TOP 8 smartfónov nad 800 eur (zima 2021)

Náš posledný výber pracuje s naozaj veľkorysým rozpočtom. Nad 800 eur kúpite výborne vybavené smartfóny, pri ktorých by ste kompromisy hľadali už len ťažko. Samozrejmosťou je vysoký výkon, špičkový fotoaparát a pokročilé funkcie.

Google Pixel 6 5G 8 GB / 128 GB  (základné info)

Cena: 789 eur

Výber otvára skvele vybavený Pixel 6 od Googlu, s vlastným osemjadrovým čipom Tensor. Medzi jeho najväčšie výhody patrí rýchly chod systému a lepšia ochrana používateľských dát. Samozrejmosťou je operačný systém Android 12. Pri ňom Google sľubuje, že používatelia Pixelov 6 dostanú najnovšie aktualizácie na obdobie až päť rokov. Z ďalšej výbavy je tu 6,4” s Full HD+ rozlíšením a pomerom strán 20:9, ktorý chráni sklo Gorilla Glass Victus. 

Čítačka odtlačkov je integrovaná priamo do displeja a úložisko má 128 GB. Je síce dosť veľké, ale niektorých používateľov nepoteší, že sa nedá rozšíriť SD kartami. Zadnú stranu Pixelu 6 chráni sklo Gorilla Glass 6. Vyníma sa na nej hlavný 50 Mpix fotoaparát s clonovým číslom f/1.85, optickou stabilizáciou obrazu a laserový snímač automatického zaostrovania. Zvládne nahrávať 4K videá v 60 fps a dopĺňa ho predná 8 Mpix kamera. Nechýba ani odolnosť voči vode IP68 či rýchle 30 W nabíjanie. Ak túžite po teleobjektíve, vyššej obnovovacej frekvencii displeja a silnejšej batérii, na výber máte aj Pro verziu Pixelu 6 (základné info). Priplatíte si asi 250 eur.

OnePlus 9 Pro 5G 256 GB (základné info)

Cena: 939 eur 

Tohtoročný OnePlus 9 Pro patrí do kategórie prémiových dual SIM androidov. Ponúkne špičkový výkon, ktorý kombinuje Snapdragon 888, 12 GB RAM a 256 GB úložisko. Jeho špecialitou je však nový fotoaparát Hasselblad Camera for Mobile. Prináša niekoľko prelomov vo fotografii smartfónov zameraných na nový štandard spoločnosti pre farebný výkon smartfónu - Natural Color Calibration with Hasselblad. 

Je tu veľký 6,7-palcový Fluid AMOLED displej s pomerom strán 20,1:9. Pýši sa jemným rozlíšením 1440 x 3216 bodov a ochranou Gorilla Glass. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 48 Mpix a dopĺňa ho 50 Mpix širokouhlý snímač. Špecialitou sú kvalitné makro zábery od vzdialenosti 4 cm. Osemmegapixelový teleobjektív ponúka 3,3-násobné (77 mm) priblíženie s optickou stabilizáciou. Je tu aj špeciálny čiernobiely fotoparát, ktorý spolupracuje s hlavným a pridáva viac detailov. Samozrejmosťou je 8K video pri 30 fps a 4500 mAh batéria, ktorá sa naplno nabije už za 29 minút. 

Samsung Galaxy Z Flip3 5G 8 GB / 128GB  

Cena: 998 eur

Ak hľadáte niečo netypické, čo vzbudí záujem okolia, Galaxy Z Flip 3 rozhodne nebude zlou voľbou. Ponúkne revolučnú skladaciu konštrukciu, ktorá sa otvára ako klasické véčko. Oproti predchádzajúcej generácii je tu odolnosť voči vode IPX8, stereo reproduktory Dolby Atmos a oveľa väčší, takmer dvojpalcový informačný displej na vonkajšej strane konštrukcie. 

Poslúži vám na ľahké čítanie správ či notifikácií bez toho, aby ste smartfón museli otvárať. Bohatý výkon poskytne Snapdragon 888 kombinovaný s 8 GB RAM a 128 GB úložiskom, kde však chýba podpora SD kariet. Čítačka odtlačkov je tu v bočnej strane konštrukcie, ktorá po roztvorení láka na hlavný 6,7” AMOLED displej s Full HD+ rozlíšením. Hlavný fotoaparát má 12 Mpix a dopĺňa ho predná 10 Mpix kamera. Je tu veľa zaujímavých foto funkcií a na výber máte rôzne farebné prevedenia. 

Asus ROG Phone 5s 16 GB / 512 GB  (základné info)

Cena: 1098 eur 

Hráčov rozhodne poteší Asus ROG Phone 5, ktorý ponúka nekompromisný výkon. Vďaka kombinácii Snapdragonu 888 a až 16 GB RAM zvládne akúkoľvek modernú hru pri najvyšších grafickych nastaveniach. O množstvo hier sa postará veľkoobjemové úložisko s kapacitou až 512 GB. Zo špeciálnych funkcií sú tu napríklad herné ovládacie prvky AirTrigger 5 a ikonický zvukový systém GameFX. 

O zahrievanie sa stará chladenie AeroActive Cooler 5, s ktorým by ROG Phone 5 nemal byť horúci ani po dlhšej dobe hrania. Pýchou telefónu je aj 6,8-palcový AMOLED displej s rozlíšením 1080 x 2448 bodov, so 144 Hz obnovovacou a 360 Hz dotykovou frekvenciou. Výbavu uzatvára 64 Mpix snímač s nahrávaním aj 8K videí s 30 fps, 13 Mpix širokouhlý a 5 Mpix fotoaparát určený na snímanie makro záberov. Predná 24 Mpix kamera zvládne maximálne Full HD video. Samozrejmosťou je aj veľká 6000 mAh batéria s rýchlym 65 W nabíjaním. 

Apple iPhone 13 Pro 128 GB (základné info)

Cena: 1149 eur

Najvybavenejší iPhone 13 vo verzii Pro zaujme nielen špičkovým výkonom, ale aj vylepšenými fotoaparátmi a 6,1” OLED displejom s až 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Dizajn zostáva rovnaký, ale samotný výrez prednej kamery je tu tentokrát o 20 % menší. Displej chráni ochranná vrstva Ceramic Shield a nechýba ani odolnosť IP68. Vďaka nej by mal iPhone 13 Pro zvládnuť ponotrenie do 1,5 metrovej hĺbky, v ktorej bez poškodenia prežije až 6 hodín. 

Sú tu tri vylepšené fotoaparáty, z ktorých každý podporuje nočný režim. Hlavný 12 Mpix senzor je väčší a prepustí viac svetla. Fanúšikov videa poteší filmársky režim s rôznymi možnosťami úprav, ktoré Apple prirovnáva k skutočným filmom. Výbavu uzatvára rýchle 20 W káblové a 15 W bezdrôtové nabíjanie. V danej cenovej kategórii máte model 13 Pro so 128 GB úložiskom. 

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 12 GB / 256 GB (základné info)

Cena: 1249 eur   

Model Galaxy S21 Ultra ponúka špičkovú výbavu bez kompromisov pre najnáročnejších používateľov. Od ostatných súrodencov radu S21 sa líši jemnejším rozlíšením displeja, vyššou kapacitou pamätí a fotoaparátom s vyšším rozlíšením na hlavnom snímači, ale aj dvojicou teleobjektívov s optickou stabilizáciou. Ponúka tiež automatické zaostrovanie pri širokouhlom fotoaparáte a predná kamera má rozlíšenie 40 Mpix. Nový čip Exynos 2100 vyrobený 5 nm technológiou dopĺňa 12 GB, čo v konečnom dôsledku stačí aj na tie najnáročnejšie aplikácie. Po stránke úložiska tu máte veľkorysých 256 GB bez podpory SD kariet, ktoré vám však pravdepodobne chýbať vôbec nebudú. 

Čítačka odtlačkov je integrovaná do zaobleného 6,8” WQHD+ displeja. Príjemným bonusom je certifikácia odolnosti IP68 a stereo reproduktory vyladené firmou AKG. Batéria s 5000 mAh kapacitou podporuje 25 W káblové a 15 W bezdrôtové nabíjanie. Hlavný 108 Mpix snímač s clonovým číslom f/1.8 a optickou stabilizáciou dokáže nahrávať 8K videá. OIS nájdeme aj pri dvojici 10 Mpix teleobjektívov. Jeden ponúka 3-násobné optické, druhý 10-násobné optické priblíženie. Štvrtý je 12 Mpix širokouhlý objektív so 120° uhlom záberu, automatickým zaostrovaním a nahrávaním 4K/60 fps videí. Fotoaparáty dopĺňa laserové zaostrovanie. 

Sony Xperia 1 III 5G 12 GB / 256 GB (základné info)

Cena: 1299 eur

Tohtoročný top model od Sony nesie názov Xperia 1 III 5G. Patrí do prémiovej kategórie a samozrejmosťou je špičkový výkon v zostave Snapdragon 888 + 12 GB RAM + 256 GB úložisko. Sony túto Xperiu vyvíjalo v spolupráci s odborníkmi, ktorí pracovali na fotoaparátoch Alpha, známych špičkovou technológiou automatického ostrenia. Netreba tak dodávať, že smartfón poteší hlavne nadšencov do fotenia. Na tých tu čaká mnoho sofistikovaných funkcií, ktoré na slovo počúva trojica 12 Mpix snímačov (hlavný, širokouhlý a teleobjektív). 

Real-time Tracking umožňuje fotografovať aj tie najnáročnejšie pohybujúce sa objekty s presným zaostrením. Xperia 1 III ponúka variabilný teleobjektív v kombinácii so snímačom Dual PD s ohniskovou vzdialenosťou až 105 mm. Už tradične je tu optická stabilizácia obrazu a optika ZEISS. Smartfón sa pýši 6,5” 4K HDR OLED displejom so 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Mnohých poteší aj sympatický minimalistický dizajn, ktorý vyniká v dave konkurencie orientovanej na okázalú zostavu zadných fotoaparátov. Xperia 1 III 5G je v tomto smere naozaj decentná. 

Samsung Galaxy Z Fold3 5G 256 GB (základné info)

Cena: 1799 eur 

Samsung má v danej cenovej kategórii najširšiu ponuku spomedzi všetkých vyrobcov. Popri nadupanom Galaxy S21 Ultra 5G a vyklápacom véčku Galaxy Z Flip 3 je tu ešte extravagantnejší Z Fold 3 5G. Ide o konštrukčne vylepšenú skladačku, ktorá sa otvára ako klasická kniha. Vďaka tomu patrí k smartfónom, ktoré okamžite zaujmú pozornosť vášho okolia. Nová konštrukcia podporuje odolnosť voči vode IPX8 a aktuálna skladacia technológia je kompatibilná aj s dotykovým perom S Pen. 

Z Fold 3 má tradične dvojicu displejov. Vonkajší je klasický s uhlopriečkou 6,2” a 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Pýchou telefónu je však vnútorný displej, ktorý po roztvorení ponúka až 7,6” uhlopriečku, vďaka ktorej hravo nahradí tablet. Zaujímavou novinkou je skrytá 4 Mpix predná kamera v hlavnom displeji. Samozrejmosťou sú rôzne funkcie zamerané na  multitasking, ktoré uľahčujú prácu a využívajú potenciál otváracieho displeja. Výbavu uzatvára špičkový výkon a trojica 12 Mpix fotoaparátov s možnosťou nahrávania 4K videí.

 

 

Diskusia k článku:

Michal13.12.2021 - 18:35 Trvalý odkaz

Pixel 6 som si zohnal ako náhradu za Pixel 3a. Musim uznať, že je naozaj výborný.

Celá diskusia 1 príspevok