Trvalo to 15 rokov, ale podarilo sa. Optika od Telekomu je už pre milión domácností

Okrúhle číslo dosiahol operátor po pätnástich rokoch od štartu služby. Optická sieť je medzi technológiami primárna sieť budúcnosti, ktorá má životnosť aj desiatky rokov.

Služby Telekomu môže na optickej sieti používať aktuálne už milión slovenských domácností. Ak by sme sa pozreli na vlastné pokrytie optikou, dostali by sme sa k číslu 930-tisíc. Zvyšných 70-tisíc je vykrytých vďaka spolupráci s Orangeom, ktorá odštartovala v minulom roku. 

Telekom začal s výstavbou optickej siete pred 15 rokmi vo Zvolene. Prvým míľnikom v budovaní optickej siete bolo dosiahnutie méty 100-tisíc pokrytých domácností v októbri 2008. Pol milióna domácností dosiahol operátor o desať rokov neskôr. Vidno tak, že vysoké tempo výstavby prebieha najmä posledné štyri roky. 

Optická sieť je medzi technológiami primárna sieť budúcnosti, ktorá má životnosť aj desiatky rokov. Telekom plánuje pokračovať vo výstavbe optickej, pričom ďalšie domácnosti by mohli byť pokryté aj iným spôsobom, napríklad optikou vzduchom, alebo cez nové partnerské spolupráce. 

Aktuálne Telekom poskytuje produkty s maximálnou rýchlosťou 1 Gbps, ale možnosti optickej siete sú oveľa vyššie. Kým mobilné generácie sietí sa menia v časovom intervale 7 až 10 rokov, na optickej sieti Telekom poskytuje internet či digitálnu TV už 15 rokov a má potenciál na ďalšie dekády.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu