Vyskúšali sme Google Stadiu: nie je dokonalá, ale zabavíte sa

Cloudová herná služba je konečne dostupná aj u nás. Ponúka bezplatné free-to-play tituly, ale aj veľké značky. Po jej vyskúšaní môžem skonštatovať, že na moje prekvapenie fungovala veľmi slušne.

Herná služba Stadia je dostupná už aj na Slovensku a prináša cloudové hranie. Funguje na princípe vzdialeného serveru, kde vami spustená hra beží. Nemusíte mať doma výkonný počítač či konzolu a hry si viete vychutnať aj na staršom zariadení, tablete či mobile. 

Do výstupného zariadenia sa prenáša iba obraz a celkové spracovanie hry zostáva na hardvéri serverov Googlu. Hlavným kritériom je však pre vás dostatočné pripojenie. Pri hrách je dôležitá rýchla odozva obrazu, za ktorú je počas streamu zodpovedná práve internetová linka.

K dispozícii je už niekoľko ďalších riešení cloudového hrania, ktoré však aspoň v našich končinách a rôznych podmienkach nefunguje práve najlepšie. Google Stadia v tomto celkom milo prekvapuje a mnou vyskúšané hranie fungovalo bez problémov. 

Registrácia prostredníctvom Gmailu

Celý proces začína veľmi rýchlou registráciou, kde Stadiu spárujete so svojim Gmail účtom. Tu na vás čaká niekoľko krokov, medzi ktoré patrí výber hernej prezývky, avatara a niekoľko nastavení súkromia. Po odklikaní potrebných vecí, ktoré nezaberie viac než tri minúty (ak nechcete čítať podmienky používania), ste v rozhraní Stadie. 

Máte tu k dispozícii zopár menších bezplatných, tzv. free-to-play titulov. Pri tých funguje Stadia úplne zadarmo. To pravé hranie však začína až s predplatným Pro. Stojí 9,99 eur mesačne a dáva vám prístup ku knižnici hier, ktorá sa rozširuje každý mesiac. Z väčších a známejších hier tu máte k dispozícii napríklad prvého a druhého Hitmana, Sniper Elite 4 či Dead by Daylight. Celkovo má knižnica momentálne 32 titulov s prísľubom, že nové budú postupne pribúdať. 

Pred aktiváciou skúšobného Pro členstva je nutné zadať vaše platobné údaje. Po potvrdení mi z účtu bez varovania odišlo jedno euro. Ide však len o overenie funkčnosti vašej karty a túto symbolickú sumu vám Google iba pozdrží. Vrátiť by sa vám mala do 14 dní. Vaše členstvo môžete pokojne zrušiť aj okamžite s tým, že vám potom stále zostane spomínaný jeden mesiac. Počas neho môžete svoje rozhodnutie kedykoľvek zmeniť. 

Ak by vám dostupná knižnica bola málo, Stadia má v obchode zhruba 150 hier, ktoré si viete dokúpiť. Nechýbajú ani novinky ako Cyberpunk 2077, Assassin's Creed Valhalla či Immortals Fenyx Rising. Ceny sú štandardné, teda za aktuálne hity zaplatíte 69,99 a staršie hry môžete nájsť v zľave. Google vám navyše venuje 10 eur na prvý nákup. 

Samotné hranie funguje prekvapivo dobre

V Stadii som vyskúšal titul Sniper Elite 4. Ide o vojnovú akciu z prostredia 2. svetovej vojny, na ktorej hranie by ste za iných okolností potrebovali konzolu alebo počítač s aspoň priemernou hernou grafickou kartou. Ja som hru vyskúšal na MacBooku Air. Jeho hardvér v tomto prípade nebol dôležitý a jediným podstatným faktom bolo internetové pripojenie. 

Google v oficiálnych požiadavkách udáva, že na hranie v HD rozlíšení vám bude stačiť 10 Mbps rýchlosť. Pre Full HD 20 Mpbs a pre 4K 35 Mbps. Ja som hru hral na 30 Mbps pripojení od Telekomu v 1080p. Samotné spustenie prebiehalo prekvapivo rýchlo. Hra ani na chvíľu nezaváhala a fungovala bez problémov. 

Napriek tomu to nie je to pocit, aký poznáte z klasického hrania, kedy máte výkonný hardvér a hru pevne nainštalujete na váš disk. Je to vidieť najmä na obraze, ktorý miestami pôsobí menej kvalitne, resp. rozmazane. Na úkor toho Google kompenzuje rýchlu odozvu, pretože tá je pri hraní najdôležitejšia. S prižmúrením oka to však nie je nič závažné. Hranie je funkčné, plynulé a v rámci možností pripojenia aj rýchle a stabilné. 

Na druhej strane je otázne, ako by Stadia fungovala pri slabšom internetovom pripojení. Osobne očakávam, že už aj s odporúčanou 10 Mbps linkou sa občasným zásekom nevyhnete. Plusom je podpora klávesnice, myši či gamepadov z Xboxu a PlayStation. Tie s hracím zariadením spárujete prostredníctvom Bluetooth. Všetky dostupné hry navyše podporujú aj dotykové ovládanie, s ktorým si ich bez problémov zahráte aj na mobiloch a tabletoch. 

Potenciál do budúcna

Stadia má z môjho pohľadu rozhodne potenciál do budúcna. Už teraz na pomery cloud gamingu funguje veľmi slušne a bude záležať od toho, ako sa Google o bezproblémové fungovanie postará aj v budúcnosti, keď servery zaťaží väčší počet hráčov. Rátať treba aj s tým, že knižnica dostupných hier je momentálne menšia a bude sa postupne rozširovať. 

Novinka stojí za vyskúšanie aj vďaka možnosti Pro predplatného, ktoré máte na mesiac zadarmo. Sami tak najlepšie môžete posúdiť, ako cloudové hranie funguje práve na vašom pripojení a či vám stojí za to, aby ste si ho neskôr platili. Za mňa ide o príjemné prekvapenie, ktoré už teraz umožňuje plnohodnotné hranie, aj keď s kompromismi na strane kvality obrazu. Koniec koncov, služba je určená tým, ktorí nechcú investovať stovky či tisícky eur do herného hardvéru a samotná kvalita obrazu by im v tomto prípade nemusela vadiť.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu