V top päťke svetových dodávateľov smartfónov pribudol pre Slovákov neznámy výrobca

Keď čítate názov Transsion, zrejme väčšina z vás nevie tohto výrobcu správne zaradiť. V druhom štvrťroku sa však prebojoval medzi svetovú päťku a značky jeho produktov už pre vás nebudú neznáme.

Podľa analytickej agentúry IDC klesli svetové dodávky smartfónov druhom kvartáli 2023 na 265,3 milióna kusov, čo je medziročne o 7,8 % menej. Ide už o ôsmy po sebe idúci štvrťrok poklesu. Trh zápasí s dopytom, infláciou a celkovou ekonomickou neistotou. 

Do konca tohto roka však analytici očakávajú návrat k rastu. Segmentom, ktorý rastie už teraz, sú skladacie smartfóny, čoraz väčší počet zákazníkov ich uprednostní pred modelom so štandardnou konštrukciou. Očakáva sa, že tento rok vzrastú ich dodávky oproti minulému roku o 50 %. 

V rebríčku najväčších svetových dodávateľov smartfónov stále kraľuje Samsung. S počtom 53,5 miliónov dodaných kusov mu patrí 20,2 % trhový podiel. Dvojkou ostáva so 16 % podielom Apple (42,5 mil.). Do prvej trojky patrí aj Xiaomi. V Q2 2023 dodalo na svetový trh 33,2 miliónov smartfónov a na trhu tým získalo 12,5 % podiel. 

Posledné dve priečky v tabuľke TOP5 si podelili dvaja výrobcovia - Oppo a Transsion. Delí ich iba 0,1 %, preto ich agentúra dala na spoločné štvrté miesto. Oppo dodalo na trh 25,4 mil. Transsion 25,3 mil. kusov. Pod čínskeho výrobcu Transsion patria aj u nás predávané značky Infinix a Tecno, treťou je iTel. Tá sa na Slovensku nepredáva. 

Zdroj: idc.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu