko by som si želal. 

Zo začiatku sa mi často stávalo, že som mal prázdno príliš skoro a v blízkosti neboli ani žiadne zásobníky. Tu si môžete povedať, že vám pomôžu členovia vášho tímu, ktorý sa na misie vydávajú spolu s vami. Bohužiaľ, spoľahnúť sa na nich nedá, keďže ich umelá inteligencia zastala niekde v roku 2003. 

Reálne tak majú na súboje minimálny vplyv a veľmi vám nepomáhajú. Spomeniem napríklad situáciu, kedy mi došli náboje a na scéne zostávali poslední dvaja vojaci. Po tých moja partička síce nebojácne pálila, ale asi 15 minút som sledoval, ako sa kryli za stenou 3 metre pred nimi. 

Opätovali paľbu vtedy, keď moja strana mala prázdno a naopak. Legenda hovorí, že keby som vtedy nevybehol z krytu v štýle kamikadze a neriskoval posledné percentá môjho života, tak tam stojím doteraz. Oveľa viac tak postupom hrou pomáhajú prítomné checkpointy. 

Ide o body s dronom, kde sa hra uloží a môžete si tam modifikovať svoj strelný arzenál. Zároveň sa vám automaticky doplní život a lekárničky. Ak zomriete, členovia tímu vás môžu raz oživiť. Následne sa treba spoľahnúť už len na dve lekárničky, ktoré si Hannah nesie vždy od každého checkpointu. 

Po ich vyčerpaní máte tvrdý Game Over a je nutné opakovať celý úsek hry od posledného checkpointu. Niekedy je to kratšia pasáž, inokedy dlhšia a náročnejšia. Práve vtedy to trochu frustruje a verím, že veľa dnešných hráčov nad týmto systémom ohrnie nos.

Zbesilé tempo hry sa snažia odľahčiť pasáže na policajnej stanici. Ide o takú klasickú vsuvku japonských titulov, ktorá slúži na to, aby ste si oddýchli. Niečo podobné ste mohli vidieť napríklad v Hi-Fi Rush (recenzia). Na stanici si môžete pokecať so svojimi kolegami z tímu alebo zahrať minihry, ktoré sú vydareným spestrením.

Vizuál ťahá za kratší koniec 

Wanted Dead sa v niektorých momentoch nielen hrá, ale hlavne vyzerá ako hra z predminulej generácie. S grafikou sa autori veľmi nepohrali, čo je vidieť hlavne na kvalite prostredí. Veľa vecí sa tu opakuje a detaily nie sú nijak zvlášť okúzľujúce. Na druhej strane modely postáv sú fajn a k pozitívam v tomto smere môžeme zaradiť aj niektoré animácie. 

K plusom sa rozhodne radí aj soundtrack, ktorý ku krvavej kyberpunkovej akcii zaujímavo mieša disko motívy 80. rokov. Pôsobí to síce trochu kontrastne, ale osobne mi to veľmi sadlo a kvitujem, že sa tu vývojári nevybrali prvoplánovou cestou. 

Po technickej stránke PS5 verzia Wanted Dead cieli na 4K a 60 snímkov za sekundu, čo k rýchlej akcii jednoznačne patrí. Výsledok však nie je stopercentný. Počas hrania mi to dvakrát spadlo v najnevhodnejšej chvíli a pri náročnejších scénach občas pokrivkáva aj snímková frekvencia. 

Výhody:

  • krvavá akcia so zbesilým tempom 

  • zábavný súbojový systém 

  • spestrenie v podobe mini hier 

  • fungujúci mix streľby a sekačky 

  • humor

Nevýhody:

  • slabší príbeh plný klišé

  • biedny dabing 

  • slabá umelá inteligencia 

  • grafika pripomína naozaj staré hry

  • technický stav 

Hodnotenie: 6/10   

Cena: od 59,99 eur   

Platformy: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/s  

Záver

Wanted Dead je krvavá akcia so zbesilým tempom, ktorá baví hlavne vďaka podareným súbojom s mečom a strelnými zbraňami. Ak máte radi podobné záležitosti a hry typu Ninja Gaiden patria k vašim srdcovkám, aj tu zrejme budete spokojní. Vo všeobecnej rovine sa však jedná skôr o priemerný titul, ktorý neosloví každého. 

Dnešní hráči môžu frflať na to, že Wanted Dead sa hrá aj vyzerá ako tituly z predminulej generácie. Starú školu tu cítiť hlavne na obťažnosti, umelej inteligencii a celkovom vizuále. Na druhej strane verím, že sa nájdu hráči, ktorí spomínané chyby novinke odpustia a užijú si s ňou niekoľko večerov plných sekania končatín a šialenej streľby.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu