Vivo X80 Pro - takmer bez kompromisov

Recenzia top modelu s kvalitným displejom, unikátnou čítačkou odtlačkov, výborným fotoaparátom a super rýchlym nabíjaním. Superlatívov tu je naozaj dosť.

Vivo vstúpilo na slovenský trh oficiálne až v júni tohto roka a prinieslo vtedy niekoľko modelov strednej a nižšej triedy. Na top model sme si museli ešte niekoľko ďalších týždňov počkať, ale čakanie stálo za to. 

Vivo X80 Pro (základné info) zaujal už na prvý pohľad. Nielen výbornými parametrami, ale aj dizajnom zadnej steny, ktorej dominuje veľký foto modul s logom Zeiss. Tí skúsenejší už vedia, že táto značka býva zárukou kvalitných výstupov z fotoaparátu. 

Veľký ostrovček so zrkadlovým efektom a štvoricou fotoaparátov je protikladom matného prevedenia zvyšku zadnej steny. Ten výborne eliminuje odtlačky, nezachytávajú sa na ňom nečistoty a počas držania v ruke máte z použitých materiálov príjemný pocit. 

Kto je zvyknutý na ochranné kryty a telefón vždy do niektorého "oblieka", jeden bude mať rovno v balení. A nie hocijaký. Obal je veľmi tenký, povrch imituje kožu a bočné steny tu vlastne ani nie sú. Kryt je pripevnený na mobile iba cez hornú a dolnú časť. Zariadenie tak nie je po použití ochrany hrubšie a pritom je chránené proti poškriabaniu a prípadným odreninám pri páde. Taký super kryt ako súčasť balenia iný výrobca neponúka. Aspoň ja o ňom neviem. 

Celkovo je telefón výborne spracovaný, v ruke sa nešmýka a aj vypínač v pravej bočnej stene je vo vhodnej výške, takže som naň palcom dočiahla úplne bez problémov. Nad vypínačom sú umiestnené klávesy ovládania hlasitosti, ľavá stena je prázdna. V spodnej nájdeme slot pre nanoSIM karty, USB-C konektor a reproduktor. Druhý je ukrytý v tenkej mriežke nad obrazovkou.

Stereo reproduktory podávajú veľmi slušný výkon. Sú naozaj hlasné, ale kto má rád výrazné basy, asi bude sklamaný. 

V hornej strane nechýba infraport, audio jack nenájdeme. V dobe bezdrôtových slúchadiel to ale nie je nič nezvyčajné. Zástanci káblového riešenia nájdu v balení štupľové slúchadlá s USB-C konektorom. To je dnes už vzácnosťou. Súčasťou balenia je aj rýchlonabíjačka, takže hneď po vybalení máte všetko potrebné k dispozícii, vrátane spomínaného elegantného ochranného krytu.

Jedinú výčitku mám k ochrannej fólii nalepenej na displeji od výroby. Po pár dňoch používania sa objavili na boku zaobleného displeja bublinky a postupne sa začala od pravého horného rohu odlepovať. Vivo X80 Pro som používala ako primárny mobil niekoľko týždňov, aby som ho poctivo otestovala v rôznych situáciách a môžem povedať, že ma nesklamal. 

Ponúka všetko, čo by som od drahého top modelu očakávala: výborný displej, vode odolnú konštrukciu s certifikáciou IP68, stereo reproduktory, výkonný čipset, dostatok úložného priestoru, výborné fotoaparáty a rýchle káblové aj bezdrôtové nabíjanie. Len tá výdrž na jedno nabitie je slabší priemer. Ide o klasický jednodňový telefón. 

Prednej strane dominuje takmer 6,8-palcový LTPO 3.0 AMOLED displej s podporou HDR10+, jednou miliardou farieb a maximálnym jemným rozlíšením 1440 x 3200 bodov. Zvoliť si môžete aj Full HD+ rozlíšenie, no na výdrži batérie som žiadnu extra úsporu nezaznamenala. 

Rýchlosť obnovovacej frekvencie môžete nastaviť na 60 Hz alebo 120 Hz, prípadne nechať na systéme, nech si prepína rýchlosť obnovovania sám podľa aktuálne zobrazeného obsahu od 1 Hz – 120 Hz. Ak nie ste spokojní s vopred nastaveným odtieňom farieb obrazovky, môžete si ich upraviť podľa vlastných preferencií. 

Nechýba Tmavý motív, ktorý sa dá nastaviť na automatickú aktiváciu pri západe slnka. Čitateľnosť displeja je aj na priamom slnku veľmi dobrá, nemala som problém prečítať si správu alebo v hľadáčiku fotoaparátu vidieť objekt, ktorý snímam.

Ultrazvuková 3D čítačka odtlačkov je integrovaná do displeja a patrí k tým najlepším, aké som mala možnosť na telefóne vyskúšať. Vlastne, aktuálne je podľa mňa najlepšia. Je rýchla, spoľahlivá a navyše ponúka možnosť rýchlej akcie, teda spustenia vybranej aplikácie hneď po odomknutí. Stačí na ikone podržať prst a hneď ste priamo zo zamknutej obrazovky na Facebooku, vo WhatsAppe, na YouTube alebo v inej obľúbenej apke. 

Oblasť senzora je nezvyčajne veľká, čo je obrovská výhoda. Sami si viete v nastaveniach zvoliť veľkosť oblasti, vzor ikony a štýl animácie. Aj pridanie odtlačkov je super rýchle, len priložíte prst na dve tri sekundy a hotovo. Žiadne dlhé skenovanie po oblastiach prsta. 

Na ochranu súkromia a pri šifrovaných aplikáciách môžete využiť overovanie pomocou dvoch prstov. Teda priložíte na senzor dva prsty naraz namiesto jedného. Skrátka, čítačka odtlačkov na Vivo X80 Pro sa naozaj vydarila. 

Výčitku nemám ani k podávanému výkonu. Čipset Snapdragon 8 Gen 1 je už známy a vieme, čo máme čakať, teda že vyššia teplota počas používania náročných úloh tu stále je, aj keď nie tak výrazná ako pri predchádzajúcich generáciách. A Vivo X80 Pro má teplotu zariadenia vďaka vyladeniu výrobcom pod kontrolou. Žiadne extra prehrievanie som nezaznamenala, ani keď som ním hodinu v kuse fotila. 

Ku komfortnému zážitku z používania prispieva aj 12 GB operačná pamäť RAM, ktorá sa dá v prípade potreby z úložiska telefónu navýšiť o ďalšie 4 GB, a vyladená nadstavba Funtouch OS 12, ktorá beží nad Androidom 12. Interná 256 GB pamäť nie je rozšíriteľná microSD kartami, no zrejme bude väčšine stačiť. Na vybraných trhoch sa predáva aj 512 GB verzia, na Slovensku iba 256 GB.

Nadstavba Funtouch OS je príjemná, bez balastu, s množstvom podrobných nastavení a prispôsobení. Nechýba ani funkcia Always on, aj tu si viete ikony a štýl vypnutej obrazovky prispôsobiť, vrátane plánovaného zobrazenia podľa času. 

Čo mi však prekážalo, je maximum zobrazených upozornení, ktorý je obmedzený len na vybrané aplikácie (Telefón, Správy, WhatsApp, Viber, Messenger, Instagram, Twitter, Facebook, Business Suite) a ich počet je maximálne štyri. V nastaveniach vyberiete, ktoré štyri to budú. Takže info o tom, že máte v schránke nový e-mail, nedostanete. Tomuto naozaj nerozumiem. 

Konektivita je výborná. Nájdeme tu širokú podporu navigačných satelitov, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6, rýchle USB-C 3.2, NFC aj infraport, ktorý oceníte pri ovládaní domácej techniky, napríklad televízora alebo klimatizácie. 

Pýchou Vivo X80 Pro je zostava štyroch zadných fotoaparátov a zahanbiť sa nedá ani predná 32 Mpix selfie kamera. Hlavný ponúka 50 Mpix senzor s clonou f/1.57, nahrávaním až 8K videí s 30 fps, PDAF a laserovým zaostrovaním, a gimbalovou stabilizáciou obrazu, ktorá prináša o niečo lepšie výsledky než tradičné OIS. 

Širokouhlý objektív so 48 Mpix snímačom ponúka "len" 114° uhol záberu, čo je trochu škoda, najmä ak ste zvyknutí na 123° uhol z iných značiek. Nasnímate ním aj makro zábery od vzdialenosti 3,5 cm. Teleobjektívy tu máme dva. 12 Mpix s 2-násobným optickým priblížením a PDAF zaostrovaním a 8 Mpix periskopický teleobjektív, ktorý ponúka 5x optický zoom alebo až 60-násobné digitálne priblíženie, PDAF zaostrovanie a OIS. 

Teleobjektívy využijete pri snímaní portrétov, ale aj na priblíženie vzdialených objektov. Ja zvyčajne teleobjektívy používam namiesto ďalekohľadu, ak si potrebujem prečítať vzdialený nápis alebo pozrieť detail vysokej budovy. 

Od viac než 20-násobného priblíženia sa vám na displeji zobrazí výrez snímaného objektu pre lepšiu orientáciu. Priblíženie je veľmi schopné do 10x - 20x, pri vyššom priblížení sa objavuje šum a stráca sa ostrosť detailov. 

Spojenie firiem Vivo a ZEISS prinieslo na model X80 Pro aj špeciálny režim ZEISS, vďaka ktorému by farby na fotografiách mali viac zodpovedať realite než pri vypnutej funkcii. Pri návšteve planetária ZEISS v rámci uvedenia modelu na európsky trh v Berlíne, sme si mohli pozrieť, ako sa potrebné farebné podanie vylaďuje. Reálny výsledok ale záleží od snímaného objektu a svetla. Niekedy bolo rozdiely vidno, inokedy vôbec. 

Kvalitné výsledky pri spracovaní fotografie a videí má na starosti aj vlastný čip Vivo V1+ a umelá inteligencia, ktorá napríklad pri nahrávaní za zhoršených svetelných podmienok vyladí príliš svetlé miesta vo videu a presvetlí tie tmavé.

V portrétovom režime môžete využiť niekoľko ZEISS bokeh efektov pre pôsobivo rozostrené pozadie. Zaujímavého efektu dosiahnete, ak je v pozadí osvetlenie žiarovkami, neónom a podobne. Pri skupinovom portréte bude zaostrené na každú jednu tvár, nielen tie v strede. 

Vrstva ZEISS T* na objektíve pomáha odstraňovať „duchov“ a rozptýlené svetlo. Fotografie tak vyzerajú čistejšie. Aj pri nahrávaní videa máte na výber režim, na ktorom sa podieľala firma ZEISS. Maximom je tu ale iba Full HD s 24 fps. Mal by plynule preostrovať medzi postavami na videu, ako vo filme, no výsledok ma veľmi nepresvedčil. Automatické zaostrovanie na tváre nefungovalo presne, často boli rozmazané a výsledok ma sklamal. Keďže ide o softvérovú vec, možno to opraví niektorá z budúcich aktualizácií. Ale zatiaľ neodporúčam tento režim používať.

V malom otvore displeja nájdeme 32 Mpix snímač, ktorý tiež dokáže nahrávať 4K videá. Predná selfie kamera podáva veľmi slušný výkon a spokojní by mohli byť aj náročnejší používatelia, ktorý nahraný obsah zverejňujú na YouTube alebo sociálnych sieťach. 

Celkovo som bola s fotoaparátmi veľmi spokojná. Vivo X80 Pro ponúka objektív pre každú príležitosť, či už snímate okolie, krajinu, blízke i vzdialené objekty alebo svojich blízkych v portrétovom režime. Portréty sú naozaj výborné. Nočné snímky sú veľmi pekné, nijak násilne presvetlené. Videá potešia výbornou stabilizáciou. A ak ste fanúšikom rôznych filtrov a štýlov, prídete si na svoje. V časti Viac nájdete množstvo ďalších režimov, vrátane špeciáneho Astro na snímanie nočnej oblohy. 

Vivo X80 Pro nepatrí medzi lídrov vo výdrži batérie na jedno nabitie, no pri bežnom používaní vám stačí nabíjať telefón raz za deň s tým, že ak máte ráno 100 %, večer budete mať asi 20 % rezervu. Ak ním budete veľa fotiť, používať ho na navigáciu, hrať náročné hry a často prezerať web a sledovať videá, môže sa vám stať, že nabíjačku budete naháňať už pred večerom. 

Lákadlom telefónu je rýchle 80 W káblové a 50 W bezdrôtové nabíjanie. Ak som ho pripojila na nabíjačku keď mal 16 %, do plnej kapacity to trvalo približne polhodinu. Na testovanie som s telefónom dostala aj originálnu 50 W bezdrôtovú nabíjačku Vivo Vertical Wireless FlashCharge. Z nuly na polovicu kapacity sa dostanete za 23 minút, do 100 % za 50 minút. 

Tú som si veľmi obľúbila a používala ju aj na nabíjanie mobilov iných značiek. Podrobnosti o nabíjačke a skúsenosti z používania sme vám priniesli v článku Vivo 50 W Vertical Wireless FlashCharge - bezdrôtová nabíjačka s ventilátorom. Naopak Vivo si s rýchlo nabíjačkami konkurencie veľmi nerozumie. Po ruke som mala 66 W Huawei adaptér, no čas nabíjania sa oproti používaniu s originál Vivo nabíjačkou výrazne predĺžil. 

Výhody:

+ výborná čítačka odtlačkov 

+ kvalitný displej

+ všestranné fotoaparáty 

+ stabilizácia videa

+ rýchle nabíjanie káblom aj bezdrôtovo

+ plynulý systém so šikovnou nadstavbou Funtouch OS 12

+ hlasné stereo reproduktory

+ zaujímavý dizajn zadnej steny

+ bohaté balenie

+ spoluprácu s ZEISS vidno aj na objektívoch, nielen v softvéri 

Nevýhody:

- jednodňová výdrž batérie

- s konkurenčnými rýchlo nabíjačkami si nerozumie

- nalepená fólia od výroby dlho nevydržala

- obmedzené zobrazovanie notifikácií na AOD

Orientačná cena: 1099 eur 

Záver

Vivo X80 Pro sa právom pýši označením vlajková loď. Jeho cenovka prevyšuje tisíceurovú hranicu, no ak sa pozrieme na modely konkurencie, tak právom. Dostane za to výkonný telefón, ktorý sa výrazne neprehrieva, kvalitný displej, unikátnu čítačku odtlačkov, výborné fotoaparáty, slušné stereo reproduktory, vode a prachu odolnosť, rýchle nabíjanie nielen káblom, ale aj bezdrôtovo. A čerešničkou na torte je bohaté balenie s parádnym krytom, slúchadlami a 80 W nabíjačkou. 

Nie je úplne dokonalý, ale taký sme na trhu ešte ani nevideli. Ocenila by som dlhšiu výdrž batérie, viac informácií na AOD obrazovke a niekomu môže byť 256 GB úložisko malé. Ja si však viem predstaviť, že Vivo X80 Pro budem používať dlhodobo a bez problémov ho odporučím každému, kto hľadá top model s kvalitným fotoaparátom. Práve ten je hlavným ťahákom.

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Nightmare23.07.2022 - 17:08 Trvalý odkaz

Fotky to robi neskutocne teda,kde sa hrabe Samsung..iPhone

Michal26.07.2022 - 18:58 Trvalý odkaz

Veľmi zaujímavý a vybavený telefón. Mam skoro dvojročný Mate40 pro a toto by bola zaujímavá výmena.. Aj keď ten Mate je stále výborný..

Recenzia výborna, páčila sa mi.

Michal27.07.2022 - 17:10 Trvalý odkaz

In reply to by Nightmare

Už keď chceš dať povedzme do tých 1000 €
tak už tých cca 100 € mi nepríde až tak moc za prihodenie. Ak kúpiš ozaj top mobil a máš ho povedzme 2 až 2 a pol roka.. A takáto vlajka bez problémov bude aj po dvoch rokoch veľmi slušná.. Oproti Mate 40 pro, má však tento Google služby (aj keď dá sa slušne existovať už aj bez nich) a asi aj o chlp lepší foťák.. A je predpoklad, že o také 2 - 3 mesiace ísť 100vka môže ísť dole... :)

Celá diskusia 5 príspevkov