TOP 8 smartfónov do 250 eur (zima 2021)

Smartfóny patria bezpochyby k tým najobľúbenejším vianočným darčekom. Široká ponuka je už dnes samozrejmosťou, a tak záleží len od preferencií používateľa a hlavne od rozpočtu.

Dnes sme si nastavili hranicu na 250 eur, ktorá v roku 2021 už dokáže ponúknuť dostatok muziky za rozumnú cenu. Veľmi ľahko tak môžete kúpiť slušný smartfón, ktorý poteší menej náročných používateľov a splní svoj účel. 

Ponuka výrobcov je pestrá a veľmi príjemným bonusom je, že v danom cenovom rozpätí viete kúpiť aj smartfón s podporou sietí 5. generácie. Rovnako ako po minulé roky, aj teraz sa budeme orientovať na základe cien z overených e-shopov. 

TCL 20L 4 GB / 128 GB (základné info)

Cena: 201 eur

Za dostupných 201 eur si od TCL kúpite model 20L,  ktorý zaujme kvalitným 6,67-palcovým Full HD+ displejom. Je dostatočne veľký a navyše má technológiu NTXVISION. Tá v reálnom čase vylepšuje obraz tak, aby čo najlepšie vynikli farby, jas a kontrast. Srdcom telefónu je čip nižšej strednej triedy Snapdragon 662, ktorému sekunduje 4 GB pamäť RAM. Je tu tiež dostatočne veľké 128 GB úložisko s možnosťou rozšírenia pamäťovými kartami. Po stránke výkonu ide o základ, ktorý by mal bez problémov zvládnuť prítomný Android 11 s nadstavbou TCL UI. 

Vzhľadom na cenu možno prekvapí až štvoritý zadný fotoaparát. Hlavný snímač ponúka rozlíšenie 48 Mpix a dopĺňajú ho 8 Mpix širokáč, 2 Mpix makro kamera a 2 Mpix hĺbkový fotoaparátu. Samozrejmosťou je aj predná 16 Mpix kamera. TCL 20L by sa tak nemal stratiť ani pri fotení a príležitostné snímky v dostatočnej kvalite zvládne ľavou zadnou. Výbavu uzatvára slušná 5000 mAh batéria s 18 W nabíjaním, ktorá by mala zaručiť dvojdňovú výdrž. 

Motorola Moto G60 6 GB / 128 GB (základné info)

Cena: 204 eur 

Ak s podobným rozpočtom cielite na známejšiu značku, Motorola Moto G60 by mohla byť to pravé. Má sympatický dizajn, v ktorom ukrýva solídnu výbavu v podobe Snapdragonu 732G. 6 GB RAM a 128 GB úložiska. Okrem toho má pekný Full HD+ IPS displej so 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Plusom je čítačka odtlačkov v bočnej stene pre tých, ktorí sú na túto polohu zvyknutí a odolnosť proti špliechajúcej vode. 

Medzi hlavné lákadlá modelu Moto G60 patrí 108 Mpix hlavný fotoaparát s clonou f/1.9 a nahrávaním 4K videí. Nechýba 8 Mpix snímač na makro zábery či širokouhlý fotoaparát s rovnakým rozlíšením. Za hlavným fotoaparátom nezaostáva ani selfie kamera s 32 Mpix rozlíšením a rovnakou možnosťou nahrávania 4K videí. Tento parameter je v danej cenovej kategórii ojedinelý. Vybavu uzatvára silná 6000 mAh batéria, ktorá podporuje 20 W nabíjanie. Dvojdňová výdrž by tak mala byť samozrejmosťou. 

Xiaomi Redmi Note 10 5G 4 GB / 128 GB (základné info)

Cena: 212 eur

Redmi Note 10 je našim prvým adeptom s podporou sietí 5. generácie a ľudovou cenovkou. Jeho kúpa tak môže byť prísľubom do budúcna alebo veľká výhoda v prípade, že vo vašom okolí už 5G je. O výkon sa tu stará čip MediaTek Dimensity 700 a 4 GB RAM. Nechýba dostatočne veľké 128 GB úložisko a možnosť rozšírenia o microSD karty, s ktorou navyše neprídete o funkciu dual SIM. 

Čítačka odtlačkov je umiestnená v bočnej stene. Redmi Note 10 5G beží na najnovšom Androide 11 s obľúbenou nadstavbou MIUI 12, ktorá pripomína iOS na iPhonoch. Fotovýbava sa sústredí na trojicu snímačov. Hlavný má 48 Mpix a sekunduje mu dvojica 2 Mpix fotoaparátov. Jeden je určený na makro zábery a druhý rozostruje pozadie. Prekvapivo chýba širokáč, ale okrem neho by ste tu už mali mať všetko podstatné. Spomenúť môžeme NFC na bezkontaktné platby, USB-C, 3,5 mm jack, 5000 mAh batéria a dokonca aj FM rádio či rýchle 18 W nabíjanie. 

Poco X3 Pro 6 GB / 128 GB (základné info)

Cena: 223 eur 

Poco X3 Pro už výkon vyššie spomínaných zariadení posúva o kúsok ďalej. Môže za to čip Snapdragon 860, ktorý poteší aj milovníkov mobilných hier, ktorým ponúkne aj bonus v podobe LiquidCool Technology 1.0 Plus. Ide o chladenie, ktoré by malo zabrániť prehrievaniu smartfónu aj počas dlhšieho hrania. Výkonnému čipu sekunduje dostatočných 6 GB RAM a stále slušné 128 GB úložisko. 

Všetko podstatné si vychutnáte na veľkom 6,67” Full HD+ displeji s ochranou Gorilla Glass 6. Má 120 Hz obnovovacou frekvenciou a 240 Hz vzorkovaciu frekvenciu, čo sú parametre opäť ideálne na hranie. Zadnej strane dominuje zaujímavo uložený štvoritý fotoaparát. Hlavný má 48 Mpix a podporuje technológiu 4 v 1 Super Pixels. Vďaka nej by mal robiť dostatočne jasné snímky aj v zhoršených svetelných podmienkach. Je tu aj širokouhlý snímač, makro fotoaparát a snímač hĺbky ostrosti. Chýba však podpora 5G. 

Realme 8 5G 6 GB / 128 GB (základné info)

Cena: 228 eur

Realme 8 5G je ďalším zástupcom najlacnejších smartfónov s podporou 5G. To patrí rovnako k jeho najväčším plusom. Na jeho prednej strane sa rozprestiera veľký 6,6” Full HD+ displej s pomerom strán 20:9 a 90 Hz obnovovacou frekvenciou. O výkon sa stará čip Dimensity 700 5G, 6GB RAM a v tejto cenovke štandardné 128 GB úložisko. Dovolím si tvrdiť, že vám bez problémov postačí na všetky vaše potreby. 

V prípade, že sa mýlim, môžete siahnuť po pamäťovej karte až do veľkosti 1 TB.  Dokonca tým neprídete ani o druhú SIM kartu, pretože je tu tzv. triple slot. Samozrejmosťou je nový Android 11 s nadstavbou Realme UI 2.0 a čítačka odtlačkov v bočnej stene. Pozor na fotoaparáty, ktoré klamú dizajnom a namiesto štyroch snímačov ponúknu len tri. Z nich hlavný má 48 Mpix s podporou nočného režimu. Širokouhlý objektív tu však chýba. 

Samsung Galaxy A32 5G 4 GB / 128 GB (základné info)

Cena: 229 eur

Model A32 5G poteší každého, kto hľadá známejšiu značku za rozumnú cenu. Dostanete tu prakticky mix všetkého, čo sme si zatiaľ spomínali pod značkou Samsung. Je tu podpora sietí 5. generácie a veľa fanúšikov si určite nájde aj minimalistický dizajn bez výraznej zostavy kamier na zadnej strane. Tie sú štyri a na pohľad pôsobia decentne. Hlavná má 48 Mpix a ďalšie tri slúžia na širokouhlé zábery, makro či rozostrenie pozadia, čo ocenite v režime portrétov. 

Galaxy A32 5G zvládne 4K videá, má 3,5 mm jack, podporu USB-C a dostatočne veľkú 5000 mAh batériu. Síce sa jedná o Samsung, ale chýbajú tu funkcie a možnosti z drahších modelov, na ktoré sme u výrobcu zvyknutí. Mám na mysli hlavne zvýšenú odolnosť voči vode a prachu či Always on displej. Ak ich považujete za dôležité, budete si musieť priplatiť alebo skúste radšej iný model z tejto ponuky. 

Huawei P40 Lite 6 GB / 128 GB (základné info)

Cena: 239 eur 

Z produkcie Huaweiu tu máme síce starší, ale stále veľmi dobrý model P40 Lite. Na trh prišiel ešte v prvej polovici minulého roka. Dnes však o priazeň bojuje ešte atraktívnejšou cenou. Za 239 eur dostanete smartfón poháňaný výkonným čipom Kirin 810, ktorý dopĺňa 6 GB RAM a 128 GB úložisko. P40 Lite má 6,4” IPS displej s Full HD+ rozlíšením, ktorý narúša len malá dierka na prednú 16 Mpix kameru. 

Zostava fotoaparátov vzadu pripomína iPhone a ponúka štyri snímače. Hlavný má 48 Mpix a dopĺňa ho širokouhlý, portrétový a makro objektív. Samozrejmosťou je podpora 4K videí (len vzadu) a Android 10 s nadstavbou EMUI 10. Pozor, Huawei P40 Lite nepodporuje Google služby. Na inštaláciu aplikácií poslúži obchod Huawei AppGallery, kde nemusíte nájsť všetko, čo zvyknete používať. V tom prípade môžete vyskúšať alternatívy známych aplikácií alebo rôzne neoficiálne spôsoby inštalácie. 

OnePlus Nord N10 5G 6 GB / 128 GB (základné info)

Cena: 241 eur

Výberu do 250 eur kraľuje OnePlus Nord N10 5G. Ide o naozaj veľmi slušný smartfón so sympatickým dizajnom, ktorému nechýba nič podstatné. Kombinácia Snapdragon 690 a  6 GB RAM ponúkne dostatok výkonu, ktorý môžete využiť aj na hry. Ako už názov napovedá, nechýba ani podpora 5G či 128 GB úložisko. OnePlus siahol po 6,5” Full HD+ displeji s pomerom strán 20:9 a 90 Hz obnovovacou frekvenciou, ktorý chráni Gorilla Glass 3. 

Čítačka odtlačkov je na zadnej strane, kde vyniká aj umiestnenie štyroch fotoaparátov. Nord N10 5G sa pýši hlavným 64 Mpix fotoaparátom a 119-stupňovým širokouhlým objektívom s 8 Mpix snímačom. Tie dopĺňa 2 Mpix makro a 2 Mpix monochromatickými objektívmi. Predná kamera má 16 Mpix a zvláda Full HD videá v 60 fps. Je tu tiež podpora microSD kariet, 4300 mAh batéria a rýchle 30 W nabíjanie. Príjemným bonusom sú stereo reproduktory. Chýba však zvýšená odolnosť voči vode.

 

Diskusia k článku:

shaggy27.11.2021 - 09:37 Trvalý odkaz

Poco X3 Pro 6 GB / 128 GB este do zajtra v NAY za 186 eurokorun.

Celá diskusia 1 príspevok