Úložisko PlayStation 5 nebude možné rozšíriť hneď po vydaní

Nová konzola od Sony ponúkne rýchle SSD s kapacitou 825 GB. Ak by vám to nestačilo, po vydaní PS5 nemáte na výber. Rozšírenie úložiska bude možné až časom, po vydaní softvérovej aktualizácie.

Nová konzola PlayStation 5 u nás vychádza 19. novembra. Bude k dispozícii v dvoch verziách - štandardnej aj bez diskovej mechaniky s rýchlym SSD úložiskom. Jeho celková kapacita je 825 GB, z ktorých dostupné miesto pre hráčov bude 667 GB. Zvyšok je vyhradený pre systém. Vzhľadom na veľkosť hier novej generácie ide pomerne o malý úložný priestor, ktorý bude možné podľa Sony rozšíriť. Hneď po vydaní na to však zabudnite. 

Rozšírenie úložiska bude podmienené budúcou softvérovou aktualizáciou, bez ktorej do konzoly nový disk nenainštalujete. PS5 má štandardný slot M.2 pre SSD disky s rozhraním PCIe 4.0, ktoré musia dosahovať rýchlosť 5,5 GB/s, aby spĺňali požiadavky konzoly. Okrem toho je dôležitá aj fyzická veľkosť. 

 

Prídavný disk musí byť dostatočne tenký, aby sa zmestil do tela konzoly a tiež kompatibilný s I/O radičom od Sony. Je jasné, že tieto požiadavky nespĺňa každý dostupný SSD disk na trhu. Výrobca tak musí vykonať testovanie, ktorého výsledkom by mal byť oficiálny zoznam kompatibilných SSD diskov. 

 

Potom zrejme príde na rad samotná aktualizácia. Do tej doby si budete musieť vystačiť so štandardným úložiskom, prípadne môžete využiť aj externý disk, ktorý však nebude taký rýchly ako interné SSD. Pre porovnanie, Microsoft s novým Xboxom Series X zaujal odlišný prístup a už od vydania ponúkne možnosť rozšíriť úložisko vďaka oficiálnemu partnerovi, ktorým sa stal známy výrobca diskov Seagate.

 

Zdroj: theverge.com


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu