Ústavný súd pozastavil zber lokalizačných dát z mobilu

Zákon, ktorý umožňoval zber dát od mobilných operátorov v boji proti ochoreniu Covid-19 schválili poslanci minulý mesiac. Ústavný súd nedávno rozhodol, že táto časť zákona nie je v poriadku.

Sporná časť zákona, ktorá dovoľovala sledovanie ľudí za pomoci dát od mobilných operátorov, bola pozastavená. Ústavný súd bude skúmať, či je v súlade s našou ústavou. 

Podľa Ústavného súdu "časť pozastavenej právnej úpravy nebola dostatočne určitá, pretože umožňovala štátnej moci spracúvať osobné údaje bez toho, aby bol jednoznačne vymedzený účel takého spracúvania a spôsoby nakladania s osobnými údajmi."

Súd zároveň spomenul, že v zákone chýbali potrebné garancie proti prípadnému zneužitiu osobných údajov. Nebol ani určený nezávislý dohľad, ktorý by kontroloval, ako štátni úradníci so spracovávanými osobnými údajmi nakladajú. 

Pripravovanej mobilnej aplikácie, ktorá má zbierať anonymné lokalizačné dáta a umožňovať sledovanie dodržiavania domácej karantény, by sa pozastavenie časti zákona týkať nemalo. Isté to bude až po oficiálnom zverejnení rozhodnutia súdu. 

Zdroj: dennikn.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu