Vianočné čítanie: Odbremenený vďaka mobilu

Ako ma mobil, internet a šikovné apky zmiernili starosti počas upršanej nedele.

Počas jedného letného sobotného popoludnia som sa vybral na ebiku cez Malé Karpaty ku kamošom. Je to celkom sranda, a keď už som si ho kúpil na dochádzanie do práce, bola by škoda ho nevyvetrať aj cez víkend.

Ak vás zaujímajú moje skúsenosti s elektrickým bicyklom, určite si otvorte článok 1000 km na ebiku CTM Pulze Pro: časť 1/3, a postupne aj ďalšie dve časti.

U kamarátov, ktorí robia v Čiernej Vode malú oslavu, ostanem pár hodín a potom sa presuniem ďalších 25 km k bratovi. Tam prespím a v nedeľu sa vrátim domov.

Po príjemnej sobotnej oslave som sa už už chystal ďalej, na moje prekvapenie však začalo pršať. Predpoveď hlásila pár kvapiek, ale na toto som pripravený nebol. Otvorím apky Storm radar, iMeteo aj radarové zábery na webe SHMÚ a vidím, že tento lejak len tak neprestane. Ranná predpoveď počasia tak nevyšla a ostávam u kamarátov spať s tým, že pôjdem ráno rovno domov.

Ráno pršalo ešte viac.

Šľak ma trafí. Opäť otváram apku Storm radar, v ktorej vidím aj odhad radarovej predpovede na najbližšie hodiny, a bolo mi jasné, že situácia nevyzerá najlepšie. Prehánky prestanú až o tretej poobede. Bicykel teda ostáva tu, 20 eur za taxík dnes nie som ochotný platiť, kamaráti idú plným autom úplne iným smerom, a tak idem nájsť iné riešenie: MHD.

Dostať sa z Čiernej Vody pri Bratislave kamkoľvek verejnou dopravou je cez víkend priam nemožné. Vajnory sú našťastie len 20 minút pešo. Ešte v teple domova zadám v Google Maps ako cieľ Devínsku Novú ves a čakám, čo mi moderná technika vypočíta...

Najprv 20 minút pešo na koniec Vajnor, potom 20 minút autobusom č. 53 na Trnavské mýto, následne presun na hlavnú stanicu a odtiaľ vlakom do Devínskej. Na displeji to vyzerá všelijako, ale nakoniec to nie je až taká zlá kombinácia.

Počítanie trasy cez Google Maps odkiaľkoľvek kamkoľvek v rámci Bratislavy spokojne využívam už niekoľko mesiacov. Nedávno pridali do výpočtov aj vlaky, čo som už viackrát ocenil. Viem si pozrieť aj iné termíny odchodu či príchodu, často upravujem výpočet na "čo najmenej prestupov".

Po 20 minútach chôdze stojím na konečnej 53-ky. V aplikácii IDS BK (Integrovaný dopravný systém Bratislavského kraja) kupujem digitálny lístok lacnejšie než bežným spôsobom. Vyberám 90-minútový lístok, ktorý by mi mal stačiť aj na najkomplikovanejšiu kombináciu spojov cez celú Bratislavu. Nakoniec však cestu neplatím z kreditu, ale využívam platbu cez Masterpass, čím ušetrím ďalších pár centov. Táto marketingová akcia je síce dočasná, no i tak som vďaka nej už ušetril zopár eur.

MHD lístok kúpený cez IDS BK platí aj pre vlakové spoje v rámci Bratislavy a okolitých obcí. Musíte len sledovať počet zón, ktoré prekročíte. Od Vajnor po Devínsku Novú Ves ide stále len o dve, 100 + 101, pričom 90-minútový lístok platí v lacnejšej verzii na 5 a v drahšej na 6 zón. Takže pohoda.

Okrem dokladov mám vždy pri sebe aj zopár drobností - nožík rybičku, pero, kľúče od domu a staršie EarPods slúchadlá tuším ešte z balenia iPhonu 7 s pripojenou redukciou na Lightning konektor. V tejto chvíli preto oceňujem, že testujem mobil s klasickým 3,5 mm audio konektorom.

Cestu si spríjemňujem hudbou zo Spotify. Neviem, ako je to možné, ale jeden týždeň mi playlist Discover Weekly vôbec nesedí a v druhom týždni hýkam, ako sa tentoraz svojím výberom Spotify trafilo do môjho vkusu. Máte to aj vy tak?

Na hlavnej stanici nastúpim do moderného vlaku a hovorím si, aká je tá technika fajn. Z mobilu som si pozrel detailnú predpoveď počasia a rozumne zhodnotil, že bude lepšie presunúť sa inak než na bicykli. Celú cestu totiž pršalo a moje oblečenie na hodinovú jazdu v silnom daždi pripravené nebolo. V smartfóne som si tiež vypočítal MHD spoje z Vajnor až do Devínskej Novej Vsi. V tom istom smartfóne som si kúpil lístok lacnejšie než cez akýkoľvek iný spôsob a našiel vlakový spoj, ktorý bol ešte lepší než presun mestskými autobusmi. Z toho istého smartfónu som si cestu spríjemňoval novou hudbou, ktorú mi na tento týždeň namiešalo Spotify. A navyše som spravil 6000 krokov, ktoré mi tiež nenápadne spočítala technika.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu