Tieto heslá sa dajú prelomiť za menej než sekundu. Je tam aj vaše?

Ľudia sú nepoučiteľní. Napriek osvete, ktorej sa venujú médiá, ale aj banky, niektorí stále používajú na zabezpečenie citlivých dát slabé heslá. Uhádnuť niektoré z nich netrvá ani sekundu. Medzi sledovanými krajinami je aj Slovensko.

Zoznam hesiel, ktorý nájdete na stránme nordpass.com, bol zostavený v spolupráci s nezávislými výskumníkmi, ktorí sa špecializujú na výskum kybernetických bezpečnostných incidentov. Vyhodnotili 4 TB databázu z 50 krajín.

Zoznam najbežnejších hesiel podľa tohtoročného výskumu obsahujú aj údaje o tom, koľkokrát bolo použité a ako dlho by trvalo jeho prelomenie. Na webe nordpass.com si môžete pozrieť aj mapu sveta, na ktorej je pekne graficky znázornené, koľko hesiel v danej krajine uniklo. 

Je až neuveriteľné, že niektorí stále používajú heslá typu 123456, qwerty, password alebo dajú svoje meno. Najčastejším použitým menom na "zabezpečenie" účtu bol martin, medzi ženskými víťazí veronika. Zaujímavé, že prelomenie hesla "martin" by trvalo dve minúty, ale "veroniku" by odhalil útočník za menej než sekundu. 

Medzi krajinami Slovensko a pozrieť sa, aké sú u nás najčastejšie používané heslá. Je medzi nimi aj vaše? Ak áno, odporúčame jeho okamžitú zmenu. Využiť môžete aj generátor hesiel, ktorý nájdete na webe nordpass.com, prípadne aplikáciu s rovnakým názvom. Určená je pre počítače aj smartfóny s Androidom a iOS.  

Zdroj: nordpass.com

Diskusia k článku:

sysell19.11.2021 - 19:50 Trvalý odkaz

Miluje tieto kecy, ako sa da hrubou silou prelomovat heslo? vacsinou sa da zadat zle len par krat a treba cakat alebo pride notofikacia alebo sa lockne, brutalna sila je kravina

Celá diskusia 1 príspevok