USA: Huawei má zadné vrátka s prístupom do sietí na celom svete

Pomerne silné slová na adresu čínskeho výrobcu adresoval americký poradca pre bezpečnosť Robert O'Brien. Obvinil Huawei, že už vyše 10 rokov má prístup k citlivým informáciám, s ktorými obchoduje.

Veľká Británia zrejme dovolí Huaweiu vybudovať v krajine 5G infraštruktúru, čo vládu USA prirodzene nenecháva chladnou. Obchodná vojna už bola niekoľkokrát na prahu konca, no veci aj naďalej trvajú. 

O tom, že sa americký a čínsky prezident dohodli na ukončení sporov sme vás informovali začiatkom júla v článku Obchodná vojna končí, Huawei môže znova spolupracovať s americkými firmami

Dohodnuté opatrenia však stále neprešli do praxe v plnom rozsahu a celú kauzu teraz podnecuje USA najnovším vyhlásením, že Huawei má zadné vrátka k sieťam na celom svete už vyše 10 rokov. Konkrétne ide o tvrdenie amerického poradcu pre bezpečnosť, Roberta O'Briena. 

Huawei má podľa neho vraj prístup k citlivým informáciám v systémoch, ktoré spravuje, a s ktorými následne obchoduje. K celému obvineniu majú existovať aj dôkazy. Čínsky výrobca má mať zadné vrátka bez toho, aby o nich informoval druhú stranu. 

O'Brien svoje tvrdenia ničím nepodložil, pretože má ísť o vysoko utajované informácie. Bližšie podrobnosti však mali byť poskytnuté Veľkej Británii a Nemecku. Huawei obvinenia popiera a jeho zamestnanci údajne nemajú prístup k sieti do takej miery. 

Zdroj: wsj.com


 

Diskusia k článku:

Marián Petrík13.02.2020 - 10:25 Trvalý odkaz

už mi tí hn-usáci riadne lezú na nervy. tvária sa, ako keby oni nikdy nikoho nešpehovali. veď aj teraz majú akúsi aféru. celé je to o biznise. dokonca som zachytil správu, že hn-usáci chcú kúpiť nokiu a erixon. prečo asi? chcú tam namontovať svoje zadné dvierka.

Celá diskusia 1 príspevok