Viac než polovica Slovákov platí bezhotovostne. Bankovky a mince majú iba ako rezervu

Podľa aktuálneho prieskumu spoločnosti Mastercard Slováci stále častejšie a radšej platia kartou. Aktuálne to je už 56 %, pričom stále narastá aj podiel platieb mobilom alebo hodinkami. Keby bezhotovostné platby boli dostupné u všetkých obchodníkov, bolo by ich ešte viac.

Zatiaľ, čo v roku 2018 platili zákazníci bezhotovostne v 44 % prípadov, teraz je to už 56 %, z toho tretina využíva na platenie smartfón alebo inteligentné hodinky. Z prieskumu vyplynulo, že ľudia by radi platili bezhotovostne ešte častejšie, no narážajú na problém: stále sa nájdu obchodníci, ktorí karty neprijímajú.

Ak by ľudia mohli platiť kartou alebo smart zariadením všade, boli by u nás už viac ako tri štvrtiny všetkých platieb bezhotovostné. Nie je to o tom, že by sme pri sebe nenosili hotovosť a preto sme nútení platiť kartou alebo mobilom, prieskum ukázal, že Slováci preferujú tento spôsob aj v prípade, že majú pri sebe dostatok hotovosti. 

Bankovky a mince tak vnímajú ako nutnú rezervu, ktorú majú v peňaženke niekedy aj týždne bez využitia. Tento prístup deklarovala takmer polovica respondentov. Z miest, kde by Slováci uvítali možnosť platiť kartou najviac, vedú suverénne lekári (47 %), trhoviská (28 %), úrady (26 %), ale aj reštaurácie (18 %).

Z prieskumu Mastercard ďalej vyplýva, že viac ako dve tretiny zákazníkov od nákupu odradí, keď obchodník karty neakceptuje, čo znamená vytiahnuť z peňaženky hotovosť, pokiaľ so sebou vôbec nejakú majú. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu