Twitter zablokoval účet Donalda Trumpa

Sociálna sieť reaguje na násilné udalosti v budove Kongresu, na ktorých môžu mať podiel aj posledné tweety čoskoro bývalého prezidenta Trumpa. Ak ich neodstráni, jeho účtu hrozí trvalý ban.

Odchod čoskoro bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa sa nezaobišiel bez problémov. Formálne potvrdenie výsledku volieb, ktoré vyhral Joe Biden, sprevádzalo násilné vniknutie Trumpovych prívržencov do budovy Kongresu. 

Ich vyčínanie si podľa dostupných informácií vyžiadalo štyri obete. Na udalosti reagoval aj Twitter, ktorý na 12 hodín zablokoval Trumpov účet. Dôvodom je bezprecedentná a pretrvávajúca násilná situácia vo Washingtone a tri prezidentove tweety, ktoré majú vážne porušovať podmienky Twitteru. 

Trumpove príspevky boli v rozpore s politikou občianskej integrity, ktorú sociálna sieť prijala tesne pred začiatkom prezidentských volieb. Zakazuje pokusy o manipuláciu alebo narušenie občianskych procesov, čo sa týka aj šírenia nepravdivých či zavádzajúcich informácií. 

Trumpov účet sa dostal do problémov po tom, čo prezident počas udalostí v Kongrese nahral video. V ňom síce posielal svojich prívržencov domov, no potom naďalej trval na tom, že výsledok volieb je podvod. Tým ešte viac podnecoval konanie výtržníkov. Zároveň ich nazval veľmi výnimočnými ľuďmi. 

Práve to bolo jedným z troch príspevkov, ktoré Twitter zakázal a označil varovaním, ktoré poukazovalo na riziko násilia. Zároveň nasmeroval používateľov na web týkajúci sa overenia faktov ohľadom výsledkov prezidentských volieb. Treba dodať, že ak Trump nezmaže svoje rozporuplné tweety sám, jeho účet môže byť zablokovaný už natrvalo. 


Zdroj: Twitter

Diskusia k článku:

Začať diskusiu