V čom sa líši HarmonyOS od Androidu a iOS

Názov operačného systému Harmony nie je náhodný. Naznačuje zameranie platformy na prepojenie rôznych typov zariadení pre lahšiu a jednoduchú spoluprácu medzi nimi. Čo presne ale HarmonyOS je a ako sa líši od systémov iOS a Android?

Huawei priniesol vlastný operačný systém HarmonyOS určený nielen pre smartfóny, ale aj ďalšie inteligentné zariadenia a svet IoT. V tlačovej správe vysvetľuje, aké sú hlavné rozdiely medzi jeho platformou, Androidom a iOS.

Operačné systémy od spoločností Apple aj Google boli operačné systémy určené predovšetkým pre smartfóny. To vysvetľuje, prečo tablety s Androidom často trpia problémami so škálovaním aplikácií a prečo iPad nedokázal spoľahlivo pracovať na viacerých úlohách naraz, pokiaľ nedostal vlastný softvér oddelený od iOS. Dnes tablety Applu bežia na iPadOS. 

HarmonyOS od Huawei sa chce stať lídrom novej generácie operačných systémov - takpovediac OS 2.0 - kde je softvér od začiatku navrhnutý a vytvorený pre širokú škálu vzájomne spolupracujúcich zariadení. 

Huawei chce ísť podobnou cestou ako Google. Android sa začal rýchlo rozvíjať vďaka prístupu založenom na otvorenom zdrojovom kóde a voľnom použití. HarmonyOS pôjde rovnakou cestou. Systémy Applu sú uzavreté. Obľúbenosť iOS dosiahol výrobca najmä vďaka popularite jediného produktu - iPhonu. 

Huawei má oveľa širšie obchodné portfólio než Apple, a tak môže vytvárať rozmanitú škálu hardvéru, ktorú nazval ekosystémom "1 + 8 + N". Pre ekosystém svojich zariadení Huawei od základu vytvoril veľmi univerzálny operačný systém, ktorý vyžaduje iba 128 MB RAM. 

Vďaka tomu môže bežať na technicky menej náročných produktoch aj na prémiových zariadeniach. Či už sa jedná o smartfón, inteligentné hodinky, tablet alebo počítač. HarmonyOS prináša jednotný operačný jazyk pre každé zariadenie.

Napríklad si v telefóne otvoríte aplikáciu s mapami a po výbere cieľa cesty sa vám tento cieľ zobrazí na monitore vášho vozidla, akonáhle do neho nastúpite. Keď dorazíte na miesto a vystúpite z auta, mapa sa plynule presunie na hodinky. Táto súčinnosť vyžaduje, aby zariadenia používali jeden spoločný jazyk a mali inteligentné sieťové funkcie. Toto nie je pre Huawei, vďaka desiatkam rokov skúseností v oblasti telekomunikácií, žiadny problém. 

V Číne už bol HarmonyOS zavedený v celom rade spotrebiteľských zariadení Huawei - od smartfónov cez tablety, smart hodinky až po slúchadlá. V Európe a ďalších regiónoch postupuje distribúcia systému pomalšie. Dôvodom je, že Huawei chce zabezpečiť, aby bol softvér nielen dostatočne vyvinutý, ale mal aj dostatočný počet partnerov pre daný región. 

Nedávno prišiel na náš trh tablet Huawei MatePad 11 (základné info), a tak si HarmonyOS môžu vyskúšať aj slovenskí zákazníci. 

Systém HarmonyOS je navrhnutý tak, aby bežal natívne na všetkých zariadeniach Huawei. Vďaka tomu môžu vývojári aplikácií vytvárať aplikácie, ktoré toto prepojenie využijú. Aj keď to bude trvať nejaký čas, spoločnosť Huawei si dala za cieľ podporiť domácich vývojárov aj vývojárov po celom svete. Motiváciou sú peňažné odmeny. 

V súčasnosti má obchod s aplikáciami AppGallery 490 miliónov aktívnych používateľov a v roku 2020 zaznamenal 384,4 miliardy stiahnutí. Toto číslo v roku 2021 výrazne vzrástlo. K dnešnému dňu sa v Huawei zaregistrovalo viac než 1,8 milióna vývojárov.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu