USA má už čoskoro obnoviť firmám licencie pre obchod s Huawei

Veci sa hýbu ďalej a vláda USA začína spracovávať žiadosti firiem o špeciálne licencie, ktoré im umožnia obchod s Huaweiom. Ich počet sa od dohody prezidentov spred 4 mesiacov zdvojnásobil.

Začiatkom júla vyšiel optimistický článok, ktorý hovoril, že obchodná vojna končí, Huawei môže znova spolupracovať s americkými firmami. Po stretnutí Trumpa s čínskym prezidentom Xi Jinpingom lídri avizovali, že obe krajiny obnovia svoje obchodné rokovania a USA odložia zavádzanie opatrení voči Číne na neurčito. 

Od tohto momentu uplynuli štyri mesiace a situácia sa nevyriešila tak rýchlo, ako mnohí očakávali. Americké ministerstvo obchodu  v júli oznámilo vydávanie špeciálnych licencií pre miestne technologické spoločnosti, ktoré majú záujem obchodovať s Huaweiom. 

Vzťahovali sa iba na bežne dostupné komponenty, ktoré nepredstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť. Hneď potom nastal silný záujem výrobcov a žiadosť o licencie si zaregistrovalo viac než 130 amerických spoločností. Americký minister obchodu Wilbur Ross potvrdil, že časom sa počet žiadostí zdvojnásobil na 260. Registrácie firiem sú už v štádiu riešenia, no vláda upozorňuje, že nie všetci, ktorí sa zapojili, môžu očakávať zelenú. 

Jedným z najdôležitejších žiadateľov je spoločnosť Google. Huawei už na zákaz používať jeho služby doplatil modelom Mate 30 (viac v článku Huawei Mate 30 príde bez podpory Google služieb, európska dostupnosť je neznáma). Aj to je dôvod, prečo sa novinke najviac darí v Číne, kde používatelia produkty Googlu nevyhľadávajú. 

Vláda USA dodáva, že riešenie obchodu s Huaweiom je už veľmi blízko konca prvej fázy. Obnova licencií by tak mala nasledovať už čoskoro. Žiadny konkrétny dátum však nebol stanovený. 


Zdroj: Bloomberg

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease05.11.2019 - 03:26 Trvalý odkaz

".. v Číne, kde používatelia produkty Googlu nevyhľadávajú."

Dobrý fór,
Služby Google sú v Číne blokované. Okrem Google maps, ktorý je oficiálne prístupný.

Celá diskusia 1 príspevok