Veľká Británia zablokovala Microsoftu historicky najväčší obchod vo videohernom priemysle

Oznámenie o tom, že Microsoft kupuje Activision Blizzard otriaslo herným svetom. Táto obrovská senzácia sa však napokon nemusí stať realitou, pretože dostala stopku od kľúčového úradu v Británii.

Začiatkom minulého roka sme vás informovali, že Microsoft kúpil Activision Blizzard za takmer 70 miliárd dolárov. Išlo by tak  o historicky najväčší obchod vo videohernom priemysle. Miliardová akvizícia však nie je proces, ktorý by sa podobal nákupu v potravinách. 

Celý obchod ešte musia preveriť protimonopolné úrady, či náhodou neohrozí konkurenciu, držiteľov platforiem, technologický trh alebo samotných hráčov. Nákup totiž zahŕňa celé ZeniMax Media, ktoré má pod sebou nielen Activision Blizzard, ale aj Bethesdu či idSoftware. 

Microsoft by si tak na svojich platformách vďaka tomu dokázal zaistiť exkluzivitu v podobe Call of Duty, Diabla, DOOMu, Wolfensteina a ďalších veľkých značiek. Akvizíciu tak postupne preverovali úrady v rôznych krajinách a kým zatiaľ sa jej darilo prechádzať, úrady vo Veľkej Británii majú na celú vec prekvapivo odlišný názor. 

Úrad pre hospodársku súťaž (CMA) sa totiž obáva, že Microsoft by týmto nákupom mohol získať príliš silné postavenie na trhu so streamovacími platformami. Call of Duty a ďalšie veľké značky by sa postupne v priebehu rokov mohli stať exkluzívne len pre službu Game Pass

Toto stanovisko prišlo aj napriek tomu, že Microsoft sa snažil držiteľom platforiem ako Sony či Nintendo ponúknuť exkluzívnu zmluvu. Vďaka nej by si zaistili Call of Duty a ďalšie hry od Activisionu na 10 rokov do budúcna. Úradom to však nestačí. 

Stanovisko Británie je pritom jedno z kľúčových, ktoré môžu celému nákupu raz a navždy vystaviť stopku. Microsoft je prirodzene z celej veci sklamaný a tvrdí, že úrady jeho snahu nepochopili. Rozhodnutie má byť podľa softvérového giganta neodborné a podal proti nemu odvolanie. 

Získal tak ešte jednu šancu, aby svoj nákup dokázal obhájiť a celá akvizícia sa posunula ďalej. Koncom mája sa má k nákupu vyjadriť aj Európa a slovo by mala dostať ešte Federálna obchodná komisia v USA, ktorá z obchodu tiež nie je nadšená. Uvidíme, ako historicky najväčší nákup vo videohernom priemysle napokon dopadne. 


Zdroj: reuters.com


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu