Tiny Tina's Wonderlands - bláznivá akcia vo fantasy svete

Spin-off série Borderlands dokonale naplní očakávania všetkých fanúšikov. Báť sa ho však nemusíte ani v prípade, že známu sériu nepoznáte. Tiny Tina totiž stojí na vlastných nohách a ponúka kvalitnú akciu aj pre nováčikov.

Stretne sa Tiny Tina, pohľadný chlapík menom Valentine, strelený robot a vy. Nie, toto nie je začiatok vtipu, ale nového spin-offu zo série Borderlands. Volá sa Tiny Tina's Wonderlands a útočí nielen na fanúšikov hlavnej slávnejšej série. 

Pokojne mu môžu dať šancu aj na úplne noví hráčov, ktorým Borderlands nič nehovorí. Žánrovo ide o lootovaciu strieľačku s RPG prvkami od štúdia Gearbox. Ak ste hrali Borderlands, pravdepodobne veľmi dobre viete, čo čakať. 

A možno sa vám ako prvá naskytá otázka, či je Tiny Tina's Wonderlands len akýsi reskin posledného dielu tejto známej série. Odpoveď na ňu nie je úplne priamočiara a povedal by som aj áno, aj nie. 

Spoznáte tu síce veľa prvkov a značná miera inšpirácie tu je, ale rozhodne to nie je na škodu. Navyše sa Tiny Tine vývojári venovali naozaj poctivo a nejedná sa len o akúsi lacnú kopírku slávnejšej značky. Veľa vecí je tu prekvapivo dotiahnutých naozaj veľmi dobre.

Často vás dokonca prekvapí fakt, že si vývojári dali záležať na každom detaile. Fanúšikovia tak v hre určite nájdu krásnu pridanú hodnotu. Na druhej strane novinku nemusíte obísť ani v prípade, že ste Borderlands nikdy nehrali. 

Týka sa síce jednej z obľúbených postavičiek série, ale jej svojský charakter spoznáte hneď na začiatku. Zároveň rozpráva svoj samostatný príbeh vo fantasy svete a chce mať aj vlastnú identitu. Preto vo výsledku môže osloviť nielen fanúšikov, ale aj nováčikov. 

Tiny Tina's Wonderlands kombinuje lootovaciu strieľačku s poctivou hrateľnosťou a RPG mechaniky. Aj keď sa točí okolo Tiny treba povedať, že nie je vašou hrateľnou postavou. Vy začínate pekne od nuly výberom jednej zo šiestich tried.

Každá z nich je niečím charakteristická a disponuje určitou sadou schopností. Hneď potom je tu naozaj bohatý editor postavy, kde nájdete plno možností. Nechýba výber pohlavia, klasické úpravy tváre, tetovania, jazvy či dokonca očné tiene. 

Je tu toho prekvapivo dosť. A možno až príliš vzhľadom na fakt, že sa jedná o FPS, kde väčšinu herného času vidíte len ruky a zbraň vašej postavy. Po jej vytvorení vám už nič nebráni v tom, aby ste si mohli naplno vychutnať hru. 

Príbeh pod taktovkou bláznivej Tiny, pretkaný humorom

Ako som spomínal vyššie, novinka rozpráva svoj vlastný príbeh, v ktorom sa Tine pokazila loď. No a kým sa dá dokopy, obľúbená hrdinka sa rozhodla skrátiť si čakanie hraním stolnej hry Bunkers & Badasses. 

Jej cieľom je záchrana kráľovstva, ktoré terorizuje diabolský Dragon Lordom. Tine pri hraní robia spoločnosť hrdinský Valentine a trochu strelený robot Frett. Chémia medzi postavičkami je naozaj výborná a veľmi rýchlo si obľúbite hlavne Tinu. Teda samozrejme za predpokladu, že ju ešte nepoznáte. 

Ak však patríte k veteránom série, jej divoká povaha je vám veľmi dobre známa. Samotná Tina je počas hrania stolnej hry v úlohe Dungeon mastra akýmsi pánom udalostí. Vy ich prežívate priamo z prvej rady, v úlohe figúrky na hracej ploche s prostým menom Player. 

Často tak budete čeliť nepredvídateľnej Tininej povahe, ktorá určuje, čo sa v hre stane. V praxi to vyzerá tak, že pred vás bez problémov hodí mini bossa a vtipne komentuje aktuálne dianie. Prípadne vám pridá spojenca alebo postaví most, keď dorazíte k priepasti.

Jej nálada sa počas hrania neustále mení a kým niekedy je vám nápomocná, inokedy vás trochu potrápi. Celé je to však hlavne o zábave a príbeh je pretkaný množstvom humoru. Neváha si robiť srandu ani sám zo seba, ale pozorným hráčom neuniknú ani rôzne odkazy na filmy, konkurenčné hry či knihy. 

Pripraviť by ste sa mali aj na to, že v Tiny Tina's Wonderlands sa naozaj veľa melie. Hlavné postavy často komentujú dianie okolo vás a aj keď je tu veľa vtipných replík, zrejme sa nevyhnete pocitu, že hra je ukecaná až príliš. Občas to vie byť otravné a problém nastáva aj počas intenzívnej akcie. 

Aj vtedy dokážu postavy krútiť mlynček slov celkom intenzívne, lenže vy absolutne nemáte čas na to, aby ste ich vnímali. Kadencia dialógov je tu podobná ako v Marvel's Guardians of the Galaxy (recenzia). 

Buď teda upadnete do pasívneho režimu a bude vám ukradnuté, čo Tina a jej partička hovorí, alebo vám bude ľúto, že ste to nestihli. Väčšina replík je totiž naozaj vtipná, aj keď občas to autori prepísknu a sem tam príliš tlačia na pílu. 

Ak celok však príbeh, postavy a všetko okolo nich funguje skvele, len tie dialógy mohli byť navrhnuté efektívnejšie. Určite by sa mali vyhýbať intenzívnej akcii a ich dávkovanie by aspoň za mňa mohlo byť striedmejšie. 

Fanúšikovia Borderlands sa budú cítiť ako doma

Na charizmatické postavy a skvelú chémiu medzi nimi výborne nadväzuje hrateľnosť. V tomto prípade budú hráči série Borderlands ako doma. Gearbox vie, čo od neho očakávajú a presne to im s radosťou aj servíruje. 

Jadro hry tu zostáva rovnaké a inšpirácia je značná, ale z môjho pohľadu to nie je na škodu. Ak vám chýba nový diel Borderlands alebo máte túto sériu všeobecne radi, Tiny Tina's Wonderlands je pre vás povinnou jazdou. Má rovnako postavenú akciu, lootovanie či vizuálnu štylizáciu. 

Celý koncept však osviežuje fantasy zasadenie a rôzne maličkosti, vystupujúce ako alternatíva zaužívaných vecí z Borderlands. Napríklad dobre známe granáty tu nahradili kúzla a tešiť sa môžete aj na iné detaily, ktoré vás určite prekvapia. 

Rozhodne sa teda nemusíte obávať, že by spin-offu vašej obľúbenej série vývojári nedali dostatok starostlivosti. Niektoré prvky hrateľnosti sú tu dotiahnuté lepšie, čo pocítite hneď od začiatku. Titul je až prekvapivo detailný, plnohodnotný a stojí pevne na vlastných nohách. 

Tiny sa nemusia báť ani nováčikovia

Práve posledná zmienená vlastnosť hrá Tiny Tina's Wonderlands skvele do karát aj v prípade nováčikov. Ak ste Borderlands nikdy nehrali a svet hry je vám cudzí, nie je to žiadnou prekážkou. 

V najhoršom prípade prídete o zopár detailov, z ktorých sa nestrieľa a fanúšikovia sa budú baviť o maličký kúsok viac. Ale s tým si určite nemusíte lámať hlavu. Od Tiny Tina's Wonderlands dostanete zábavnú strieľačku v krásnom fantasy svete s výborným gunplayom, za ktorým nezaostávajú ani ostatné mechaniky. 

Výborné prestrelky a dokonale zvládnutý koncept

Gearbox má koncept tejto akčnej RPG v malíčku a ide tak povediac na istotu. Kostrou hry je takmer neustála akcia, doplnená o lootovanie. Teda zbieranie zbraní či iných predmetov, kde sa snažíte o to, aby ste podľa štatistík jednotlivých položiek mali tú najlepšiu výbavu. 

K tomu budete zbierať skúsenostné body a rozdeľovať ich do schopností vašej postavy. Vďaka tomu ľahšie prežijete a súboje budú poriadna jazda. Užijete si tu teda veľa zábavných prestreliek. 

Spoločnosť vám v nich budú robiť rôzne typy zbraní. Niektoré z nich majú správne dobové zasadenie a obľúbil som si napríklad pištoľ v tvare malej kuše. Iné sú zas klasické a vzhľadom na kulisu sveta pôsobia trochu kontrastne. 

Predsa len nie je bežné behať po starovekých hradbách so samopalom, ktorý dopĺňajú brokovnice či pušky. Arzenál je obohatený aj rovnako širokou ponuku kúziel. Niektoré dokážu nepriateľov zmraziť, iné spáliť či zelektrizovať. 

Na rýchlej voľbe máte vždy jedno kúzlo pre ľavú ruku a druhé pre pravú. Ich používanie je naozaj efektné a podobne ako zbrane, aj mágia bude súčasťou lootu. Toho je tu naozaj veľa a vývojári sa sa s ním tak trochu utrhli z reťaze. 

Prakticky všade nachádzate nejaké truhlice s nábojmi, zbraňami či zdravím. Veci sa sypú jedna radosť aj z nepriateľov a s lootom sa tu môžete doslova ohadzovať. Je ho plno po celom Overworlde. 

Slušná porcia obsahu

Mapa sveta pripomína klasickú stolnú hru, po ktorej budete z úrovne do úrovne putovať ako figúrka s veľkou hlavou. Okrem cesty za hlavným questom na nej môžete nájsť aj rôzne menšie odbočky, ktoré vás dovedú k vedľajším úlohám. 

Plnit ich treba aj preto, že sa tiež podieľajú na zvyšovaní vášho levelu. Určite sa totiž nechcete dostať do situácie, kedy bude level vašich nepriateľov oveľa vyšší než váš a ich porážka sa tak stane náročnejšia než je zdravé. Ale plusom je, že vedľajšie úlohy vám predstavia ďalšie zaujímavé postavičky. 

Kým náplň niektorých je jednoduchá, iné sú rovnako zábavné ako hlavná kampaň. Nemusíte sa teda báť, že by vás nudili. Do tretice na mape môžete nájsť aj akési náhodné stretnutia, ktoré vás vezmú do uzavretého priestoru. 

Tam vás čaká vlna nepriateľov, po ktorej príde zaslúžený loot a návrat na mapu. Prvých pár stretov je síce fajn, ale neskôr sú skôr otravné a stereotypné, pretože prebiehajú prakticky rovnako a nič zásadné sa v nich nemení. 

Stereotypný a nudný však rozhodne nie je okolitý svet a hlavná kampaň, ktorá zaberie veľmi slušných 15 - 20 hodín. Užiť si ju môžete nielen sami, ale aj s kamarátom v split screen režime. Prípadne v online multiplayeri s maximálne štyrmi hráčmi. 

Dostupná je kooperácia, ale aj kompetitívny režim. V prvom vás samozrejme čaká spolupráca a v druhom sa budete musieť deliť o loot. Gearbox navyše nezabudol ani na crossplay. 

Po dohratí kampane a vedľajších misií na vás čakajú ešte arénové súboje, ktoré však zabavia už len na chvíľku. Tak či tak v hre utratíte desiatky hodín hrateľnosti, čo je rozhodne veľké plus. Gearbox navyše na Tinu nekašle ani po vydaní a bude ju rozširovať formou DLC. 

Celkovo majú byť štyri a jedno vyšlo dokonca už v čase písania tejto recenzie. Volá sa Coiled Captors a bojujete v ňom proti žraločiemu bohovi. Ponúkne nových nepriateľov, loot, kozmetické predmety či snežný dungeon. 

Krásne prepracované lokality a rozmanitosť 

Hlavná kampaň vás vezme do dokonale prepracovaných lokalít, kde autori často mysleli aj na drobnosti. Poprechádzate sa po hradbách, užijete si historické mesto, padacie mosty, katapulty či krásne nádvoria. 

Čaká vás kúzelný les, jaskyne alebo mŕtve údolie obklopené hmlou, plné cintorínov, horiacich sviečok, zvädnutej prírody či bažín. Dizajn jednotlivých úrovní v podobe ručne maľovaných textúr je vynikajúci. 

Nechýba mu široká rozmanitosť ani cit pre detail. Ten autori aplikovali aj na paletu vašich nepriateľov. Čarovný fantasy svet je totiž plný goblinov, kostlivcov, zombies, trolov či kyklopov. 

Naraziť však môžete aj na ľudských nepriateľov. Ide hlavne o šialených kultistov a pirátov, ale nevyhnete sa ani stretom s nápaditými mini bossmi. Postavám nechýba poriadna porcia detailov a rovnako pekné sú tiež animácie či kúzelné efekty počas súbojov. 

Optimalizácia na jednotku

Celkovo sa na Tiny Tina's Wonderlands pozerá výborne nielen vďaka rozmanitosti lokalít, zbraní či nepriateľov, ale aj dokonale zvládnutej optimalizácii. Recenzoval som PS5 verziu, ktorá šliapala ako hodinky. 

Nezaznamenal som žiadne bugy, trhanie, pokles snímkovania alebo čokoľvek, čo by hrateľnosť nejakým spôsobom kazilo. Hra na konzolách ponúka dva režimy. Prvý je zameraný na vizuál v 4K so snímkovaním na úrovni 60 fps, ktoré si hra stabilne drží. 

Druhý vám na úkor rozlíšenia a detailov odomkne až 120 fps, aj keď hra v ňom nevyzerala až tak dobre. Preto som väčšinu odohral v režime zameranom na vizuál. Jeho kvality sa totiž oplatí vidieť bez kompromisov

Výhody:

  • výborná akčná hrateľnosť a gunplay

  • vtipom nabitý príbeh a charizmatické hlavné postavy

  • vynikajúci a rozmanitý dizajn úrovní 

  • široká ponuka zbraní a kúziel 

  • slušná herná doba 

  • krásne vizuálne spracovanie 

Nevýhody:

  • hra je miestami príliš ukecaná 

  • lootu je niekedy zbytočne veľa a nestíhate ho selektovať

  • náhodné stretnutia sú skôr otravné a stereotypné

Hodnotenie: 8/10

Orientačná cena: od 59,99 eur 

Platformy: PC (Epic), PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X / S

Záver

Tiny Tina's Wonderlands je kvalitný spin-off obľúbenej série Borderlands. Ak patríte medzi fanúšikom, naservíruje vám presne to, čo čakáte, ale tentokrát v sviežom fantasy kabáte. Nebude chýbať vaša obľúbená hrdinka, poctivo prepracované detaily, veľa lootu a humoru. 

Hra však stojí plne na vlastných nohách, čím otvára priestor aj úplne novým hráčom. Dostanete od nej kvalitnú lootovaciu strieľačku s RPG prvkami, obohatenú o kúzla. Má návykovú hrateľnosť, rozmanité a naozaj krásne úrovne, vtipom nabitý príbeh a veľmi slušnú hernú dobu. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu