TIER priniesol do Bratislavy e-kolobežky s integrovanou prilbou

Päťsto elektrických kolobežiek ponúka v Bratislave inteligentný kontajner na prilbu, ktorá má pomôcť zabrániť vážnym úrazom hlavy. Za použitie prilby neplatíte nič navyše.

Úrazov spôsobených jazdou na kolobežke pribúda, pričom v prípade kolízie môže prísť k vážnym úrazom hlavy. Jazdcom aj výrobcovia kolobežiek odporúčajú používanie ochrannej prilby, no pohľad do našich ulíc ukazuje, že ju používa len málo z nich. 

Ak sa v uliciach spontánne rozhodnete využiť zdieľanú kolobežku, zrejme so sebou bežne nenosíte ochrannú helmu. TIER podáva kolobežkárom pomocnú ruku a do hlavného mesta prináša 500 e-kolobežiek s kontajnerom na prilbu. Jej používanie je dobrovoľné, ale dôrazne sa odporúča. Po modeloch so smerovkami tak integrovaním helmy prispieva TIER k vyššej bezpečnosti na cestách. 

Podľa prieskumu Imperial College London totiž aktuálne nosí helmu na e-kolobežkách len okolo 4 % jazdcov v porovnaní s 50 % cyklistov. Najviac nehôd na elektrických kolobežkách spôsobujú podľa vedcov výmole na cestách. Zatiaľ čo výmole s hĺbkou 3 cm nespôsobili v simuláciách žiadne pády, výmole hlboké medzi 6 až 9 cm spôsobili pády v 75 % všetkých simulácií. Na slovenských cestách nie je o podobné výmole núdza. 

Odomknutie smartboxu s prilbou nebude zvlášť spoplatnené. Keď nájdete e-kolobežku s integrovanou schránkou na prilbu, naskenujete jej kód v aplikácii TIER, otvoríte box, vyberiete prilbu a pripevníte na hlavu podľa pokynov. Po dokončení cesty treba prilbu zložiť a vrátiť do boxu vedľa kormidla. Tento úkon bude automaticky zaznamenaný a signalizovaný modrým svetlom. 

Zdroj: tlačová správa
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu