V roku 2024 môžeme vďaka EÚ roamingu minúť viac dát

Limity využiteľných dát pri cestách po krajinách Európskej únie sa vďaka nižším veľkoobchodným cenám opäť navýšili. Bez príplatku tak budeme môcť predátovať viac dát než minulý rok.

Od 1. júla 2022 začal platiť nový vzorec pre výpočet dát využiteľných v EÚ roamingu. Týka sa to všetkých zákazníkov, ktorí cestujú do krajín v rámci členských štátov Európskej únie, Islandu, Lichtenštajnska, Nórska, Veľkej Británie (zatiaľ) a Severného Írska. Nariadenie o veľkoobchodných cenách, ktoré si medzi sebou platia operátori za využívanie služieb zákazníkov v roamingu, je platné do roku 2032. Za ten čas sa budú ceny volaní, SMS a dát postupne ešte znižovať. 

Na rok 2024 je určená maximálna veľkoobchodné ceny za 1 GB dát vo výške 1,55 eur (bez DPH). Od 1. januára 2025 sa zníži na 1,30 eur, 1. januára 2026 na 1,10 eur a od 1. januára 2027 na 1,00 eur. V tejto výške zostane cena za gigabajt prenesených dát až do 30. júna 2032. 

Vďaka zníženiu veľkoobchodnej ceny získajú zákazníci vyšší objem dát bezplatne využiteľných po cestách EÚ. Do vzorca na výpočet voľného objemu sa zadáva veľkoobchodná cena, ktorá z roka na rok klesá. Nový vzorec od 1. januára 2024 má podobu 2 x mesačný poplatok bez DPH za paušál delené 1,55 eurami (výsledok je v gigabajtoch).

Koľko dát (minút, SMS) môžete pri ceste po krajine Európskej únie vyčerpať bez príplatku, sa dozviete na webe svojho operátora a takisto z informačnej SMS-ky, ktorú dostanete po prekročení hraníc. V prípade, že zákazníci budú používať roaming viac, než povoľujú pravidlá primeraného využívania, môže si operátor účtovať príplatok, ktorý ale nesmie byť vyšší ako vyššie uvedený limit veľkoobchodnej ceny roamingu.

Zdroj: europa.eu

Diskusia k článku:

Začať diskusiu