V Google Play pribudnú informácie o zhromažďovaní a zdieľaní vašich dát v aplikáciách

Novinka sa zavádza postupne a používateľom poskytne informácie o tom, ako sa zhromažďujú, zdieľajú a zabezpečujú ich údaje v jednotlivých aplikáciách.

Bezpečnosť dát a citlivých údajov je veľká téma, ktorej sa viaceré spoločnosti neustále prispôsobujú a vylepšujú ich ochranu. Medzi také patrí aj Google, ktorý v obchode Play spúšťa novú funkciu, sekciu Bezpečnosť údajov

Každá aplikácia, ktorú si do svojho mobilu, tabletu alebo smart hodiniek nainštalujete, vyžaduje na svoje fungovanie povolenia na získavanie rôznych údajov. Málo kto si ich zrejme pozrie vopred a ešte menej používateľov vie, že môže povolenia v nastaveniach neskôr zmeniť, prípadne úplne zakázať. 

Po kliknutí na obrázok sa spustí animácia.

Postupne sa začne v Google Play zobrazovať sekcia Bezpečnosť údajov, pričom vývojári majú čas do 20. júla túto sekciu vo svojich aplikáciách vyplniť. 

Aj doteraz ste našli v podrobnostiach aplikácie informácie o povoleniach aj s vysvetlením, prečo to softvér vyžaduje. Nová funkcia ide viac do hĺbky a ukazuje, či a aké vaše dáta zdieľa vývojár aplikácie s treťou stranou, teda ku komu vaše údaje ešte idú, a ako vývojári zabezpečujú vaše údaje po stiahnutí aplikácie.

Takisto sa dozviete, či aplikácia potrebuje tieto údaje na fungovanie, alebo či je tento zber údajov voliteľný a vy ho môžete neskôr vypnúť. 

O tom, či aplikácia použila fotoaparát, polohu alebo mikrofón sa už dnes dozviete z malej ikonky, ktorá sa zobrazuje v pravom hornom rohu displeja. Nastavenie povolení jednotlivých aplikácií si viete upraviť v nastaveniach -> Aplikácie -> Povolenia. 

Zdroj: blog.google.com


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu