TOP 9 smartfónov nad 800 eur (leto 2019)

To najlepšie z najlepšieho. Náš letný prehľad tých najlepších smartfónov zakončujeme kategóriou high-endov.

Aj toto leto sme si pre vás pripravili prehľad tých najlepších smartónov, ktoré si môžete kúpiť s rôzne veľkým rozpočtom. Pokryli sme tých, ktorí potrebujú smartfón len na volanie a občasné surfovanie na internete, nechcú investovať viac než pár stoviek aj zákazníkov uvažujícich o výkonnom mobile pripravenom na pár rokov dopredu. 

Po rebríčkoch so zariadeniami do  do 150 eur250 eur350 eur500 eur a 800 eur prichádza ničím nelimitovaný zoznam, pri ktorom už môže byť pri pípaní platobnej karty v obchode ťažké zachovať pokerovú tvár. Ak však pôjde o mobil, ktorý držíte v rukách niekoľko hodín denne a počas týždňa urobí desiatky veľmi kvalitných fotografií, môže sa to stále oplatiť.

 

Apple iPhone XR (základné info)

Cena: od 849 eur (64 GB verzia)

Mnohí považujú najlacnejší z tria vlaňajších iPhonov za najlepšiu voľbu. Jeho displej je totiž väčší než na modeli XS a výdržou na jedno nabitie bezproblémov porazí aj XS Max. Ak teda hľadáte iPhone s najmenšou potrebou hľadania nabíjačky, máte víťaza. Podľa našej recenzie Apple iPhone XR - farebný experiment to budú dva dni úplne bez problémov. 

Daňou za nízku spotrebu je však nízke rozlíšenie displeja. Niekomu to vadiť nebude, iní ho považujú za nehodné zariadenia s takouto cenovky. Vaše oči si ale po pár dňoch zvyknú aj naňho, aj na väčšie okraje displeja. 

Vo vnútri to bude stále takmer bezchybný iPhone so spoľahlivým iOS, garantovanými aktualizáciami na nové verzie operačného systému ktoré prežijú celý mobil a špičkovým čipsetom Apple A12, rovnako rýchlym ako v prípade drahšej dvojice. Tie isté výsledky dostanete aj od 12 Mpix fotoaparátu, hoci nemá druhý teleobjektív a režim Portrét rozostruje pozadie len okolo tvárí, nie statických objektov. Môžete si však kúpiť apku, ktorá to dokáže aj tak. 

 

Huawei P30 Pro (základné info)

Cena: od 899 eur

Zástupca Huaweiu prišiel v poslednej generácii s vyššou cenovkou, no obhájiť ju majú najmä výborné a technicky prepracované fotoaparáty. Hlavným ťahákom je 40 Mpix senzor kombinovaný s 20 Mpix širokouhlým sekundárnym a 10 Mpix tele-fotoaparátom. 

Širokáč na rozdiel od všetkej konkurencie zaostruje a zoom dokáže vzdialené objekty priblížiť až 5-násobne. Telefón sa právom stal miláčikom testerov v združení DxOmark. 

Nezaostáva ani Kirin 980, voliteľne až 8 GB RAM a 256 GB úložisko podporené 4200 mAh akumulátorom zaručujúcim extrémne dlhú výdrž. Škoda len ignorácie tradičných microSD kariet a vysokej hmotnosti, ktorá atakuje 200 gramov. Našu recenziu hľadajte pod názvom Huawei P30 Pro - päťnásobné priblíženie a solídna výdrž.

 

Samsung Galaxy S10 (základné info) alebo Galaxy S10+ (základné info)

Cena: od 899 eur / 999 eur 

Konkurent iPhonov od Samsungu poteší nižšou cenou, tradičnou podporou pamäťových kariet, otvorenejším operačným systémom, väčšími úložiskami a minimálne v noci lepšími fotoaparátmi. Generačne novia dvojica sa tiež môže pochváliť výbornými širokouhlými fotoaparátmi, na ktoré jabĺčkári ešte stále čakajú. 

Hlavný 12 Mpix fotoaparát má meniteľnú clonu, tá sa však ako rozhodujúca zrejme neukázala ani po niekoľkých mesiacoch. Za seba hovorí skôr všeobecne vysoká kvalita výslednúch záberov. 

Medzi menším a väčším modelom si budete vyberať na základe 6,1-palcového alebo 6,4-palcového QHD+ Dynamic AMOLED displeja s podporou HDR10+ a potláčaním vyžarovania modrého svetla. A samozrejme, aby sme nezabudli, rozdiel je tiež v 3400 mAh alebo 4100 mAh batérii, ktorá by nás zrejme presvedčila skôr na Plusko. Recenzie hľadajte pod názvami Samsung Galaxy S10 - zlatá stredná cesta a Samsung Galaxy S10+ - pár krokov vpred, ani jeden späť. 

 

Samsung Galaxy Note10 (základné info) alebo Galaxy Note10+ (základné info)

Cena: od 949 eur / 1099 eur 

Narovinu, menší Note10 vás podľa reakcií pod základným infom väčšinou sklamal. 6,3-palcový Full HD+ displej horší ako pri Galaxy S10/S10+, len 256 GB verzia bez možnosti používať microSD karty a nevýrazná 3500 mAh batéria? Lákavá farebná verzia Aura Glow a sranda s rozostrovaním pozadia aj pri videách to asi nezachráni a ak nutne nepotrebujete pero S Pen pri ušetrení každého eura, niektorá z S10-tok bude lepšou voľbou. Hoci recenzia Samsung Galaxy Note 10 - kompaktný pracant s perom, je pomerne pozitívna. 

Skutočným desiatym Note a ozajstným nástupcom je tento rok Note10+. Do strán natiahnutý 6,8-palcový displej s rozlíšením 1440 x 3040 bodov, silná 4300 mAh batéria, 12 GB operačnej pamäte v kombinácii s 256 GB alebo 512 GB priestorom, to už je trochu iná káva. 

S týmito parametrami si viac užijete aj vylepšené pero S Pen a podporu DeX po pripojení k veľkému monitoru alebo televízoru.

 

Sony Xperia 1 (základné info)

Cena: od 939 eur 

V triede high-endov chce byť stále aj Sony. Jeho Xperia 1 zaujme najmä unikátnym 4K displejom s pomerom strán 21:9, ktorý spĺňa aj tie najprísnejšie kritériá. Vďaka OLED technológie ponúkne výborný kontrast a farby, HDR štandard zas má plne spolupracovať s apkou Netflixu alebo Amazon Prime Video. 

Ak však nepatríte k nadšencom pre filmy a seriály, alebo sa vám zdá čudné hltať ich z 6,5'' displeja, už to taká sláva nie je. Len 3300 mAh batériu pri takomto rozlíšení nemožno označiť inak ako za sklamanie, hoci ponúka rýchle aj bezdrôtové nabíjanie. 

Snapdragon 855 a 6 GB RAM samozrejme obstojí, ale 128 GB úložisko je na multimediálny mobil trochu málo. Aj 12 Mpix fotoaparát s teleobjektívom a širokouhlou optikou je oproti Apple a Samsungu skôr o jeden kvalitatívny level pozadu. Skrátka, všetko by bolo v poriadku, ak by bola Xperia 1 v niektorom z predošlých výberov, a nie v tom nad 800 eur. Kompletnú recenziu hľadajte pod názvom Sony Xperia 1 - úzka vlajka so 4K displejom.

 

Apple iPhone XS (základné info) alebo iPhone XS Max (základné info)

Cena: od 1149 eur / od 1249 eur (64 GB verzia)

Majú rovnaké procesory a rovnaké fotoaparáty, ktorým zatiaľ chýba širokouhlá alternatíva. Líšia sa len hmotnosťou, veľkosťou displejov a podľa Applu aj výdržou, kedže pri modeli XS Max môžete počítať s približne hodinou prevádzky navyše. 

Možno to môže znieť zvláštne, ale naším favoritom by bol zrejme aj pri neobmedzenom bankovom konte 5,8'' iPhone XS. Aj pri prechode so starších Pluskových modelov ponúkne vďaka inému pomeru strán väčšiu obrazovku a zostáva pritom jednoducho ovládatelný jednou rukou. Vo vrecku o ňom často ani nebudete vedieť. 

6,5'' iPhone XS Max váži viac než 200 gramov a hoci je jeho pôdorys rovnaký ako pri iPhonoch 7/8 Plus, v priamom porovnaní sa môže zdať akýsi priveľký. Podľa recenzií Apple iPhone XS - veľa kriku pre ničApple iPhone XS Max - nech konkurencia závidí sa však môžete rozhodnúť aj sami.

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu