V uliciach Bratislavy pribudli kolobežky Mint. Jednu sme si požičali

Odblokovanie kolobežky stojí 1 euro, minúta jazdy potom 0,15 eur. Ide o alternatívu k taxíkom alebo Slovnaftbajku.

V Bratislave dnes ráno pribudli elektrické kolobežky Mint, ktoré si môžete požičať prostredníctvom aplikácie pre Android alebo iOS. Samotné odblokovanie stojí 1 euro, za každú minútu prenájmu bez limitu prejazdených kilometrov platíte navyše 0,15 eur. Na Slovensku ide o úplnú novinku, zo zahraničia (najbližšie Praha alebo Viedeň) však poznáme aj platformy Bird či Lime.

V aplikácii si samozrejme musíte najprv registrovať svoju platobnú kartu. Následne na mape nájdete voľnú kolobežku, naskenujete QR kód z riadidiel a počkáte na vzdialenú aktiváciu. 

Mint však, aspoň zatiaľ, nieje možné využívať v celom hlavnom meste. Povozíte sa v centre, oblasti Nivy a časti Nového Mesta. Dostanete sa na Hlavnú stanicu a k River Parku, no do Petržalky už nie. Virtuálny plot určuje Dunaj a z východu Bajkalská ulica. Ak s kolobežkou vyjdete mimo centrálnej zóny, elektrický pohon sa deaktivuje. Znova pridať budete môcť až po návrate, ktorý skontroluje zabudovaná GPS. 

Podľa nášho odhadu používa Mint upravené kolobežky Ninebot by Segway ES2, doplnené o prídavnú batériu, predné svelo a elektroniku potrebnú na komunikáciu s aplikáciou. Maximálna rýchlosť je podľa zabudovaného displeja 25 km/h, iné jazdné režimy ani tempomat sa nám aktivovať nepodarilo. Dojazd plne nabitých kolobežiek by mal dosahovať niečo vyše 40 kilometrov. 

Pripravte sa však na limity malých koliesok z pevnej gumy. Už jazda naplno po zámkovej dlažbe nie je práve najpríjemnejšia a väčšie nerovnosti alebo praskliny na chodníkoch od kmeňov stromov, vás môžu ľahko poslať na zem. Bez zosadnutia nedáte ani vyššie obrubníky. 

Elektromagnetická brzda v ľavej časti riadidiel je dimenzovaná tak, aby ste nikdy nezablokovali predné koleso. Brzdná dráha z vyšších rýchlostí tak prevýši aj 10-15 metrov. Brzdiť môžete tiež nožnou brzdou na zadnom koliesku, tento spôsob si však vyžaduje viac skúseností. Stále platí, že za oveľa bezpečnejšie považujeme kolobežky od Xiaomi s kotúčovou brzdou vzadu. 

Mint vás pri každej výpožičke donúti potvrdiť, že použijete prilbu, máte viac než 18 rokov a nie ste pod vplyvom alkoholu. Pripomíname tiež, že aktuálna novela Zákona o cestnej premávke rozlišuje kolobežkárov ako vodičov nemotorových vozidieľ. Kolobežky teda nej patria na cyklochodníky alebo pravý okraj vozovky, rovnako ako bicykle. Po chodníku môžete jazdiť len rýchlosťou chôdze. 

Podobné zdieľané služby sú v zahraničí častým terčom kritiky. Pribúdajú kolízie a v USA takéto e-vozidlá neprajníci poškodzujú či hádžu do rieky. Problematické býva tiež povaľovanie sa zaparkovaných kolobežiek hocikde v centre alebo uprostred chodníkov. Mint je možné v rámci zóny vrátiť kdekoľvek, no po používateľovi sa požaduje odoslanie fotografie odparkovaného stroja. Postrážte si teda, aby sa vám mobil úplne nevybil. Počas jazdy mobilná aplikácia spustená byť nemusí, takže môžete batériu smartfónu šetriť. 

Zaujímavé je, že za prevádzkou služby Mint stojí slovenská firma SOFTGATE s.r.o. V slovenčine je tiež oficiálny web a cenník s ďalšími poplatkami. Namiesto ukončenia prenájmu ho môžete zapauzovať za 0,04 € / min, čím ušetríte ďalší eurový poplatok za odomknutie novej kolobežky. Upozorňujeme tiež na dvadsaťeurovú pokutu za prečerpanie batérie, teda jej pokles pod 20 %. 

V Bratislave môžete používať aj Slovnaftbike, ktorý bude určite bezpečnejší. Bicykle však musíte vrátiť do niektorého zo stojanov a šliapete len vlastnou silou. Denný poplatok za túto službu je 6 eur, mesačný s bezplatnými jazdami do 30 minút stojí 9 eur. 

Diskusia k článku:

Dezi23.07.2019 - 11:05 Trvalý odkaz

v Budapesti jazdia na chodnikoch kolobezky , bicykle , seegwae , ebicykle , ekolobezky a chodci , velke escootre eharlejky , kazdy sa zmesti , nik sa nestazuje a funguje to , len na SK su samí nespokojní, s cesty ich autá vyhánaju a s chodnika chodci , sme sprostí ,, potom sem nechcu ani turisti chodiť

Celá diskusia 1 príspevok