Vďaka Google Street View sa môžete prejsť aj po Antarktíde. Ktoré lokality patria na Slovensku medzi najvyhľadávanejšie?

Populárna služba oslavuje tento mesiac už 15 rokov od svojho uvedenia. Medzi prvé publikované zábery patrili ulice San Francisca a štyroch ďalších amerických miest. Z pohodlia obývačky sa môžete prechádzať po významných mestách, pozrieť si svetové pamiatky a vybrať sa aj do vesmíru.

Od svojho uvedenia sa služba Street View postupne rozrástla do viac než 100 krajín sveta, vrátane Amazónie či Antarktídy a dostala sa aj do vesmíru. Pred desiatimi rokmi bola služba spustená aj na Slovensku

Na snímanie miest využíva Google prispôsobené autá, ktoré neskôr doplnila trojkolka a na ťažko dostupných miestach sa zábery zhotovovali peši so špeciálnym batohom na chrbte. Napríklad dve z najvyššie položených vysokohorských chát – Zbojnícka a Téryho chata, bolo možné v roku 2020 nasnímať vďaka spolupráci s Klubom slovenských turistov a Horolezeckým spolkom JAMES.

Pri príležitosti 15. výročia Street View poskytol Google niekoľko zaujímavých štatistík, ktoré odhalili najnavštevovanejšie lokality. Za pozornosť stojí druhé miesto v slovenskom rebríčku. 

Najvyhľadávanejšie slovenské lokality na Street View za posledný rok:

1. Spišský hrad
2. Hlavná stanica, Bratislava
3. Bratislavský hrad
4. Dóm svätej Alžbety
5. Danubiana
6. Oravský hrad
7. Čachtický hrad
8. Letisko M. R. Štefánika, Bratislava
9. Národná zoologická záhrada Bojnice
10. Hrad Devín

Krátke video o histórii Street View na Slovensku

Najpopulárnejšie globálne lokality na Street View za posledný rok:

1. Burj Khalifa, Spojené arabské emiráty 
2. Eiffelova veža, Francúzsko 
3. Tádž Mahal, India
4. Socha slobody, Spojené štáty americké
5. Socha Krista Spasiteľa, Brazília
6. Labyrinth at Rhyolite, Spojené štáty americké
7. Nekropola pri Gíze, Egypt
8. Biely dom, Spojené štáty americké 
9. Koloseum, Taliansko
10. Národný monument, Indonézia

Street View autá precestovali po celom svete pri snímaní vyše 16 miliónov kilometrov, čo je vzdialenosť, ako keby prešli okolo celej zemegule pozdĺž rovníka viac ako 400-krát. Celkovo zozbierali vyše 220 miliárd snímok.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu